Banker vil låne grønt til shippingbranchen

11 store banker har stukket hovederne sammen og er kommet op med en række krav til nye udlån til skibsejere, der tager klimaovervejelser med i vurderingen.

Poseidon Principles, der er en række krav til nye udlån, understøtter IMO's klimamål for shippingindustrien..

19.06.2019

CSR.dk

Når skibsredere fremover vil låne penge til f.eks. nye skibe, så skal de regne med, at der vil blive spurgt til, hvordan de har tænkt klima og CO2-reduktioner ind i deres planer for fremtiden. Det skriver Ritzau. 

I hvert fald hvis de henvender sig i en af de foreløbigt 11 banker, som har offentliggjort ”Poseidon Principles”. De  11 har i dag lånt shippingbranchen omkring 100 milliarder dollar svarende til omkring 20 procent af de samlede lån til branchen. Med de nye, frivillige principper vil de have fælles fodslag omkring, hvordan de vurderer en shippingvirksomheds klimaindsats, inklusive hvilke faktorer bankerne beder om oplysninger om. 

Læs også: Den grønne udvikling i industrien er gået i stå

Det giver pengeinstitutterne mulighed for hver for sig og til sammen at vurdere, om deres udlånsporteføljer inden for shipping lever op til IMO’s mål om at shippingbranchens CO2-udledning skal halveres i 2050. Og hvis en skibsejer ikke arbejder aktivt for at nå denne ambition, så skal de nok ikke regne med at kunne låne.

Fra Danmark er det indtil videre Nordea, Danske Bank og Skibskreditten, sm har meldt ud, at de bakker op om principperne:

”Det passer perfekt ind i vores overordnede strategi om, at vi gerne vil støtte samfundet til at gå i en mere bæredygtig retning. Som bank har vi ikke et særligt stort CO2-udslip, men vi kan skubbe verden i en grønnere retning ved at påvirke vores kunder”, siger Øivind Haraldsen, chef for shipping i Danske Bank, til Børsen. 

"Det er en stor ændring, og jeg tror ikke, jeg har set noget lignende siden jeg startede i shipping for 30 år siden", tilføjer han.

Rederierne bakker op
Den danske rederikæmpe Mærsk har sammen med andre fra shippingbranchen deltaget i udviklingen af Poseidon Priniples og bakker op om det nye tiltag. 

Poseidon Principles fire hovedpunkter

Vurdering af klimatilpasning
De banker, der har skrevet under på principperne, måler CO2-intensiteten og vurderer klimatilpasningen hos deres shippingporteføljer på en årlig basis.

Ansvarlighed
Bankerne vil også kun anvende datatyper, kilder, standarder og tjenesteudbydere, der er oprettet af IMO.

Håndhævelse
Underskriverne vil samarbejde med klienter og partnere om at standardisere pagtklausuler i kontrakter, der skal sikre adgang til høj kvalitets data.

Gennemsigtighed
Underskriverne vil offentligt melde ud, at de har underskrevet principperne, og vil årligt offentliggøre resultaterne af deres porteføljes klimatilpasning.

Kilde: Global Maritime Forum

"Skal vi levere på ambitiøse mål om at dekarbonisere shipping, så skal vi have nul-emissionsskibe som en del af vores flåde i 2030. Det giver os kun ti år til at udvikle de nye maritime brændstoffer, fremdriftsteknologier og infrastrukturer, som er påkrævet. Poseiden Principles vil hjælpe os med at sætte gang i denne overgang," siger Søren Toft, der er koncerndriftsdirektør hos Mærsk. 

Mærsks chefrådgiver på klima uddyber i Børsen: 

"Vi skal have klimavenlige OG kommercielt bæredygtige skibe i søen seneste 2030, og derfor er det vigtigt, at långiverne bliver engageret på den innovative rejse," siger John Kornerup Bang. 

Finansinstitutionerne, som har tilsluttet sig Poseidon Principles, vil en gang om året udgive en rapport, hvor deres respektive investeringer i shipping bliver indekseret ud fra klimapåvirkning.

De 11 stiftende banker forventer også af fremtiden, at flere af deres kollegaer og konkurrenter fra resten af verden vil melde sig under Poseideon Principles-fanerne.

Nok ikke kun shipping
Poseidon Prinicples gælder kun shippingbranchen, men spørger man Finans Danmark, kan andre CO2-tunge brancher godt regne med, at de inden for en kort årrække kan blive ramt af strammere krav, når de vil låne penge. 

"Der er rigtig mange ervhervssektorer, der inden for en nær fremtid i møder med banken vil blive spurgt ind til bæredygtighed, hvor CO2-udledning er et element af det," siger Sinne Backs Conan, der er europapolitisk direktør og medlem af Finans Danmarks forum for bæredygtig finans, til Børsen, og tilføjer: 

Læs også: Politikere vil have containere væk fra motorvejen og ud på skibe

"Hvis man er en meget fossiltung industri, kan der være et krav om en grad af transition for at gøre sig uafhængig af fossile brændstoffer, før man kan få lov at låne penge."

- SDN/EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)