Startups og store virksomheder skaber resultater sammen

Innovation er en vigtig nøgle til at løse klimaudfordringer. Går startups og store virksomheder sammen, så kan innovationen accelereres. Det viser resultaterne fra et treårigt urbant udviklingsprojekt.

Gode ideer og smart teknologi kan vises på mange måder. Foto: Mathias Vilhelmsen/Realdania.

26.11.2021

CSR.dk

Urbanisering præger udviklingen over det meste af kloden. FN forventer, at 70 procent af verdens befolkning i 2050 vil bo i byer, og bæredygtig byudvikling er derfor afgørende for, om verdenssamfundet lykkes med at løse de store klima- og miljømæssige udfordringer, som vi står over for. Senest har COP26 klimakonferencen i Glasgow vist, at det haster med løsninger.

Ny teknologi kan give bedre byggeri
I 2019 gik COWI, EWII og VKR Holding/VELUX sammen med den filantropiske forening Realdania og Industriens Fond for at sætte fokus på innovation og bæredygtighed i byggeriet. Konkret etableredes startup-accelerationsforløbet Urbantech, hvor dygtige iværksættere inden for teknologi og byggeri har produkt- og forretningsudviklet sammen med de store danske koncerner. I alt har 39 startups været med i programmet - og resultaterne har været gode. Det fortæller Realdania i en pressemeddelelse.

"Det er gået bedre, end vi havde turdet håbe på. Vi har skabt et værdiskabende og dynamisk vidensmiljø her i Danmark, der gør, at udenlandske talenter finder det attraktivt at komme hertil. Mange af de iværksættere der har været med, arbejder stadigvæk sammen med danske virksomheder, og det skulle gerne munde ud i innovative løsninger og øget konkurrenceevne. Urbantech har vist os at samarbejde på tværs af størrelse, fag og brancheskel kan være meget værdifuldt. Den erfaring tager vi helt sikkert med os videre," siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

De 39 iværksættere har indtil videre skabt mere end 110 arbejdspladser. Men endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at iværksætterne er lykkedes med at rejse 199 mio. kroner i venturekapital, hvilket er dobbelt så meget som Urbantech-programmet sigtede efter til at starte med.

"Udover de flotte resultater - i form af nye løsninger, jobskabelse og tiltrækning af venturekapital til det byggede miljø - hæfter jeg mig også ved den udvikling, som de tre store virksomheder i programmet er gået igennem. De mange startups, som i løbet af de sidste tre år har været inde i maskinrummet hos virksomhederne, har inspireret til, at de ser sig selv og deres måde at arbejde med innovation på i et helt nyt lys. Det håber jeg også kan inspirere mange flere etablerede virksomheder i Danmark," siger Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania.

Også stor værdi hos de store virksomheder
Iværksættervirksomhederne har åbenlyst har gavn af de gode samarbejder med etablerede spillere i og omkring byggeriet. Samtidig har COWI, EWII og VKR Holding/VELUX fået meget læring ud af at være med - både i mødet med de forskellige startups og i samarbejdet på tværs.

"Urbantech og samarbejdet med startups har uden tvivl accelereret COWIs digitale udvikling og bidraget til at forandre vores forretningsmæssige mindset. Når du kombinerer agiliteten, kreativiteten og forandringsparatheden i startups med ledelsesstrukturen og kundebasen i større virksomheder, skaber du et ideelt miljø for radikal innovation. Fremover vil vi derfor fokusere endnu mere på at indgå i stærke partnerskaber med for eksempel startups, fordi når vi går sammen, kan vi skabe bedre løsninger for en bæredygtig verden," siger Lars-Peter Søbye, CEO i rådgivningsvirksomheden COWI, der gennem det seneste år har arbejdet sammen med iværksættervirksomhederne Parametric Solutions, Cogo, Treble Technologies, Excess Materials Exchange og Woodsense.

Også hos energikoncernen EWII har arbejdet med iværksætterne i Urbantech været lærerigt - og det har åbnet døren til et iværksætterunivers som hidtil ikke har fyldt nok hos den koldingensiske koncern.

"Urbantech har vist os, at der findes en verden, vi ikke havde tilstrækkelig indsigt i - og den verden har transformeret vores selvforståelse og skabt ny dynamik i koncernen. Jeg tror aldrig, jeg har været i et miljø, der har været så givende for udviklingen af en veletableret organisation - et miljø, hvor vi naturligt får lyst til at møde hinanden i øjenhøjde og gensidig respekt for de ting, vi kan udvikle hinandens forretninger med. Urbantech har sat et varigt fingeraftryk på EWIIs bidrag til den grønne dagsorden," siger Lars Bonderup Bjørn, der er adm. direktør i EWII.

Varige aftryk vil der også være i mange år frem hos VKR Holding og VELUX, der fremadrettet kommer til at sætte ekstra pondus bag arbejdet med iværksætteri, teknologi og bæredygtigt byggeri.

"For VELUX har det været en øjenåbner at deltage i Urbantech. Vi kommer selv fra en baggrund, hvor innovation og nytænkning altid har været en del af vores DNA. I forbindelse med Urbantech-samarbejdet har vi for alvor fået øjnene op for, hvor meget der sker i hele økosystemet omkring byggeindustrien, og hvor mange ideer og initiativer der ligger og bobler omkring os. Samarbejdet har åbnet nye døre, vi har lært en masse om teknologi - og ikke mindst har vi lært, hvordan vi arbejder med iværksættere. Vi håber og tror, at vi har tilført iværksætterne stor værdi i form af rådgivning og sparring. Men vi har også selv lært rigtig meget af samarbejdet - så meget, at VKR Holding netop har etableret KOMPAS, en venturekapitalfond med fokus på bæredygtighed og teknologi inden for byggesektoren," siger Tina Mayn, SVP for Products i VELUX. Med venturefonden sigtes der efter investeringer for én milliard kroner hen over de kommende 10 år og dermed er den en af de største enkeltstående venturefonde i Danmark.

Forankring skal gøre den store forskel
Tre års iværksætterforløb har kastet mange indsigter af sig. Nu skal der evalueres, konkluderes og forankres med udgangspunkt i Urbantech-projektet.

"Vi har lært en hel masse. Og når jeg siger 'vi' så tænker jeg på hele miljøet omkring Urbantech. Det er vigtigt at vi får samlet grundigt op på tre hæsblæsende år, så den nye viden og de mange erfaringer vedbliver med at være en del af branchen og økosystemet både her i Danmark og internationalt. Det sker når forskellige aktører krydser deres kompetencer og kreative idéer på nye måder," siger Michael Ambjørn fra Rainmaking.

Han har stået i spidsen for Urbantech gennem projektets treårige forløb og samler nu, sammen med teamet, branchen for at tage de næste skridt på bæredygtighedsrejsen:

"Vi samler en masse relevante aktører til arrangementet Urbantech NEXT for at få både vores egne og andres synspunkter i spil. Der skal lyttes, læres, udveksles og udfordres - og så skal vi blive konkrete, så vi i fællesskab kan finde de nye veje frem der er behov for. Og så skal der også siges tak til partnerne. Plus de flere hundrede mennesker der allerede har bidraget gennem de tre år - iværksættere, mentorer og eksperter fra de store selskaber er bare nogle praktiske eksempler derpå. Kom og vær med. Vi har plads til flere, for nutidens innovationsudfordringer kan ikke vente."

Urbantech NEXT afholdes den 30. november og er åbent for alle interesserede

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)