Renere kanalrundfarter i København

Selskabet Stromma, som bl.a. driver turbådene i København, skifter brændstoftype i sine fartøjer og sænker dermed partikeludledning med op til 38 procent. Derudover arbejder man med elektriske både, men indtil videre halter økonomien.

Canal Tours’ både i København vil fremover sejle renere efter skiftet fra diesel til GTL i brændstoftanken. Foto: Stromma.

30.08.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Sommeren går på hæld, og dermed nærmer en af de helt store turistsæsoner i København og omegn sig også sin afslutning. Et fast indslag for rigtig mange besøgende i den danske hovedstad er en tur rundt på kanalerne og i inderhavnen i en af de populære turbåde, og den oplevelse vil fremover blive renere.

Læs også: Tyskland søsætter første båd drevet af methanol-brændselsceller

Operatøren Stromma, der står bag bl.a. Copenhagen Canal Tours, har nemlig netop udskiftet den almindelige diesel i sine både med det renere GTL-brændstof. Det mere miljøvenlige brændstof reducerer udledningen af skadelige partikler såsom NOx og CO fra dieselmotorer med op til 38 procent sammenlignet med traditionel diesel.

”Dieselmotorers partikeludledning er et velkendt problem. Vi tager nu endnu et skridt i vores miljøindsats og sænker udledningen af partikler fra vores turbåde. Det kommer turisterne og de tusinder af københavnere, der færdes i og omkring havnen til gode”, siger adm. direktør i Stromma Danmark, Mads V. Olesen.

Nem genvej til stor effekt
Den store fordel ved GTL-brændstof er renheden i slutproduktet og at brændstoffet kan hældes direkte på en dieselmotor uden videre tilpasning. I forhold til oliebaseret diesel brænder GTL renere med mindre røg og lugt, og på den måde er GTL, der kommer fra Shell, en nem genvej til at sænke udledningen af skadelige partikler fra dieselmotorer, forklarer Christian Heise, adm. dir. i DCC Energi, som står for salget af Shell GTL i Danmark.

”I en tid, hvor der både fra politisk hold og helt generelt er stigende opmærksomhed på dieselmotors luftforurening i særligt byerne, er GTL-brændstof et interessant alternativ med en umiddelbar og stor effekt. Også i lokalt perspektiv, som i havneområdet og kanalerne i København, er GTL et oplagt alternativ til almindelig diesel og vil være til gavn for alle, som færdes i miljøet”, siger han.

Stromma driver i forvejen to eldrevne både, som sejler i kanalerne i København, netop elektrisk fremdrift er også et område, som man i miljøøjemed arbejder indgåede på at udvikle til kommercielt brug. Indtil videre er økonomien i teknologien dog ikke holdbar, forklarer Mads V. Olesen.

”Vi har konverteret en dieselbåd til eldrift. Dette var på ingen måde billigt, men på den lange bane har vi sparet en del vedligehold. Isoleret set, var det dog ikke en lønsom disposition – men vi retfærdiggør den, eftersom vi skal have os nogle erfaringer og gradvis vil forbedre vores miljøpåvirkning. Dog vil besparelsen for os formentlig være utrolig lille, såfremt vi installerer og anvender elmotor til små manøvrer”, skriver han i en mail til CSR.dk.

Læs også: Norsk rapport: Hybrid-fiskerbåde kan halvere CO2-udslip

Udover kanalbåde i København driver Stromma også Baadfarten på Lyngby Sø, Furesøen, Bagsværd Sø og Vejle Sø i Nordsjælland, og også her vil GTL fremover afløse den traditionelle diesel.

Om GTL-brændstof

  • GTL står for Gas-To-Liquids og er et nyt og renere brændstof, som nu sælges i Danmark.
  • GTL er en syntetisk diesel, der bliver lavet på naturgas af olieselskabet Shell. Det brænder derfor renere end traditionel diesel og har en højere biologisk nedbrydelighed.
  • GTL kan anvendes præcis som almindelig diesel. Det kræver ingen justering af motoren eller anden investering i køretøjet at bruge det.
  • GTL er opløseligt i vand, og ved spild efterlader det hverken oliefilm på vandoverfladen eller diesellugt.
  • Brug af GTL kan sænke partikeludledningen fra dieselmotorer med op til 38 procent sammenlignet med almindelig diesel. Samtidig reducerer det udledningen af skadelige stoffer som NOx og CO. 

Kilde: DCC Energi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus