Solvandvarme skal sikre eksportsucces

Gennem fire år har iværksættervirksomheden Aguasol forberedt sig på at blive en ny vækstvirksomhed på det europæiske milliardmarked for solvandvarme. Produktet bliver først sat i produktion til januar. Godt design og let installation skal sikre Aguasol en solid markedsandel.

18.11.2010

CSR.dk

Aguasol har siden 2006 arbejdet med udvikling af en ny type solvandvarmer. Den adskiller sig fra den normale danske solfanger ved at selve varmtvandsbeholderen sidder direkte på taget. Det har stillet en del krav til designet.

”Vi tager udgangspunkt i de varme lande, men i Danmark passer den perfekt til sommerhuse. Vi har bare ikke dyrket det danske marked endnu, fordi vi først skal lave nogle forsøg,” siger adm. direktør Morten Fuur, Aguasol. Forsøget går ud på, at den færdige solvandvarmer skal monteres på et hus, så man får et bedre indtryk af, hvordan den klarer en dansk vinter.

Milliardmarked venter
På trods af de eksisterende produkters svagheder er europæernes behov for solvandvarmere enormt. De største markeder er nu Tyskland, Grækenland, Italien, Spanien og Frankrig. Aguasols forretningsplan er lagt an på at opnå en markedsandel på fem procent i 2014 og dermed nå en omsætning i nærheden af 100 mio. kroner årligt. Det europæiske marked forventes at vokse som følge af den øgede miljøbevidsthed i enkeltlande og EU. Desuden er der store markeder i Tyrkiet og Sydamerika, hvilket gør Aguasol til en forretning med mulighed for at vokse.

Udover adm. dir. Morten Fuur, udgøres stifterkredsen og ledelsen af civilingeniør Peter Egelund, industriel designer Peter Boldsen og VVS-manden Flemming Fogh. De fire personer dækker sammen med deres bestyrelse dermed stort set alle de kompetencer, der er nødvendige i en iværksættervirksomhed med vækstambitioner.

”EU har truffet en beslutning om, at 20 procent af energiforbruget i alle nybyggede huse skal komme fra vedvarende energikilder. Det skal være del af lovgivningen i alle EU-lande i 2015. I dag er det ”nice to have”, i morgen er det ”need to have”, og ”det er den udvikling, der kommer til at betyde en masse for vores forretning.”

Især Frankrig, Spanien og Tyrkiet er lovende markeder. Morten Fuur nævner at Frankrig har skrevet en 32-punkts plan for gennemførelsen. Et af punkterne er solvandvarmere.

”Der er masser af konkurrenter, men ingen har noget der ligner vores design, og prisen er den samme,” siger han.

Behov for investorer
Indtil videre har den lille virksomhed fået et lån på 1,8 mio. kr. fra Innovation Midt-Vest, som i lighed med innovationshuse i resten af landet blev til i forbindelse med vækstpakken.

”Innovation Midt-Vest, som er dem, vi leger med, er 82 procent ejet af staten, mens de øvrige ejere er store virksomheder i området,” siger Morten Fuur og nævner Grundfos og Bang & Olufsen som eksempler.

”Vi henvendte os først til væksthuset, hvor vi fik hjælp til at komme videre til Connect Denmark. De hjalp os med at få lavet en forretningsplan ud fra den gode, spinkle ide, vi havde oppe i vores hoveder. Og i august 2009 var vi med i et springboard i Århus.”

Efter en tur gennem Teknologisk Institut i Århus fik Aguasol så adgang til den ”låneansvarlige kapital” på 1,8 mio. kr. ”til en frygtelig høj rente – det er jo statens penge”, som Morten Fuur siger.
Det har foreløbig ført til afprøvninger samt bygning af en fuldskala-model med verdenspatent.

Sydeuropæisk princip
”I Sydeuropa har man en tank med 200 liter vand direkte på taget, mens vi i Danmark har en varmtvandsbeholder inde i huset, hvor den er beskyttet mod frost. Den danske konstruktion forudsætter en pumpe. Sådan en findes ikke i vores system, den er selvcirkulerende, det vil sige, at det er den termiske varme, der får den til at virke.”

Solvandvarmeren skal på det europæiske marked sælges gennem installatører, derfor har Morten Fuur har rejst rundt i Sydeuropa og talt med installatørerne, og mange af dem – selv store installationsvirksomheder – var holdt op med at installere dem, fordi det simpelthen var for kompliceret.

”Det er alt det bøvl, vi nu afskaffer med vores produkt. Når det kommer ud til installatøren skal han ikke forholde sig til 15-20 enkeltdele. Her kommer der to papkasser, altså to dele som skal monteres, og det er så det.

”Produktet er effektivitetsmæssigt fuldt på højde med det bedste på markedet – blandt både solfangere og solvandvarmere,” siger Morten Fuur på jysk. Om den bliver ti eller femten procent mere effektiv end de eksisterende, ved han endnu ikke.

Han ved dog, at virksomheden har et godt produkt med et stort potentiale, og han er optimistisk, hvad angår fremtidige investorer. Indtil videre har Aguasol et samarbejde med andre virksomheder om den kommende produktion.

”Vi skal bruge fem til ti millioner kr., hvis vi skal have fart på.”

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online