Stigende kritik af Cradle to Cradle

Cradle to Cradle-filosofien har siden introduktionen i 2006 vundet en del tilhængere i såvel USA som Europa. Især i Holland er tankegangen slået igennem. Her mødes såvel principper som praksis dog i stigende grad med kritik. I Danmark er tankegangen på vej.

Dr. Lucas Reijnders er professor i miljøvidenskab ved universitetet i Amsterdam. Han er én blandt et stigende antal hollandske kritikere af Cradle to Cradle..

30.05.2011

CSR.dk

Cradle to Cradle har vundet mange tilhængere, men rækken af kritikere bliver længere. Kritikken retter sig blandt andet mod den manglende transparens i certificeringen og mod den indirekte opfordring til ineffektivitet, som ligger i Cradle to Cradle-filosofien, og som ifølge kritikerne fører til overforbrug af ressourcer, manglende hensyn til energiforbruget og ødelæggelse af miljøet. De fleste af kritikerne findes i Holland, hvor filosofien er trængt mest igennem, men også i Danmark, hvor Cradle to Cradle begynder at vinde et vist fodfæste, er der skepsis over for nogle af de grundlæggende principper.

En af de fremtrædende hollandske kritikere er Dr. Lucas Reijnders, som er professor i miljøvidenskab.

”I Holland er Cradle to Cradle meget populært i såvel den offentlige som den private sektor. For få år siden var der en omfattende propaganda for tanken, og det førte til en udbredt popularitet, som i stort omfang bliver understøttet af industrien, hvor en del industrielle designere forsøger at leve op til principperne. Nogle få af dem er også blevet certificeret,” siger han.

Manglende transparens
Som det står nu, mener Lucas Reijnders dog ikke, at Cradle to Cradle kommer ud som vinder. Der er en stigende kritik af blandt andet certificeringsprincipperne, der adskiller sig fra andre kendte certificeringer. Han sammenligner med den nordiske svane og mærker for økologisk landbrug.

”I begge tilfælde er der klare kriterier, som du skal leve op til for at opnå en certificering, og certificeringen kan opnås flere steder. Cradle to Cradle er helt anderledes. Der er adskillige former for certificeringer – du har basic, du har sølv, du har guld, og du har platin, og kriterierne er uigennemskuelige, kun Braungart og hans venner kan certificere. Der findes altså ikke en uvildig certificeringsinstans,” påpeger han og tilføjer, at den manglende transparens også gælder prisen på en certificering.

Vandmiljø, klima og ressourceknaphed er glemt
Endnu et forhold, som han betragter som yderst problematisk, er Cradle to Cradle-tankegangens opfattelse af biologiske næringsstoffer.

”Biologiske næringsstoffer i sig selv er ifølge filosofien gode for miljøet, så hvis du dumper dem i miljøet, skulle det være gavnligt,” siger Lucas Reijnders, som karakteriserer det som ”vrøvl”. At biologiske næringsstoffer ikke automatisk er gode for miljøet, finder han så rigeligt bevist og henviser til forurening af vandløb.

Han finder det desuden yderst problematisk, at der ikke er taget hensyn til klima og ressourceknaphed.

”Et af vores største problemer lige nu er vores enorme energiforbrug. Jeg har diskuteret det med Braungart, men han kan simpelthen ikke lide ressourceeffektivitet – heller ikke hvad angår energi. Og det er dumt, for der er masser af rum for forbedring,” siger Reijnders, som heller ikke anerkender, at det er muligt at recirkulere stoffer uden miljøpåvirkning.

En model man kan plukke af
Christian Ege, som er sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, mener overordnet, at strategien er tyndbenet, men at det er en god ide at satse på genbrug på et højt niveau, sådan at kontorstole bliver til kontorstole, frem for at det hele smeltes om. Han kan dog dårligt forestille sig, at det kan lade sig gøre i alle tilfælde.

Christian Ege kritiserer desuden, at der ikke tages hensyn til det samlede globale forbrug.

Afviser kritik
Martin Fluri fra Vugge til Vugge Danmark er helt uenig i kritikken. På ét punkt medgiver han dog, at det kan gøres bedre. Han er således enig i, at rådgivning og certificering bør adskilles og fortæller, at det er undervejs. Det er nemlig, ifølge Martin Fluri et af de områder, man skal arbejde med på et uafhængigt Califonisk Cradle to Cradle institut, som blev åbnet af Arnold Schwarzenegger i efteråret 2010.

Indtil videre har tre danske virksomheder fået certificeret produkter, nemlig tekstilvirksomheden Gabriel, whiteboardproducenten Polyvision og emballagevirksomheden ScandisalesGrafisk. Ifølge Martin Fluri er der desuden en proces i gang med en række andre virksomheder.

Læs artiklerne i Erhvervsmagasinet CSR, som udkommer den 1. juni.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup