Scania og Volvo vil have elveje i stor skala nu

Slut med pilotforsøg, nu skal de elektriske veje rulles ud i stor stil i Sverige, lyder fra topcheferne i Scania og Volvo, der konkret foreslår bl.a. E4 fra Malmö mod Stockholm som en oplagt strækning. Udbygningen skal ske på statens regning, og så skal der samarbejdes på EU-niveau.

Nu skal elvejene for alvor rulles ud i Sverige, mener Scania og Volvo, der begge arbejder på diverse elektriske løsninger. Foto: Scania.

13.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

I 2030 har Sverige et ambitiøst mål om at CO2-udslippet fra landets indenrigstransport på vejene skal sænkes med 70 sammenlignet med 2010. Frem mod den deadline ventes mængden af godstransport at stige med 38 procent, og selvom jernbanen og skibsfarten skal tage en voksende bid af den kage, så kommer væksten også til at betyde flere lastbiler.

Læs også: Konsortium klar til at anlægge elvej på Gotland

Det kræver handling i en fart, mener adm. direktør for Scania, Henrik Henriksson og koncernchef for Volvo, Martin Lundstedt. I et debatindlæg i Dagens Industri peger de to, sammen med Svante Axelsson fra initiativet Fossilfritt Sverige, på behovet for at elektrificere lange motorvejsstrækninger og på den måde frigøre de tunge køretøjer fra fossile brændstoffer.

De to virksomheder har tidligere argumenteret for, at Sverige skulle gøres til en ’fossilfri verdensudstilling’ ved at opskalere de forsøg med elveje, bl.a. Scania har kørt nogle år, men nu er det altså på ”… høje tid at gå fra pilotanlæg og forsøgsprojekter til at foretage storskala investeringer for alvor”, som de skriver.

Det er disse strækninger, i alt omkring 1.500 km, Scania og Volvo mener bør elektrificeres i en fart..

Grundlæggende mener skribenterne at teknologien er moden til at udbygget en infrastruktur med såvel ladepunkter til batteridrevne lastbiler som elveje med luftledninger, der gør bilerne i stand til klare sig over endnu længere strækninger på mindre batterier.

Konkret foreslår virksomhederne i indlægget at sætte strøm på trekanten mellem Stockholm, Malmö og Göteborg, bestående af motorvejene E4, E6 og E20 samt landevejen Rv40. Det vil mindske CO2-udslippet fra lastbiltrafikken med ca. 33 procent sammenlignet med i dag, lyder det.

Læs også: Bring investerer i svensk producent af elektriske lastbiler

Hvis udbygningen af elveje skal gå tilstrækkeligt hurtigt, bør staten påtage sig finansieringen, mener Volvo og Scania, der til gengæld erklærer, at de er klar til hurtigt at ”… investere milliardbeløb i at producere lastbiler, som med forskellige teknikker kan køre på el.”

Udbygning i fem skridt
Og selvom teknologien udvikler sig hele tiden, så betyder det ikke, at man skal vente med at tage de første skridt. Selve teknikvalget udgør således kun en mindre del af omkostningerne, og investeringerne kan i øvrigt spredes ud. Derfor foreslår debattørerne fem trin, som regeringen kan følge:

  1. Træk el ud til vejene nu – Der er behov for en strategi som tydeliggør, hvilken myndighed, der er ansvarlig for at få el ud til de udvalgte områder og vejstrækninger, og hvem der finansierer udbygningen af elnettet.
  2. Få nye beslutningsprocesser på plads – Gør ’vej-el’ til en innovativ overhalingsbane, hvor nye omstillinger af elnettet kan testes.
  3. Skab en udbygningsplan for lastbiltilpasset ladeinfrastruktur – Virksomheder kan bidrage med viden om trafikflow, men regeringen skal koordinere arbejdet.
  4. Gå fra pilotprojekt til elvej i storskala nu! – Der er ikke brug for flere testforløb, Sverige bør satse på udrulning af elveje i stor stil på lange strækninger.
  5. Samarbejd med andre lande for at sætte en standard i EU – Sverige bør arbejde strategisk sammen med eksempelvis Tyskland og Frankrig for at diktere agendaen for harmoniserede elvejssystemer i EU.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus