Rapport rangerer amerikanske byer efter SDG-præstationer

For første gang nogensinde er de 100 største byområder i USA blevet bedømt og rangeret efter hvor godt de formår at indarbejde, bruge og opnå FN’s mål for bæredygtig udvikling. Selv de bedste har et stykke vej endnu.

Det er blandt andet San Josés elektriske bybusser, der med til at sikre byens topplacering i SDG-rangeringen..

16.08.2017

CSR.dk

Udvalgte resultater

  • I gennemsnit er der i de 100 MSA’er en fattigdomsrate på 15,6 procent. Det betyder at over 33 mio. mennesker lever under den nationale fattigdomsgrænse i disse områder.
  • Andelen af børn, der lever i fattigdom i områder er betydeligt højere, nogen steder op mod 70 procent.
  • Fejlernæring og overvægt er et stort problem på landsplan. Selv i de bedste områder er 30 procent af de voksne indbyggere overvægtige.
  • Også et lavt uddannelsesniveau, stillestående industri og nedslidt infrastruktur udgør væsentlige udfordringer
  • Endelig er CO2-udledninger et massivt problem og et af de lavest scorende mål for alle MSA’erne. Udfordringen er specielt stor i midtvesten og byer som Detroit, Chicago, Kansas City, Milwaukee og Memphis.

Et pænt flertal på knap 63 procent af den amerikanske befolkning bor i byområder, så hvis det store land – en af verdens vigtigste økonomier og klodens næststørste udleder af CO2, kun overgået af Kina – skal udvikle sig i en bæredygtig retning, så er det afgørende at få byerne med.

Læs også: Alverdens byer går sammen om at bekæmpe klimaforandringer

For at gøre status på den udvikling, og inspirere til yderligere fremskridt, har en ny rapport derfor målt og vejet og derefter rangeret de 100 største metropolområder fra øst til vest i forhold til, hvor godt de præsterer når det kommer til at arbejde med og sigte efter at opnå FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG’erne), skriver IISD (International Institute for Sustainable Development)

Undersøgelsen er foretaget af FN’s Sustainable Development Solutions Network (SDSN) hedder ‘US Cities SDG Index 2017: Achieving a Sustainable Urban America’ og illustrerer, hvordan de forskellige byer og regioner performer på 16 ud af de 17 mål (kun mål 14 – Liv under vand er udeladt i denne sammenhæng).

Rangeringen viser, at selvom mange byer er godt på vej, så er målstregen langt væk. Byområderne (rapporten benytter termen MSA, Metropolitan Statistical Area, som omfatter mindst 50.000 indbyggere) er således blevet bedømt på de 16 mål og har fået karakterer fra 0 til 100, og en samlet score i samme interval, og kun et enkelt MSA sniger over de 60 point.

Rapporten peger på New York som eksempel på en by, der viser vejen indenfor urban bæredygtighed..

Enorme udfordringer
Det er regionen San José-Sunnyvale-Santa Clara midt på den californiske kyst, der med en score på 61,04 snupper indeksets førsteplads foran Provo-Orem i Utah (58,05) og Seattle-Tacoma-Bellevue i Washington (57,98). Også storbyer som San Francisco, San Diego, Boston og Portland er at finde i top-10. Fire ud af top-10-MSA’erne er i øvrigt i Californien.

Nederst på listen har Baton Rouge i Louisiana fået den dårligste karakter med 30,47. Kun lidt bedre er storbyerne Cleveland (31,41) og Detroit (31,82).

Det samlede billede, der tegner sig, er i rapportens optik ikke alt for positivt. Eksempelvis peger forfatterne på det faktum, at selv de bedste byer stadig kun er lidt over halvvejs i forhold til at opnå SDG’erne. Over en bred kam mener rapporten da også, at USA’s byer ”oplever enorme udfordringer”.

”Uligheder omkring indkomst og job bliver større. Mange byer er udsat for farlige niveauer af vandmangel og tørke, fødevaremangel og fattigdom, arbejdsløshed, sundhedsforskelle, oversvømmelser forårsaget af stigninger i havvand, og udbredt kriminalitet og vold”, hedder det.

Tre byer er foran resten

Rapporten peger specifikt på tre byer, som ”allerede har anerkendt den store værdi i SDG’erne som et rammeværktøj for planlægning og handling”:

  • San José i Californien er den 10. største by i USA og har ifølge rapporten længe være en pioner inden for miljømæssig bæredygtighed, bl.a. når det gælder genbrug, recirkulation af vand og vedvarende energi. En del af succesen tilskrives byens evne til at tiltrække ekstern finansiering, strategiske partnerskaber og demonstrationsprojekter, specielt med start-up virksomheder inden for teknologisektoren.
  • Baltimore i Maryland på den amerikanske østkyst har brugt SDG’erne som pejlemærke til at prioritere sin indsats og inddrage en lang række stakeholders i arbejdet med bæredygtig udvikling og til at forme sin politik. I april sidste år udmøntede det sig i en anbefalingsrapport, der bl.a. omfatter 56 indikatorer, der måler bredden i udviklingsagendaen i den lokale kontekst.
  • New York har været verdensledende indenfor urban bæredygtighed i mange år gennem strategier som PlaNYC og senest OneNYC, der er en af verdens første holistiske planer for bæredygtig byudvikling. Initiativet integrerer økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed, og illustrerer hvordan byer verden over kan indarbejde en så vidtfavnende strategi.

Lys i mørket – men der skal handles bæredygtigt nu
Undersøgelsen mener dog også, at der er grund til håb, når det kommer til at imødegå disse udfordringer frem mod 2030, som er SDG’ernes officielle deadline. Flere byer landet over har således sat sig for at beskytte miljøet ved at rette sig efter Parisaftalen, ligesom de vil tackle uligheder og sikre muligheder for alle gennem netop SDG’erne.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Og det er der også brug for. Rapportens forfattere peger således på, at læringspunkterne fra indekset er klare. Hvis de amerikanske byer vil kunne stå imod fremtidens udfordringer, uanset karakter, så vil ”… en mere bæredygtig og integreret tilgang være essentiel”. Byerne bør arbejde bredt sammen og inddrage alle niveauer i samfundet, lige fra de lokale myndigheder til det private erhvervsliv, for at sætte konkrete mål frem mod 2030.

Eller som rapporten slår fast: ”Tiden til handling er nu”.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)