Rapport: Cirkulær økonomi kræver en gentænkning af vores samfund

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har i dag præsenteret sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive verdensledende på området. Potentialet for dansk erhvervsliv er enormt, lyder det.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tog i mod anbefalingerne og pegede på den moralske forpligtelse, Danmark har til at omstille sig i en cirkulær og mere bæredygtig retning. Foto: Anders Kampmann.

07.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Fem konkrete målsætninger, fire overordnede pejlemærker og 27 anbefalinger til konkrete indsatser, der kan styrke omstillingen til en cirkulær økonomi.

Det er indholdet i den rapport, som regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi i dag har præsenteret for de ansvarlige ministre, og som skal gøre Danmark til et foregangsland i omstillingen væk fra den lineære forbrugsmodel og over til et cirkulært mønster, ”hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløb og udnytter deres værdi så længe som muligt,” som det hedder i rapportens forord.

Rapportens model for den cirkulære værdikæde bygger i høj grad på Ellen MacArthur Foundations definitioner på området. Illustration fra rapport..

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Det er skrevet af advisory boardets formand, bestyrelsesformand for Carlsberg Group Flemming Besenbacher, og det var da også ham, der bød velkommen på hjemmebanen i Carlsbergs museum på Valby Bakke, hvor anbefalingerne blev offentliggjort.

Han understregede fra start det ansvar, dansk erhvervsliv har i denne sammenhæng, men også de muligheder, der følger med.

”Der er et kæmpe forretningspotentiale for de danske virksomheder i den cirkulære økonomi, herunder store eksportmuligheder for de aktører vi har herhjemme, som allerede er i verdenseliten. Frem mod 2030 er målsætningen at Danmark skal blive en frontrunner på det her område, og her kan det være en fordel at være et lille land, fordi vi kan være agile”, sagde han.

En gentænkning af forretningsmodeller og samfund
”Hvis det skal ske, kræver det både handling og ikke mindst en gentænkning af vores forretningsmodeller og velfærdssamfund ud fra formelen reduce – reuse – recycle – rethink”, fortsatte han.

Her pegede Flemming Besenbacher på den første af de 27 konkrete anbefalinger. Den går på at der skal ”etableres et nationalt forum – ”Circular Denmark” – som på tværs af brancher og værdikæder samler erhvervsliv, myndigheder og uddannelsesinstitutioner i et samarbejde om praksisnær viden, der kan bidrage til en cirkulær omstilling af dansk erhvervsliv”, som rapporten formulerer det.

Et væsentligt element her handler om at ”hjælpe SMV’erne i gang”, som Flemming Besenbacher sagde, og blev bakket op af den ansvarlige minister.

”Regeringen er kisteglade for denne her rapport. Cirkulær økonomi er både good sense rent forretningsmæssigt, og en moralsk forpligtelse for vores samfund. Ressourceknaphed er en åbenlys udfordring i fremtiden, og her har vi brug for, at alle bidrager; både de store og de små”, sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

De fem målsætninger

  1. Danmark får mere økonomisk værdi ud af materialerne ved at øge ressourceproduktiviteten med 40 pct. ud fra mængden af materialer og 15 pct. ud fra værdien af materialer.
  2. Danmark øger cirkulariteten ved at øge den samlede genanvendelse til 80 pct. og reducere affaldsmængden med 15 pct.
  3. Danmark forbliver førende i Europa til at udvikle cirkulære teknologier og løsninger, og at eksporten af disse er steget.
  4. Danmark udnytter overskydende kapacitet bedre, ved at 50 pct. af befolkningen er aktive i deleøkonomien.
  5. Danmark øger det cirkulære forbrug ved at firedoble den samlede omsætning af miljømærkede produkter og services.

Enormt eksportpotentiale
Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var til stede ved præsentationen, og han lagde vægt på de internationale muligheder, der i hans øjne tegner sig i takt med, at dansk erhvervsliv for alvor sætter gang i omstillingen.

Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes

”Vi skal have den cirkulære økonomi på dagsordenen, både herhjemme og i udlandet. Her ser jeg et enormt potentiale for danske virksomheder, der kan eksportere deres løsninger til hele verden. Både state-of-the-art til de lande, der er længst fremme, og de lidt mindre avancerede til dem, der måske er et skridt eller to bagud”, sagde han.

Hent hele rapporten her, inkl. de fem appendikser, der knytter sig til den.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen