Scania på den grønne vej

Lastbilfabrikanten Scania har udviklet en stribe miljøvenlige brændstoffer og en hybridlastbil, der kan køre kun på batteri. Målet er at tage kontrol over sin CO2-udledning. CSR.dk har både set, hørt og prøvet de forskellige grønne tiltag.

Hybridlastbilen P 320, med sit 5 KWh, 225 Ah Lithium-Ion-batteri, er Scanias bud på fremtidens godstransport. Foto: Scania AB.

14.01.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Vejrguderne var heldigvis venligt stemt, da CSR.dk i midten af oktober 2015, sammen med kolleger og fagfolk fra store dele af Europa, var på besøg hos Scania i Södertälje sydvest for Stockholm. Det var således med en højblå himmel og en stille, svensk skov klædt i nydelige efterårsfarver og en for årstiden behagelig temperatur, at den svenske lastbilproducent, der næste år kan fejre sin 125 års fødselsdag, bød op til dans med en stribe af sine største og grønneste biler.

Læs også: Deleøkonomi i transportbranchen kan give klimabonus

Interessen samlede sig hurtigt om de to hybridlastbiler, der ud over selskabets nyeste og mest brændstofeffektive motor, Euro 6, er udstyret med et batteri, der lader den op til 30 ton tunge vogn køre uden at bruge forbrændingsmotoren. Godt nok kun over en strækning på to kilometer og med en topfart på omkring 45 km/t, men stadig et godt redskab til eksempels nattelevering i boligområder, hvor støj er en væsentlig faktor. Og med det rette biobrændstof i tanken kan CO2-besparelsen ramme 92 procent sammenlignet med en konventionel lastbil i samme størrelse.

Tag kontrol
Men mere om testturene senere. Forinden var nemlig gået en dag med en række oplæg fra et udpluk af Scanias svenske topfolk, der fortalte om de mange forskellige tanker og tiltag man gør sig i retning af grønnere transport og mindre CO2-udledning. Det drejer sig om alt fra motorer over brændstoftyper til kørselsplanlægning og målet er klart: Take CO2ntrol – et mantra, der blev gentaget løbende over de to dage.

Vi vil se en fremtid, hvor transportindustrien bliver betydelig mere bæredygtig, i høj grad fordret af den ressourcemangel, verden står over for på en række områder.

Tony Sandberg, Scania R&D

Efter at dagens moderator, Head of Product Affairs Örjan Åslund, havde budt velkommen, blev tonen slået an af Christopher Podgorski, VP for Salg & Marketing, der satte ord på de fire drivere, der har fået virksomheder som Scania (og mange andre) til at tænke i bæredygtige løsninger.

”Trængsel i byerne, øget forurening, energiforsyningssikkerhed og ikke mindst klimaforandringer er udfordringer, vi i transportsektoren ikke kan ignorere; vi fylder meget i regnskabet, og behovet forsvinder ikke, tværtimod, så vi er nødt til at ændre vores forretningsgang for at minimere vores fodaftryk”, sagde han.

For Scania handler det om at være blive førende inden for bæredygtig transport frem mod 2020, hvilket bl.a. skal ske gennem teknologisk udvikling – virksomhedens R&D-budget lyder på €600 mio. (4,5 mia. kr.) årligt – men også ved at finde den rigtige balance mellem de tre p’er; people, planet og profit.

Løsningerne findes
Netop det finansielle aspekt var et af temaerne for næste oplægsholder, chef for bæredygtige løsninger, Magnus Höglund, der pegede på det lidt større perspektiv i den forbindelse.

”Løsningerne findes allerede, men det kræver at leverandørerne ser på udviklingen og de økonomiske udsigter med de lange briller. Øgede omkostninger på fem procent vil være nok til at sikre en CO2-reduktion på 70 procent, bare med den teknologi vi har til rådighed i dag. Det handler både om at planlægge sin kørsel, så den bliver mere effektiv og dermed brændstofbesparende, og om de nye typer brændstof, der er ved at blive udviklet”, sagde Magnus Höglund.

Herefter præsenterede han kort de nye brændstoftyper, der er på vej, og som Scania har indarbejdet i sin drivlineproduktion. Det drejer sig biogas, biodiesel og bioethanol (det mest udbredte biobrændstof i dag, forholdsvis nemt at fremstille), der alle kan sige at være videreudviklinger af mere kendte typer brændstof, samt det mere alternative HVO (Hydrogeneret Vegetabilsk Olie), der kan blive lavet på eksempelvis restolie, palmeolie, rapsolie eller animalsk fedt, og kan reducere CO2-udledningen med op til 90 procent sammenlignet med almindelig diesel. Det tal kan, som nævnt indledningsvist, stige til 92 procent i kombination med en hybridmotor, hvilket både Arla og Ikea er opmærksomme på. Tilgængeligheden af HVO er dog noget begrænset, bl.a. fordi fremstillingsprocessen er både dyr og kompliceret.

Interessen samlede sig derfor om perspektiverne i den hybridlastbil, som eventet tjente som ’afsløring’ af. Når den kommer i kommercielt salg i løbet af tredje kvartal i 2016, vil det formentlig være muligt at bruge den i kombination med bioethanol, så selvom rækkevidden på batteriet som nævnt ikke er overvældende, så er miljøperspektiverne gode.

Alt vil være forbundet
Og skal man tro Scanias R&D-afdeling, så bliver de endnu bedre fremover. Afdelingens tekniske direktør, Tony Sandberg, var i hvert fald ikke pessimistisk når det gjaldt udsigterne til transportbranchen anno 2030.

”Vi vil se en fremtid, hvor transportindustrien bliver betydelig mere bæredygtig, i høj grad fordret af den ressourcemangel, verden står over for på en række områder. Det vil også føre til en ændring i forhold til eksempelvis ejerskab, hvor deling af aktiver, som fx lastbiler, bliver mere udbredt, også som en del af en generel grøn omstilling. Vi tror også at den landbaserede transport vil vokse samtidig med at luftfarten vil tabe terræn”, sagde Tony Sandberg og fortsatte:

”Det er specielt den teknologiske udvikling, der ligger bag disse tendenser. Allerede i dag bliver alle vores nye lastbiler udstyret med GPS og kommunikationssoftware, der forbinder dem online, og når vi når 2030, så peger pilen i retning af, at mere eller minder alt vil være forbundet på Internet of Things (IoT). De selvkørende biler vil være dominerende, og de åbner op for langt mere effektivitet, fordi de bliver større og kan køre længere og tættere sammen på motorvejene. På nogle strækninger vil vi måske også se elektrificerede veje, hvor lastbiler får strøm trådløst fra vejbanen eller luftledninger. Den sidste løsning er noget vil selv skal teste til april.”

Det politiske aspekt skal selvfølgelig med i ligningen. Fra Stockholms Stad talte projektleder Per-Erik Österlund, der har arbejdet med byens tunge trafik de sidste to år, om det offentlige syn på sagen.

”Lastbiltrafikken i Stockholm bidrager jo – som i alle andre storbyer – med både gode og mindre gode aspekter til byen. Vi har brug for den, men samtidig vil vi gerne begrænse den. Bl.a. derfor er lastbiler forbudt i byen mellem 22 og 6, men helt fossilfrie biler kunne måske godt blive undtaget fra den regel. Det kræver dog opbakning fra bystyret, hvilket vi må se på, når det bliver aktuelt”, sagde han.

Fem stjerner og stille meter
Og så er vi fremme ved dag 2 – testdagen – i Södertälje, hvor Scania i øvrigt er arbejdsgiver for 12.500 mennesker eller noget der minder om 1/3 af byens arbejdsstyrke. For mellem de nydelige efterårsfarver i skoven sydvest for byen, bugtede Scanias testbane sig nemlig tre kilometer rundt med både stigninger (8 procent) og hårnålesving nok til at få sat de store maskiner på gode prøver.

For at få en nogenlunde blød start satte CSR.dk – alligevel ikke uden en hvis hjertebanken – sig bag rattet i pladsens mindste vogn, renovationsbilen P 340, på ”kun” 15 ton og 9,15 meter. Som fører af personbil i det daglige skal man selvfølgelig vænne sig til størrelsen på vognen og det anderledes begrænsede udsyn, men derudover er køreoplevelsen ganske nem, godt hjulpet på vej af, at de 16 gear er fuldautomatiske.

CSR.dk fik selv lov til at prøve kræfter med et bredt udvalg af Scanias forskellige biler på selskabets testbane ved hovedkvarteret i Södertälje..

Samme indtryk går igen også i de større modeller helt op til dagens sværvægter, tømmervognen R 580, der med fuldt læs og trailer nåede op på 63 ton og 25 meter – grænsen af dagens lovkrav i Danmark. Derfor tillod man efterhånden sin opmærksomhed at inddrage det indbyggede bedømmelsessystem, der løbende vurderer éns kørsel og deler stjerner ud for brændstofeffektivitet. Nøgleordene til topkarakteren på fem er stabil og jævn kørsel. Det er i øvrigt dette system, der er grundlaget for Scanias Ecolution-værktøj, hvormed eksempelvis speditørfirmaer kan træne sine chauffører til mere effektiv og dermed grøn kørsel.

Læs også: Norden: Mere fokus på CO2 fra transport

Herefter ventede kun formiddagens showcase, hybridlastbilen P 320, med sit 5 KWh, 225 Ah Lithium-Ion-batteri. Vognen er endnu ikke i kommerciel drift, og måske derfor havde Scania udstyret den med en chauffør, der fortalt undervejs på rundturen mens man selv måtte nøjes med at lytte. Dette var dog interessant nok i starten, hvor batteriet fik lov at vise sig frem, og bilen trillede af sted kun akkompagneret af en let summen indtil farten kom op på 45 km/t og forbrændingsmotoren automatisk slog til. Midtvejs på ruten, hvor vejen hældte et par grader nedad, kunne elmotoren så tage over igen og samtidig suge lidt energi til sig fra bilens nedbremsning. Det gav et par hundrede stille meter før udgangen af et skarpt sving igen kaldte på kræfterne fra Euro 6’eren.

Og hvad så fremover?
Med tiden vil batteriet ganske givet blive mere effektivt, biobrændslerne mere udbredte, og de teknologiske landvindinger, Tony Sandberg fremlagde vil lige så stille blive til virkelighed. Dermed begynder udsigterne til en mere grøn (og stille) transportsektor for alvor at ligne noget. Med klimabrillerne på, er det store spørgsmål selvfølgelig, hvorvidt branchen virkelig vil udvikle inden det er for sent?

”Jeg tror, vi nærmer os et tipping point i takt med, at teknologien udvikler sig og kravene fra omverdenen bliver stadigt større”, sagde Christopher Podgorski. Magnus Höglund supplerede med en presbold til de svenske politikere:

”Lovgivningen kunne sagtens støtte mere op om den grønne teknologi, men det er ikke noget, der får os til at vente. Vi skal nok være klar til fremtidens udfordringer.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram får besparelser med solcelleanlæg

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Novo-ejer donerer en halv milliard til klimarobuste fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Klimarådet: Det offentlige kan gå forrest for at nedbringe danskernes klimaaftryk

14.06.2024CSR.dk

Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C