Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

Hvad gør man, når klimaet presser ens produktionsforhold, og man driver virksomhed i et socialt udfordret land? For den sydafrikanske vingård Spier er svaret ’regenerativ’.

Foto: Spier

01.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er varmt i Sydafrika i øjeblikket. Rigtig varmt. I den sidste måned har temperaturen ofte ramt 40 grader i løbet af dagen, og det er samtidig nu, vinhøsten er i gang. På den store Spier vingård i Stellenbosch har det betydet, at arbejdsdagene nu begynder en god del tidligere end normalt, så dagens høst og arbejde er afsluttet så tidligt på dagen som muligt. Så kan både druerne og arbejderne komme ud af solen, før de allerhøjeste temperaturer sætter ind.

Et nyt mindset

For Spier er regenerativ tænkning blevet måden at gå til ting på i en tid og på endnu et sted, hvor klimakrisen er virkelighed. Alligevel er det ikke panik og sortsyn, der præger Spiers Regenerative Business Director, Heidi Newton-King: 

”Vi er nødt til at komme ud af hele det mindset, der handler om risiko. Det er selvfølgelig nødvendigt at tænke med, men når det fylder for meget, skaber det blot ængstelighed og anspændthed. Det er ikke det, der er brug for. Der er brug for at skabe håb og handle for fremtiden, og det kan regenerativ tænkning,” siger hun. 

Spier har en særlig forbindelse til Danmark. Siden 1995 har man kunnet købe flasker fra vingården i Coops butikker i Danmark, og i dag leverer de op mod halvdelen af al sydafrikansk vin solgt fra hylderne i Coop. Og i 2018 fandt et Spier-projekt finansiering som en del af Coops crowdfunding aktiviteter. Mere om det senere. 

En stemning af vitalitet og overflod 

Spiers har i årtier arbejdet med at forstå de miljømæssige og sociale udfordringer, de er en del af, og hvordan de kunne beskytte jord og mennesker. For nogle år siden føltes det bare ikke som om, at det var nok længere. 

”Vi ville gerne hen til noget, der tog os ind i fremtiden. Noget der kunne skabe et miljø præget af vitalitet og overflod til glæde for miljø og lokale fællesskaber. For os er det regenerativ-tænkningen,” siger Heidi Newton-King. 

Regenerativt som begreb har floreret i efterhånden nogle år, men det kan være svært helt at få ind under huden. Spier siger selv, at de har været godt hjulpet med den opgave af to faktorer. For det første at de er en familieejet virksomhed, som gør at de naturligt arbejder med generationstænkning i form af at værne om det, der skal gives videre. For det andet at de arbejder i landbrugssektoren, hvilket gør, at deres forbindelse til og afhængighed af naturen og balancen i dens cyklusser er maeget konkret og meget tæt på.

Mange af de regenerative praksisser Spier arbejder med handler om at tænke cirkulært og bruge, hvad der allerede er til rådighed på farmen. F.eks. fjer fra de høns Spier og andre vinbønder allerede har på deres gårde. I øjeblikket tester man, hvilke fordele det har, når man strøer hønsefjer på jorden mellem rækkerne af vintræer. De foreløbige resultater peger på, at det køler og nærer jorden, hvilket absolut er ønskeligt. 

Vi skal blive på vores land

Den type praksis bidrager til, at man kan fastholde muligheden for at dyrke druer i det sydafrikanske vinland, der ligesom mange andre vinregioner stærkt forenklet er presset af for lidt nedbør og for høje temperaturer. Det stiller højere krav til jordens sundhed.

Nogle metoder i regenerativt landbrug er at nære jorden og ikke kun afgrøderne med kompost og dyregødning, at tildække jorden for at hjælpe svampe og bakterier i jorden med at trives, ikke at pløje og kunstgøde, at veksle mellem forskellige afgrøder og dyrke forskellige planter samtidig, at integrere dyr i produktionen af planter og at skabe gode forhold for insekter i nærheden af planterne.  Spier prøver mange forskellige ideer af. 

”Vi forfølger en multifacetteret strategi. Vi udvikler metoder, som vi tror på, kan hjælpe med at holde jorden sund. Vi prøver at være fremsynede og innovere og skabe praksis, der kan fremtidssikre dyrkningen, hvor vi er nu,” siger Heidi Newton-King. 

”Vi deler, det vi når frem til, med de landmænd, som vi køber druer af. Det er en del af den overskuds- og overflodskultur, vi med den regenerative tænkning gerne vil være med til at skabe,” fortsætter hun. 

’Over i feltet for håb’

I samme ånd arbejder Spier nu med at gøre deres audit- og complianceaktiviteter til noget andet end det fokus på fejlfinding og sanktioner, som det ofte bærer præg af. 

”Vi vil gerne flytte også den del af vores samarbejde over i feltet for håb. Også audits skal være en mulighed for at lære, for at se fremad med håbet om en bedre fremtid,” siger Heidi Newton-King.

Arbejdet begrænser sig ikke til jord og planter, det er også koblet til sociale indsatser. Det kan man ikke helt tale om i Sydafrika, uden at tale de historisk betingede udfordringer med ulighed og diskrimination, og Spier fortæller selv, at de arbejder med mange aspekter inden for dette, f.eks. fair løn og adgang til sundhedsydelser for deres medarbejdere. Men det er en anden historie. 

Der er dog stadig en kobling til det regenerative, når Spier driver eller deltager i lokale projekter om at skabe muligheder for at have et levebrød, i et land hvor arbejdsløsheden ifølge de officielle tal ligger på over 30 procent. For unge under 25 er den nærmest uforståelig høj på den forkerte side af 60 procent. 

Konkurrere kraftfuldt og dele generøst

Et projekt har titlen Tree-preneurs – og var det, som fik et boost med funding fra Coops crowdfundingplatform. I projektet stiller Spier landbrugsjord, faciliteter og en projektleder til rådighed for dem, der ønsker at lære hvordan de dyrker lokale planter og træer. Deltagerne står for at spire frø, og når planterne derfra er blevet stor nok til udplantning, kan de byttes til vouchers til mad, tøj og uddannelsesstøtte. Et andet projekt er Living Soils Community Learning Farm, hvor lokale, unge landmænd undervises i regenerative metoder i dyrkningen af mad. Det projekt kører de i partnerskab med supermarkedskæden Woolworths og NGO’en Sustainability Institute. 

“Mennesker vil gerne være i et miljø, hvor de er håb til stede. Det prøver vi at have med i alt, hvad vi gør og at dele vores succeser og fejl. For ingen virksomhed kan løse problemerne med f.eks. klima, biodiversitet og ulighed alene. Så vi må skabe løsninger sammen. Vi skal på en gang at konkurrere med kraft og styrke og dele ud med generøsitet. Så der udover håb kan være handling, for at vi kan skabe den fremtid, vi gerne vil have,” afslutter Heidi Newton-King.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn