Salling Group og Danish Crown sætter ambitiøse mål for bæredygtig soja

I 2020 vil al den soja, der anvendes i Salling Groups egne produkter, være bæredygtig. Hos Danish Crown vil man have soja tredjepartcertificeret. Og så skal der findes alternativer til soja i foder - helst noget som kan dyrkes lokalt.

Disse sojamarker var engang regnskov. Skovrydning er et af de største problemer ved den store brug af soja som foder. .

01.05.2020

CSR.dk

Soja er en vigtig proteinkilde, som anvendes i mange produkter og som en solid og sund foderkilde til produktionsdyr. Men produktionen af soja kan imidlertid være forbundet med store omkostninger for både klima, miljø, dyreliv, menneskerettigheder og lokalsamfund. Som en nyligt udgivet rapport fra Fødevareministeret viser, så aftager Danmark masser af soja, som er forbundet med store omkostninger for miljø, mennesker og dyreliv.

Produktionen af soja medfører nemlig ofte, at store regnskovsområder i Sydamerika, hvor sojaen typisk dyrkes, bliver fældet og ryddet for at skaffe ordentlig plads til sojaplantagerne. Det går ud over dyreliv og lokalsamfund, der må flytte – og ikke mindst de store skovområders biodiversitet. 

Salling Group har derfor – og som en del af sin deltagelse i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja og i fuld overensstemmelse med European Feed Manufacturers’ Federations retningslinjer – sat sig som mål, at den soja, dagligvarekoncern køber både direkte eller indirekte, skal være bæredygtigt produceret. Det sker allerede i indeværende år, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Også fra 2020 vil Salling Group indsamle soja-specifikke produktdata fra leverandører med henblik på at forbedre beregningen af Salling Groups samlede soja-aftryk og løbende vurdere samt revurdere politikken på årsbasis.

"For os handler det om at gøre en reel forskel, og den produktion, soja er forbundet med, er en udfordring, vi skal løse. Derfor ønsker vi kun soja, der er ansvarligt og bæredygtigt produceret, og vi har ikke i sinde at sidde på hænderne. Derfor vil i fællesskab med vores leverandører arbejde for at støtte en bæredygtig produktion hurtigst muligt og være i mål med det i år," siger Jo Ottow Svendsen, der er CSR-direktør i Salling Group. 

Salling Group tæller bl.a. kæderne føtex, Netto og Bilka, og ambitionen gælder på tværs af alle dagligvarekoncerns egne varemærker i samtlige kæder.

Kommer til at støvsuge certifikatmarkedet
Målsætningen og udmeldingen sker samtidig at Alliancens øvrige medlemmer som planlagt lægger deres planer frem. 

Danish Crowns vil f.eks. sikre, at den fysiske soja-leverance som medgår til virksomhedens produktion, er tredjeparts certificeret eller verificeret ansvarlig og afskovningsfri fra 1. oktober 2020, og at Danish Crown lever op til sin forpligtelse i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. 

"I Danish Crown vil vi sende et klart signal til producentlande og til vores globale kunder og forbrugere: Vi vil have 100% ansvarlig bæredygtig soja og transparens i hele værdikæden. Vi tager vores ansvar dybt alvorligt," skriver chef for public affairs, Frederik Vilhelm Greibe på LinkedIn. 

De skriver derfor i målsætningen, at "køb vil derfor ske baseret på tilgængelighed og inden for en samlet ramme bestemt af den nuværende markedspris for RTRS-kreditter for at tillade en jævn udvidelse af markedet for kreditter."

Danish Crown's behov for certificeret soja har et omfang, så de kommer at stå for en meget væsentlig del af det globale marked for RTRS-soja. Af samme grund indgår det også i kødproducentens plan, at afhængigheden af kreditter skal afskaffes med at "... al den soja, der medgår i dansk griseproduktion, er sporbart og dokumenteret fri for afskovning legalt eller illegalt – senest i 2025". 

Hellere hestebønner
Samtidig vil både Salling Group og Danish Crown bakke op om udviklingen af alternative proteinkilder til at supplere eller erstatte soja. 

Målet for Danish Crown er, at op mod en tredjedel af behovet for proteinfoder kan dækkes af nyudviklede danske proteinkilder i løbet af 3-5 år.

Og ny forskning fra Københavns Universitet viser, at det måske ikke er så langt ude et mål endda. De har nemlig fundet en metode, der gør, at lokalt dyrkede hestebønner kan blive en god erstatning for den udskældte sojabønne.

-ehs

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)