Størstedelen af danskerne siger god for klimaafgifter på dagligvarer

Sæt afgifter på de varer, der er særligt belastende for klimaet. Sådan lyder dommen fra flertallet af danskerne, viser en undersøgelse fra Kantar Gallup.

57 procent af de adspurgte er klar på at indføre klimaafgifter på bestemte produkter, der er særligt miljøbelastende. Men der mangler politisk opbakning. Arkivfoto..

21.08.2018

Emmily Steen Thomsen, CSR.dk

Noget tyder på, at danskerne er klar til at kaste de dårlige forbrugsvaner i ringen til fordel for miljøet. Et flertal er nemlig positivt stemt over for afgifter på særligt miljøbelastende varer. Det viser resultatet af en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Berlingske. Her svarer 57 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at staten bør lægge afgifter eller forhøje afgifter på varer, der er særligt belastende for klimaet. Det skriver Berlingske.

Hertil er hele 68 procent af respondenterne enige eller overvejende enige i, at politikernes indgreb er afgørende for at løse klimaproblemerne.

”Når så mange er positivt stemte over for afgifter, tyder det på, at vi heller ikke afskrækkes af øgede priser på nogle af vores dagligvarer. Samtidig indikerer det, at folk ikke mener, vi kan løse udfordringerne som enkeltpersoner, men at der snarere er brug for politisk handling”, forklarer Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer ved forskningsinstitutionen Nansen Center i Norge og hovedforfatter på en kommende FN-klimarapport, til Berlingske.

Læs også: Fremtidens forbrugere kræver bæredygtige vaner

Hos Coop nikker man genkendende til den øgede klimabevidsthed. I løbet af de seneste år har supermarkedskæden erfaret, hvordan forbrugerne gradvist fravælger oksekød.

”Jeg er helt sikker på, at forbruget af oksekød ville falde, hvis man indførte en afgift. Men hvis man laver punktafgifter på den måde, rammer man den fattige dansker hårdere end den rige”, fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop, til Berlingske.

Ok til afgifter på kød, men ikke fly
Senest har Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist (AL), forslået en afgift på  flyrejser og oksekød, selvom denne model mangler generel opbakning hos de resterende partier.

Læs også: Organisation: Luftfragtindustri bør sætte egne standarder mod madspild

Hos Socialdemokratiet tror man ikke på, at sådanne afgifter vil have den intenderede virkning, og partiets klimaordfører Jens Soel (S) henviser til Sverige, hvor man har indført en klimaafgift på 60 svenske kroner ved køb af en flybillet.

”Hvis man skal holde dem, der flyver meget, fra at flyve, skal det være nogle meget høje afgifter, og så sætter man simpelthen rigtigt store lønmodtagergrupper uden for spillet”, siger han til Berlingske.

Også danskerne er forbeholdene overfor flyafgifter. Og direkte adspurgt er det kun 39 procent, der synes, at det er en god ide.

- EST

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.03.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars reducerer sit forbrug af plastik til emballage med ny simuleringsteknologi

18.03.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 2025

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

17.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: Danica poster millioner i olie og gas

17.03.2025CSR.dk

Ansvarlig rengøring – hvad skal du holde øje med?

17.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

HVAD HAR LØFTEVOGNE AF KOLDT STÅL AT GØRE MED VILD NATUR?

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Preparing for a nature strategy

Webinar 2: Preparing for a nature strategy In this webinar we will take a closer look at tools and frameworks which can be used to structure the work on nature and prioritize topics.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark.

Dato

19.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J