Regeringen vil ikke følge Klimarådets energianbefaling

Klimarådet anbefaler i en ny analyse at Danmark øger sit mål for andelen af vedvarende energi i 2030, men energiminister Lars Chr. Lilleholt afviser at hæve ambitionerne. Det Økologiske Råd efterlyser sammenhæng med øget energieffektivitet og vil have endnu højere mål.

Danmarks omstilling til grøn energi kræver bl.a. store mængder havvind. Klimarådet anbefaler endnu mere VE i 2030, men ministeren er ikke overbevist..

18.12.2017

CSR.dk

Sideløbende skal andelen af vedvarende energi øges, og her peger en ny analyse fra Klimarådet på behovet for en ”ambitiøs energiaftale, der indeholder klare klimamål på vejen frem mod det langsigtede mål”, som det hedder.

Baggrunden er det udspil til et energiforlig, Regeringen forventes at komme med i starten af det nye år, og i den forbindelse har Klimarådet samlet sine anbefalinger i rapporten ’Fremtidens vedvarende energi – 5 centrale pointer om mål, udbygning og støtte i en kommende energiaftale’.

”Energiforbruget står for omtrent 70 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger, og det er derfor afgørende, at en kommende energiaftale medvirker til at nedbringe udledningerne markant. I 2050 skal Danmark være et samfund med meget lave udledninger, og Klimarådet anbefaler, at Danmark i 2030 fastsætter et mål for andelen af den vedvarende energi på 55 pct. og derudover udarbejder nationale strategier for omstillingen i de enkelte sektorer”, siger Klimarådets formand Peter Birch Sørensen.

”Samtidig bør en kommende energiaftale give klare anvisninger på den konkrete udbygning med vedvarende energi, og hvordan den sikres gennem fortsat støtte”, tilføjer han.

Figuren viser den historiske udvikling i andelen af vedvarende energi ud af det udvidede endelige energiforbrug samt en lineær udvikling frem mod 2050. Regeringens mål for 2030 ligger under den rette linje, som når 60 procent i det år. Illustration: Klimarådet.

Nuværende målsætning er svær nok i sig selv
De 55 procent er en skærpelse i forhold til regeringens mål på mindst 50 procent. Ifølge Rådets egne beregninger vil det koste samfundet omkring 260 mio. årligt i det kommende årti at forhøje andelen af vedvarende energi med 5 procentpoint, til gengæld vil man spare omkostninger efter 2030 ved at lette omstillingen frem mod 2050, hvor målet er ”… et Danmark som lavemissions samfund, der er uafhængig af fossile brændsler”, som det fremgår af regeringsgrundlaget.

Den strategi er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) imidlertid ikke med på. Han henviser til regeringens nuværende målsætning som svær nok i sig selv.

Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas

"Det er en kæmpemæssig misforståelse, at vi når de 50 procent vedvarende energi helt af sig selv," siger han til Ritzau, og peger på, at det alene kræver, at der hvert år fra 2020 til 2030 skal opføres en havmøllepark på størrelse med Kriegers Flak.

Det er ikke ensbetydende med, at Danmark ikke kan nå højere end de 50 procent, men ”det afhænger blandt andet af teknologiudviklingen og af prisen på grøn omstilling og vedvarende energi. Viser det sig undervejs mod 2030, at vi kan øge tempoet, er jeg da indstillet på det", siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.

55 procent er ikke nok – alle sektorer skal med
I Det Økologiske Råd finder man rapportens anbefalinger ”spændende”, men mener samtidig, at den er for smal i sit perspektiv. Udbygningen af VE bør således sættes i sammenhæng med øget energieffektivitet i en lang række sektorer, lyder det. På den baggrund er de 55 procent faktisk for lidt.

”Rådet (Klimarådet, red.) erkender, at hvis man vil holde en lineær udbygningstakt frem mod 100 procent VE i 2050, skal målet være ca. 60 procent VE i Danmark i 2030. Men Rådet vælger kun at se på, hvordan dette kan opnås i kraftvarme-sektoren og ser bort fra transportsektoren og industriens procesenergi-forbrug. Dermed når Rådet frem til kun at kunne anbefale 55 procent”, skriver Det Økologiske Råd i pressemeddelelse.

I stedet bør Regeringen ifølge Det Økologiske Råd inddrage alle sektorer, herunder øget elektrificering af transportsektoren og mere biogas til tunge køretøjer, og derfor ikke ”nøjes” med målet på 55 procent i 2030.

Læs også: Regeringen trækker støtten til grønt nationalregnskab

”Vi skal øge brugen af vedvarende energi i alle sektorer – også i transport og til procesenergi i industrien. Dermed bliver det muligt at komme højere op end de 55 procent i 2030, som Klimarådet anbefaler”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet