SDG-rapportering: Vær ærlig, tag alt med og få indstillingen på plads

CSR-kommunikation med SDG’erne som ramme er efterhånden ikke nyt, men hvor og hvordan skal man egentlig starte? Og hvad med SDG-washing? Få det hele med og vær ærlig omkring det, lød det fra bl.a. Danone og Canon på London-konference.

Laura Palmeiro (midt) og Mairead Keigher (th.) på scenen sammen med moderator Delhpine Gibassier fra University of Birmingham. Foto: Anders Kampmann.

14.11.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et af de tiltag, der vinder frem som rapporteringsværktøj, er FN’s Verdensmål, SDG’erne, som flere og flere selskaber inddrager i større eller mindre grad, når de skal fortælle omverdenen om deres arbejde med eksempelvis klimahensyn, arbejdsforhold eller menneskerettigheder.

Men selvom SDG-rapportering altså efterhånden ikke er nogen nyhed i sig selv, så er der stadig flere uafklarede spørgsmål, for de mange virksomheder, som gerne vil tage strategien til sig – hvor skal man starte, hvad er vigtigt, og hvordan får man fortalt om det til sine forskellige stakeholders uden at det blive beskyldt for at oversælge? Det havde talerne på to sessionerne om emnet selvsagt deres forskellige bud på.

Ved at håndtere sine risici ærligt og helhjertet, kan man undgå SDG-washing eller uheldige reaktioner

Mairead Keigher, Shift

Først og fremmest handler det for virksomhederne om at kortlægge deres CSR-politik og eventuelt justere den i forhold til målene, således at disse bliver en strategisk ramme for ansvarlighedsarbejdet. Dernæst skal virksomhederne afgøre, hvad der er relevant at tage med i sin kommunikation.

Ikke genopfundet hjulet
”Det ansvarsbevidste selskab bør rapportere om alle sine impacts, positive som negative, og ikke bare cherry picke”, lød det fra sustainability integration director for Danone, Laura Palmeiro. Om Danones eget rapporteringsarbejde forklarede hun videre, at det har været en ”lang proces”.

”Vi startede med en mapping af alt, hvad vi mente kom bare i nærheden af at kunne relateres til SDG’erne, herunder vores materiality impacts på tre niveauer. Derefter har vi linket de forskellige indsatser til målene og videre til de mange targets. Vi har ikke genopfundet hjulet; det er eksisterende indikatorer, der har været i spil. Det afgørende er indstillingen”, sagde Laura Palmeiro.

For rådgivningsfirmaet Shift, der specialiserer sig i FN’s vejledende principper om erhverv og menneskerettigheder, gælder det om først og fremmest at fokusere på de mest grundlæggende problemer i form af det, reporting program manager Mairead Keigher kaldte en virksomheds ’salient human rights issues’.

”SDG’erne handler om vores planet og de mennesker, der bor på den, og derfor handler det for klodens virksomheder om at håndtere de risici, der er aktuelle i den forbindelse. Ved at gøre det ærligt og helhjertet kan man samtidig undgå SDG-washing eller uheldige reaktioner”, sagde hun.

Paul Afshar serverede tre ‘ubehagelige sandheder’ omkring rapportering, som satte tingene lidt på spidsen. Foto: Anders Kampmann.

Troværdighed som forsvar
Netop SDG-washing er også på radaren for den irske industriproducent Ingersoll Rand, der arbejder med en bred palet af bæredygtighedsinitiativer, som man gør sit for at rapportere ansvarligt omkring.

”SDG-washing findes, det må vi erkende, men samtidig er det svært at overvåge og håndhæve – har vi overhovedet de rigtigt ’våben’ til det formål? Derfor skal vi som industrivirksomhed levere en troværdig PR-indsats for at fortælle om vores bæredygtighedsstrategi, og hvor vi er på vej hen, på en måde, så vi kan stå inde for det”, forklarede koncernens kommunikationschef for EMEA-regionen, Mike Hall.

Sessionens moderator, Paul Afshar, der arbejder med CSR-strategier for konsulentfirmaet FleishmanHillard Fishburn, satte tingene yderligere på spidsen, ved at indvende, at virksomhederne skal ”stoppe med at lave PR omkring verdensmålene” og fokusere på at ”gøre en forskel” i stedet, eksempelvis ved at ”investere i adfærdsændringer”.

Gøre en forskel vil man givetvis gerne hos elektronikgiganten Canon, hvor man – i naturlig forlængelse af de kameraer, som nok er selskabets mest kendte produkter – bl.a. har valgt hjælpe unge med at kommunikere i billeder omkring SDG’erne.

Ifølge selskabets bæredygtighedschef i EMEA, Stuart Poore, hænger det i høj grad sammen med Canons østasiatiske rødder, der også giver sig udtryk i et omfattende fokus på cirkulær økonomi.

”Der er en grundlæggende japansk filosofi bag firmaet, som indlejrer et ansvarligt forhold til samfundet omkring os i alle strategier og planer. Vores Imaging for Good-initiativ rettet mod børn og unge er et eksempel, ligesom vi også gør en indsats for at skubbe leverandører og partnere i retning af nogle grønnere valg”, sagde han og pegede på virksomhedens Action for Green-program, som man i øvrigt også er ved at udforme en medarbejderversion af.

Læs også: ”Folk skal aktiveres til at tale om SDG’erne”

Og som Mike Hall påpegede afslutningsvis, så ”påvirker i dags beslutninger i morgen, og alt påvirker miljøet, så det med at gøre en positiv forskel, det starter nu”.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

24.05.2024CSR.dk

SMV’er får adgang til gratisversion af populært ESG-værktøj

24.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

23.05.2024Klappir Nordic ApS

Sponseret

Silentias grønne mission: At drive bæredygtig forandring i hospitalssektoren

23.05.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Rådgiverens guide til scope 3-udledninger

21.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

S1 – Egen arbejdsstyrke: Den korte CSRD-historie

20.05.2024CSR.dk

En grønnere dansk finanssektor vokser frem

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online