Smart Grid skal give det fossilfrie samfund luft under vingerne

Et intelligent elnet er et nødvendigt element i et Danmark uden fossile brændsler. Det intelligente net skal erstatte en traditionel udbygning med kabler og højspændingsledninger og kan spare samfundet for seks milliarder. Samtidig kan det øge fleksibiliteten i enkelte forbrugers anvendelse af energi. Den teknologiske modningsproces er dog ikke tilendebragt, og rammebetingelserne bør justeres, mener Dansk Energi.

01.11.2010

CSR.dk

I de kommende år skal der investeres ganske store summer i fornyelse af det danske el-net. Hvis nettet imidlertid bliver baseret på Intelligent el-teknologi - også kendt under navnet Smart Grid - vil det samfundsøkonomisk kunne vise sig at blive en rigtig god investering, fordi der kan høstes en lang række gevinster.

Det er hovedbudskabet en rapport fra som Dansk Energi og Energinet.dk, som fik ekstra vægt med udgivelsen af Klimakommissionens rapport.

Rapporten dokumenterer således, at hvis man sammenligner de mulige gevinster og investeringer i intelligent el-teknologi med en traditionel udbygningsmodel med masser af tykke kabler og højspændingsledninger, vinder Smart Grid-scenariet med ca. seks milliarder kr.

De allerede planlagte investeringer i udbygning af det traditionelle el-net skal under alle omstændigheder gennemføres, og når energisektoren i løbet af de kommende år samtidig skal imødekomme nye typer af elforbrug, bliver det nødvendigt med yderligere investeringer.

”Hvis vi udelukkende gør det traditionelt, vil prisen være i omegnen af otte milliarder”, forklarer chefkonsulent i Dansk Energi, Michael Guldbæk Arentsen. ”Til gengæld rummer denne model ingen gevinster. Indførelse af Smat Grid vil koste små 10 milliarder kr., men vil ifølge vores beregninger indebære ca. otte milliarder i gevinster”, tilføjer han.

Smart Grid er kendetegnet ved at værdikæden går begge veje. Traditionelt går der en énstrenget kæde fra produktion af el ud gennem ledningsnettet og videre ud til slutbrugerne.

Fremtiden vil være præget af væsentlig større mængder vindenergi, som er mere uberegnelig end el-produktionen fra traditionelle elværker.

”I den anden ende af værdikæden kan vi samtidig ane en fremtid, hvor vi i langt højere grad får elektrificeret transportkæden og varmeforsyningen, eksempelvis i form af elbiler og varmepumper i de enkelte hjem. Det er de to nye udviklingsmuligheder, som vores el-system skal kunne rumme”, siger Michael Guldbæk Arentsen.

Øget fleksibilitet
”Hvis vi ikke gør noget, bliver konsekvensen ”myldretid” og klumper i el-nettet, fordi det nuværende elnet ikke er dimensioneret til disse to nye tendenser. Her vil det intelligente el-net være i stand til skabe langt større fleksibilitet hos den enkelte forbruger. Det vil med andre ord ikke længere være så afgørende, at varmepumpen er i gang samtidig med, at vi laver mad eller sætter fuldt blus på hjemmets elforbrug. Hele idéen er baseret på, at hvis vi flytter noget af elforbruget enten til tidspunkter, hvor vinden blæser eller til tidspunkter, hvor der er tilstrækkelig kapacitet i el-systemet, får vi enderne til at mødes i fremtidens el-system. Men det nødvendiggør udvikling af nye el-teknologier. F.eks. overvågningssystemer og IT-systemer, som kan håndtere alle de mange data, som kan få teknologien til at hænge sammen”, siger Michael Guldbæk Arentsen.

Indførelse af Smart Grid forudsætter samtidig, at der designes en markedsmodel, som medfører, at kunderne på intet tidspunkt vil opleve tab af komfort eller føle, at teknologien er til besvær.

Frem for alt bliver Smart Grid én af grundpillerne i omstillingen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi, fordi det er den mest effektive måde, hvorpå vi kan opfylde de politisk bestemte mål om at Danmark gradvis skal overgå til brug af vedvarende energi.

”Det handler om at nyttiggøre en ny ressource i elsystemet. Hvis vi bliver i stand til at designe en markedsmodel, som gør det nemt og bekvemt for kunderne, kan vi samtidig få gavn af den opnåede smidighed, så elforbruget også kan bruges til transport og varme”.

Teknologien skal først modnes
Endnu er den software, der kan gøre informationerne nyttige for kunder og elselskaber, ikke færdigudviklet.

”Vi har studeret flere andre markeder for nye teknologier. Det er fortsat relativt dyrt at bygge et ”smart” hjem, og de kommende fem-ti år vil det derfor fortsat kun være de særligt teknologiinteresserede, som vil benytte disse muligheder. Hvis vi derimod ser blot lidt længere ud i fremtiden, vil priserne på den nødvendige hardware og styringsanordninger falde betragteligt i pris. Der er med andre ord en modningspukkel, som først skal overvindes.”

Michael Guldbæk Arentsen vurderer, at de første aktører på markedet senest i 2025 vil have gennemført den nødvendige teknologiudvikling. Herefter forudser han, at de faldende priser på intelligent el-teknologi vil gøre et ”smart” hjem til hver mands eje.

Ønsker bedre rammer og penge til forsøg
Fra politisk hold er rapporten fra Dansk Energi og Energinet.dk foreløbig blevet godt modtaget af såvel rød som blå stue i Folketinget.

Energiminister Lykke Friis mener således, at Smart Grid er én af grundpillerne i den ønskede omstilling bort fra fossile brændstoffer, og hun er derfor nu gået i gang med at nedsætte et Smart Grid netværk.

”Vi er naturligvis meget glade for den brede politiske opbakning”, siger Dansk Energis chefkonsulent, som dog har en række ønsker til politikerne. Ønskelisten indeholder bl.a. en justering af den måde hvorpå elselskabernes økonomiske rammer hidtil har været reguleret.

”Vi ser gerne, at der afsættes midler til udvikling og demonstration samt at lovbestemmelserne om elselskabernes tarifering løsnes op, så tarifferne kan blive mere fleksible – dvs. at de kan variere afhængigt af den aktuelle grad af trængsel i elnettet. Hvis der fx er ledig kapacitet i nettet skal det være relativt billigt at få transporteret strømmen - og omvendt, hvis der er myldretid," siger Michael Guldbæk Arentsen, som for for øjeblikket ikke ser incitamenter til et intelligent net.

”De aktører, som skal investere mest i Smart Grid, er jo vores net-selskaber. Problemet er imidlertid, at de økonomiske regler, som selskaberne for øjeblikket virker under, ikke giver dem noget incitament til at finansiere udviklingen af disse nye teknologier, herunder etablering af de nødvendige overvågnings- og styringssystemer. Og det fremmer ikke udviklingen af Smart Grid. Derfor ønsker vi, sammen med myndighederne, at få kigget reglerne efter i sømmene, så der bliver sund økonomisk fornuft for aktørerne i at investere i teknologien”.

Danmark kan blive foregangsland
Michael Guldbæk Arentsen peger samtidig på, at flere midler til demonstration og udvikling, vil øge den hastighed hvormed man skaffer sig den nødvendige viden omkring den teknologi, som skal føre til realisering af Smart Grid.

”Hvis vi kan gøre Danmark til en international legeplads for sådanne demonstrationsprojekter, kan vi samtidig cementere vores position som foregangsland på dette område”, mener han.

Endelig er der behov for en standardisering, idet mange energiselskaber endnu i nogen grad arbejder med hver deres systemer og modeller, og nogle af dem er allerede langt fremme.

”Men det er altafgørende, at de systemer og enheder, som skal indgå i det samlede el-marked, også ”taler samme sprog,” siger han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus