Regeringen vil renovere grønt for 30 milliarder

Frem mod 2026 vil regeringen afsætte 30 milliarder kroner til klimavenlige renoveringer af almene boliger i Danmark. ”En unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner”, siger klimaminister Dan Jørgensen om udspillet, der får ros fra flere sider.

To tredjedel af de projekter, regeringen vil sætte i gang med det samme med det nye udspil, vedrører den såkaldte klimaskærm (facader, tage og vinduer) og vil dermed reducere varmeforbruget..

04.05.2020

CSR.dk

Omkring 1 mio. danskere bor i en almen bolig og de mange lejere kan nu se frem til, at der bliver sat gang i tiltrængte renoveringer, som vel at mærke skal udføres med klimaet for øje. Det vil regeringen sikre ved at afsætte 30 milliarder kroner til grønne renovering i perioden 2020-2026.

Heraf skal 18,4 mia. kr., som lejerne har sparet op i Landsbyggefonden, gå til en ekstraordinær fremrykning af renoveringsindsatsen, så ventelisten kan blive afviklet hurtigt.

Læs også: Grøn renovering kræver handling fra materialeproducenter

Udspillet handler, udover at forbedre mange tusinder boliger, både om at ”holde hånden under beskæftigelsen i den svære situation, dansk økonomi står i som følge af coronakrisen”, som boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger, og at få gang i den grønne omstilling, der er nødvendig, hvis Danmark skal indfri regeringens CO2-reduktionsmålsætning på 70 procent i 2030.

”Vi står med en unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner. Med dette forslag tager vi første skridt i den retning. Vi åbner for investeringer for 30 mia. kr. Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret”, forklarer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

”Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og ikke mindst klimaet. Renoveringerne giver nemlig både bedre indeklima, lavere varmeregninger til lejerne, flere ordrer i ordrebøgerne hos virksomhederne og mindre CO2”, understreger han.

Planen, som regeringen nu skal til at forhandle med Folketingets øvrige partier om, blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S), da hun holdt sin 1. maj-tale i et coronatomt Arbejdermuseum i København.

Her gik de grønne overvejelser igen flere gange undervejs i talen, hvor hun forklarede at tankerne er et af de centrale ”pejlemærker” for regeringen, når det gælder genåbningen af Danmark og genstarten af dansk økonomi.

”I stedet for bare at gøre, som vi plejer. Så har vi muligheden for et grønt sporskifte. Vi skal ikke bare kickstarte økonomien. Vi skal også kickstarte klimakampen. Vi skal finde nye måder at arbejde på. Nye måder at organisere os på. Og vi skal først og fremmest gøre det bæredygtigt. Af hensyn til klimaet,” sagde hun ifølge DR.

Hårdt tiltrængte midler med vigtigt grønt fokus
De grønne renoveringsambitioner får rosende ord med på vejen fra flere af branchens aktører. I Dansk Byggeri peger man på, at pengene ’falder på et tørt sted’ i forhold til at få løftet de mange boliger rundt om i landet, som er ’blevet forsømt de seneste år’.

”Investeringer på 30 milliarder i renovering af de almene boliger, som statsminister Mette Frederiksen lagde op til, vil skabe arbejdspladser i en presset bygge- og anlægsbranche samtidig med, at beboerne i almene boliger over hele landet vil få moderniseret deres boliger og opnå et bedre indeklima. At regeringen lægger op til at sætte ind med en ekstraordinær indsats allerede i år er også meget positivt”, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Hos arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne er man ligeledes positivt indstillet over regeringens ambitioner, som man mener der er ’hårdt brug for’, ikke mindst med det vigtige grønne fokus. Og det skal bredes så meget ud som muligt, lyder det.

”Det er rigtig fint, at vi starter med den almene sektor, men det er vigtigt, at regeringen og folketinget ikke lader sig begrænse og kigger bredt ud i samfundet. Den grønne omstilling skal ske i alle dele af Danmark og i alle sektorer,” siger, adm. direktør Troels Blicher Danielsen.

Videre roser han ambitionen om at udfase stort set alle oliefyr – ”nogle af de helt store klimasyndere”, som han siger – i almene bygninger, hvilket man vil afsætte 50 mio. kr. til.

”Der er rigtig mange arbejdspladser i den grønne omstilling. Derfor er vi glade for, at regeringen nu vil aktivere de midler, der er i Landsbyggefonden til renovering af boliger og udskiftning af oliefyr til glæde for både beboere og klima,” siger Troels Blicher Danielsen, og tilføjer at man fra TEKNIQs side ”glæder os til at se de udspil, som kommer de kommende måneder og håber, at de også får en grøn kulør.”

Også Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hilser regeringens initiativ velkomment. FRI, der er brancheforening for rådgiver- og ingeniørvirksomheder, har selv identificeret et efterslæb på mindst 30 milliarder kroner i den almene sektor, og ser derfor investeringen som ’helt nødvendig’, med det grønne aspekt som et vigtigt parameter.

”Der er et efterslæb i den almene sektor som skal indhentes, og med de nye investeringer vil vi ikke kun skabe bedre boliger, og fastholde arbejdspladser i tiden under og efter coronakrisen, vi vil også kunne sikre, at de almene boliger indgår strategisk i den grønne omstilling af Danmark, når det sikres, at renoveringerne er med til at reducere klimaaftrykket fra den almene boligmasse, gennem materialevalg, design og energirenovering”, siger adm. direktør, Henrik Garver.

Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov

Hvis regeringen får forhandlet aftalen på plads, som den er sat op nu, forventer man, at kunne spare 50.000 tons CO2 og sænke energiforbruget med ca. 500 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 40.000 lejligheder.

-AK

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

15.02.2024CSR.dk

Nyt boliginteriør på gamle trøjer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.