Spildevandsslam igen igen

Endnu engang er det til diskussion, om spildevandsslam udgør en sundhedstrussel, når det spredes på markerne. En nylig afholdt DAKOFA-konference kunne – trods en bred dækning af eksperter på området - ikke bidrage med afgørende ny viden.

03.03.2008

CSR.dk

Det var DR TV’s ’21 Søndag’, der åbnede ballet for en ny diskussion om spildevandsslammet. Skal det anvendes som gødning på marker, eller skal det forbrændes? Der blev fremført en række argumenter om miljø- og sundhedsfarer ved anvendelse af slam i jordbrug. Argumenter som ifølge DAKOFA (Dansk Komite for Affald) kan være svære at genkende i den videnskabelige debat.

Her undrede man sig over, at man i indslaget ikke interviewede nogle af de eksperter, som har leveret det videnskabelige grundlag for den nuværende anvendelse af slammet. Det kan i særlig grad undre, fordi det er område, der gennem årene er blevet fulgt tæt, og hvor der foreligger adskillige videnskabelige undersøgelser.

Derfor indkaldte DAKOFA til en lynkonference med det mål at afdække, om der er kommet ny viden, som betyder, at der er fagligt belæg for at ændre hidtidig praksis. Bl.a. blev en ny DMU-rapport om lægemidler i slam fremlagt. Men heller ikke DMU ville anbefale en ændret praksis.

Konferencen, som fandt sted mandag den 25. februar, blev afholdt i samarbejde med BGORJ (Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål).

Problemer ifølge tv-indslaget
Udgangspunktet for DR TV’s indslag var, at spildevandsslam ikke bør bruges i landbruget på grund af rester af medicin og tungmetaller. Derfor burde det afbrændes, men da Danmark siden 1987 har haft en forholdsvis høj afbrændingsafgift, blev slammet i vognlæs efter vognlæs kørt til Tyskland og afbrændt der. Naturligvis med øget transport og CO2-udslip til følge. Hvis konklusionerne herfra skulle udgøre et beslutningsgrundlag, ville det eneste fornuftige naturligvis være at afskaffe afbrændingsafgiften.

Tv-indslaget præsenterede desuden holdninger hos slagterier og mejerier, som ikke ønskede at aftage mælk og kød fra dyr, der var fodret med afgrøder fra jord, der var gødet med spildevandsslam. Der er imidlertid foretaget særdeles grundige undersøgelser af spildevandsslammets indhold, som viser, at stofferne generelt nedbrydes eller, at de ikke eller kun i ringe omfang optages i planterne.

En tilbagevendende diskussion
Ifølge teknisk sekretariatsmedarbejder, Henrik Wejdling, DAKOFA, er anvendelse af spildevandsslammet et emne som er til diskussion med fem til ti års mellemrum.

”Hver gang er det nogle nye personer, som siger, at det er der ingen, der har styr på, men der har altid ligget helt andre dagsordner bag. Under Auken var det for eksempel oppe at vende, fordi Auken ville lægge afgift på kunstgødning,” siger han. Han ønsker ikke at udtale sig om, hvad der denne gang er den underliggende dagsorden.

Det er ulækkert
I hvert fald én dagsorden er ikke hemmelig. Dansk Mejeriforening deltog med et indlæg på konferencen, og her blev der ikke lagt skjul på, at det handler om markedsføring.

V. Søholt Hansen, Mejeriforeningen sagde således, at man sagde nej til spildevandsslammet af hensyn til mejeribrugets image og for at ”undgå en uønsket sammenhæng mellem mælk og slam”.

Mejerierne har derfor en branchepolitik som stiller tre krav til producenterne:
1. Mælkeproducenter spreder ikke spildevandsslam på markerne
2. Mælkeproducenter spreder ikke afgasset gylle på markerne fra biogasanlæg, der modtager spildevandsslam
3. Mælkeproducenter bruger ikke indkøbt grovfoder, der er dyrket på marker, hvor der inden for de seneste tre år er spredt spildevandsslam

Som iagttager kan man undre sig, for hvorfor vil man acceptere husdyrgødning? Dyrene indtager langt mere antibiotika end mennesker. Og hvorfor har mejerierne ingen holdning til brug af pesticider, som påviseligt udgør en risiko.

Regeringens affaldsstrategi
Inge Werther, Miljøstyrelsen, præsenterede regeringens affaldsstrategi 2005-2008. Her er hovedsynspunktet, at spildevandsslammet udgør en ressource, som i dag ikke udnyttes tilstrækkeligt. Målet er, at 50% skal genanvendes, 25% skal forbrændes, og asken skal genanvendes i industrielle processer, 20% skal slet og ret forbrændes, mens de resterende 5% skal deponeres.

Der stilles en række betingelser for genanvendelse af affald til jordbrugsformål.
- Affaldet skal have en gødsknings- eller jordbrugsforbedrende - effekt – krav til maksimale doseringsmængder for kvælstof og fosfor
- Affaldet må ikke indeholde større mængder miljøskadelige stoffer – grænseværdier for tungmetaller og fire miljøfremmede stoffer
- Der skal være en bruger, f.eks. en landmand, der ønsker at anvende affaldet på sit areal

Dertil kommer en række hygiejnisk begrundede restriktioner. Ubehandlet slam må ikke anvendes, mens stabiliseret slam ikke må anvendes til såkaldt fortærbare afgrøder, rekreative arealer og privat havebrug. I jordbrug skal det pløjes ned inden seks timer efter tilførslen.

Bortset fra kravet om nedpløjning gælder de samme restriktioner for slam, der har gennemgået en kontrolleret kompostering. Kun slam, der har været underkastet ”kontrolleret hygiejnisering”, kan anvendes uden restriktioner.

I sine afsluttende bemærkninger sagde hun, at slam ikke i nogen sammenhæng må spredes ubehandlet. Hun lagde desuden vægt på, at der er der er maksimale doseringskrav til totalkvælstof og fosfor og skrappe krav til indhold af tungmetaller samt til indhold af de miljøfremmede stoffer, som er vurderet til at være problematiske.

”Der er ingen ny viden om indhold af miljøfremmede stoffer i slam, som bekymrer i forhold til en fortsat genanvendelse af slam til jordbrugsformål,” sluttede hun.

Forskningsindsats
Lektor Kaj Henriksen, Aalborg Universitet var leder af den hidtil største forskningsmæssige indsats på slamområdet, nemlig det fælles forskningsprojekt under Det Strategiske Miljøforskningsprogram, SMP-III, hvor 12 danske forskningsinstitutioner i perioden 1997-2001arbejdede med ’Bæredygtig Arealanvendelse og forvaltning af miljøfremmede stoffer, kulstof og kvælstof’. Her undersøgte man bl.a. husdyrgødning, men fandt ingen nedsivning af medicinrester til grundvandet eller overførsel til fødevarer.

Den nyeste undersøgelse
Størst nyhedsværdi har den netop udsendte DMU-undersøgelse, som ifølge seniorforsker Betty Bügel Mogensen, DMU, Århus Universitet er blevet er blevet til på baggrund af syv års studier og tusindvis af analyser
I hovedtræk viste analysen, spildevandsslam ligesom anden organisk gødning vil påvirke jordbundsmiljøet, dog oftest i en positiv retning. Man fandt heller ikke nogen længerevarende negativ indvirkning af spildevandsslam på mikrobielle processer eller jordbundsdyr. Dog har otte ud af 31 undersøgte stoffer kunnet genfindes i slammet. Et af dem er triclosan, som bl.a. anvendes i Colgate tandpasta.

”Spildevandsslam er et spejl af samfundets samlede kemikalieforbrug og vil selvfølgelig også indeholde lægemidler, ganske ligesom gylle i øvrigt gør det,” sagde hun og henviste til tidligere undersøgelser, som har vist samme resultater
Hun oplyste, at langtidsstudier viser, at spildevandsslam i den kvalitet og mængde, som anvendes i Danmark, ikke har påviselige effekter på jordbundsmiljøet. Hun mente heller ikke, at der var belæg for at sige, at det udgjorde en risiko for mennesker.

”Riskoen for miljø og mennesker af medicinrester i slam er ganske lille, hvis der overhovedet er nogen. Spildevandsslam indeholder dog en række miljøfremmede stoffer, hvor vores viden om terrestriske miljøeffekter er stærkt begrænset. Den medicin vi indtager direkte er langt mere skadelig. Det samme gælder stoffet triclosan, som bl.a. anvendes i Colgate tandpasta samt i 14 ud af 23 former for sæbe og creme,” sagde hun og pegede samtidig på, at anden gødning også indeholder potentielt miljøskadelige stoffer, f.eks. tungmetaller og medicinrester.

Hun mente dog, at man generelt burde arbejde på at få begrænset mængden af miljøfarlige stoffer i bl.a. kosmetik samt husholdnings-, og plejeprodukter.

Landbruget er tilfreds med slammet
Leif Knudsen fra Landbrugets Rådgivnings center havde ingen betænkeligheder ved at anvende spildevandsslammet som gødning.

”Der er naturligvis brug for godkendelser, som sker på et fagligt grundlag, akkurat som det gælder for pesticider og kunstgødning,” sagde han. Han ønskede også sikkerhed for, at kontrollen var opbygget, så den havde både landbrugets og forbrugerens tillid. Samtidig ønskede han en deklaration af slammet, som giver de nødvendige oplysninger om næringsstofindhold/udnyttelse, mulige mængder mv.

”Landbruget er generelt positiv overfor at anvende spildevandsslam. Kommunen skal garantere for kvaliteten og for en rimelig håndtering. Der skal være bred accept om anvendelsen mellem landmænd, kommuner, aftagerleddet mv. – og i så vidt omfang som muligt hos forbrugeren. Landbruget vil ikke sidde tilbage med sorteper,” sagde han.

DANVA er betænkelige
I modsætning til de fleste øvrige indlægsholdere havde DANVA allerede op til konferencen udtrykt betænkeligheder ved spildevandsslammet ved at stille krav om forbud mod slam på marker over drikkevand – de såkaldte OSD-områder. DANVA’s hovedsynspunkt er, at spildevandsslammet er giftigt og i langt højere grad burde afbrændes.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus