Sol er den bedste og billigste løsning for mange

Energikrisen har sat ekstra gang i etableringen af solcelleanlæg på egen matrikel. Det kan man godt forstå, for man slår to fluer med et smæk uden at skulle have penge op af lommen på forhånd.

Er dit tag det næste, der skal opsættes solcelleanlæg på? Det kan være et Kinderæg af grøn omstilling, stabile prise og forsyningssikkerhed på en gang. Foto: NRGreen.

16.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Dansk erhvervslivs elregning stak af i 2022. Hvor virksomhederne i andet halvår af 2019 betalte 3,5 milliarder kr., viste en undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv i august 2022, at man forventede at skulle aflevere op mod 20 mia. kr. for el i andet halvår af 2022.

Selvom priserne løjede noget af mod slutningen af 2022, så er det ikke mærkeligt, at virksomheder leder mere ihærdigt efter ikke blot måder at nedsætte forbruget, men også alternative forsyningsformer. Og hvis man tænker sig godt om, vælger man noget, der også bidrager til at reducere ens virksomheds CO2-udledninger.

Etablering af solcelleanlæg på egne faciliteter er en løsning, der både kan etablere forsyningssikkerhed til faste priser og reducere mængden af udledninger. Netop sådanne projekter hjælper virksomheden NRGreen, som er partner på CSR.dk, med at få fra idé til virkelighed. 

”Det er helt enkelt. Hvordan kan man hurtigst og billigst få sikret og dækket noget af mit energiforbrug? Det kan man kun med solceller. De er billigst pr kWh at implementere holdt op mod vind og biomasse – og der er kun de tre at vælge mellem. Så der er ikke så mange muligheder, hvis man gerne vil holde det på egen matrikel,” siger Andrew Peck, der er partner og administrerende direktør i NRGreen.

”Derudover får du en forudsigelig pris på dele af din energi, og det er meget værd i dagens energimarked,” fortsætter han.

Kortere tilbagebetaling giver stigende efterspørgsel
Virksomheden har da også mærket en tydelig vækst i efterspørgslen i forbindelse med de stigende energipriser.

”Flere kigger i retning af løsninger som vores for at opnå selvforsyning. Den aktuelle krise har været en øjenåbner for mange, ift. hvor sårbar en virksomhed er over for udsving i energipriserne,” siger Andrew Peck.

”Opfattelsen af, hvad en fornuftig tilbagebetalingstid er på en investering i et solcelleanlæg, har ændret sig. For et par år siden mente mange, at de kunne investere deres penge bedre i f.eks. nyt produktionsudstyr end i energiforsyning, hvis tilbagebetalingstiden var mere end tre-fire år. Det har ændret sig, og det har tilbagebetalingstiderne også. Vi er gået fra måske 10 år til fem-seks år, på et anlæg der kan leve i 30 år,” siger Lasse Jensen, projektleder i NRGreen.

Fra venstre: Lasse Jensen og Andrew Peck er henholdsvis projektleder og administrerende direktør i NRGReen. Foto: NRGreen..

En one stop shop for selvforsyning
NRGreens kunder vælger typisk at få installeret et solcelleanlæg, der leverer mellem 25-50 procent af deres elforbrug. Fælles for alle kunder er, at samarbejdet begynder med udarbejdelsen af en energirapport, der viser CO2- og energibesparelser, investeringer og økonomi.

”Vi er en one stop shop. Forstået på den måde, at udover at designe projektet for kunden, så installerer vi og står for al myndighedskontakt i form af tilladelser og tilmelding osv. Vi tager ansvar for hele leverancen. Det eneste du skal gøre, er at åbne døren,” siger Lasse Jensen.

Det ansvar omfatter også finansiering af investeringen – hvis kunden ønsker det.

”Nogle kunder har finansieringen klar selv.  Men mange vælger den model, hvor de betaler anlægget med de opnåede besparelser. Vi har gjort det til en del af vores tilbud til markedet, at man ikke selv skal regne økonomien ud,” siger Andrew Peck.

Så hvis man i dag har en udgift på 1.000 kr. til el, og denne med anlægget reduceres til 500 kr., så får NRGreen en andel af besparelsen i en aftalt periode. Resten beholder kunden, så de også kan mærke de lavere energiudgifter.

”Vi er meget optaget af at denne aftale er krystalklar. Alle skal vide, hvad de har at regne med, og man kan være sikker på, at den månedlige ydelse ikke er højere end besparelserne,” understreger Andrew Peck.

Tid er afgørende for virksomheders valg
At gå i gang med at få eget solcelleanlæg er dog stadig et stort projekt for de fleste virksomheder. Så de vil være sikre på, at de er parate, før de trykker på startknappen.

En del af opgaven som leverandør er derfor også at skabe klarhed om, hvad projektet kræver.

”Alle har meget travlt, og der kan frygtes for kompleksiteten, og at projektet bliver en rigtig tidsrøver, der stjæler tid fra at drive forretningen. Derfor er det meget vigtigt, at vi får kommunikeret, at kunden ikke behøver dedikere op til flere medarbejdere til projektet,” siger Andrew Peck.

Gode råd til at komme i gang med solenergi

NRGreen deler gerne ud af sine erfaringer med at beslutte sig for og gennemføre et solcelleanlægsprojekt. De er:

  • Få hjælp til at se om solenergi er relevant for jer. Hos NRGreen begynder man med at få overblik over elforbruget og om sammensætningen af dette egner sig til et solcelleanlæg.
  • Indhent konkrete tilbud og vær sikker på, at I kigger grundigt på, hvilke forudsætninger og valg, der ligger bag tilbuddet. F.eks. produktmærke og dets performancehistorik, hvilke garantier der er med og om der er taget hensyn til spændingsfald i ledningerne og skidt på panelerne i vurderingen af besparelsespotentialet.
  • Sørg for at den øverste ledelse bliver involveret tidligt. NRGreens erfaring er, at paratheden til at gå i gang med et projekt stiger, jo højere oppe i ledelseshierarkiet ideen er født.
  • Spørg! Det er lidt ligesom lån til boligkøb. Det ved de fleste ikke så meget om, så derfor spørger vi i banken og håber på, at vi får god rådgivning.

”Sådan et projekt har nogle bestemte faser, som vi kan udpege på forhånd og prøve at tidssætte. Men også at vi er afhængige af udefrakommende forhold som vi ikke er herrer over. Det skal italesættes, for så oplever vi, at kunden bliver helt rolig. Det handler om at afstemme forventningerne. Og vi gør os meget umage med ikke at love ikke noget, vi ikke kan holde,” siger Lasse Jensen.

Det stopper ikke her
NRGreen er helt sikre på, at fremtiden for deres virksomhed er lysere end nogensinde før.

I både internationale og nationale klimaplaner er solceller, biogas og vindmøller udpeget som nøgler i den grønne omstilling – inklusive den seneste energirapport fra den daværende regering fra april 2022. I den er ambitionen at firedoble den samlede produktion af energi fra sol og landvind.

”Behovet og incitamenterne for at investere i grønne energiløsninger bliver ikke mindre i fremtiden, hvilket vi allerede mærker nu. Et stort antal af virksomheder tilslutter sig den grønne omstilling, og det er vores stigende antal kunder et tydeligt tegn på. Flere virksomheder henvender sig fortsat, mens adskillige af vores allerede eksisterende kunder vælger at udvide deres anlæg,” afslutter Andrew Peck.

Eksempler på NRGreens projekter og kunder kan ses her

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)