Rapport: bliv klar til NFI-rapportering
En ny rapport fra den europæiske sammenslutning af revisorer fremhæver kravene indeholdt i EU-direktivet om rapportering af ikke-finansiel information.
Flere danske virksomheder skal snart rapportere mere om deres CSR-indsats, når nyt EU-direktiv træder i kraft. FEE-rapport guider til de nye krav..
I december 2016 skal EU medlemsstater indfase et nyt direktiv fra unionen i sine respektive, nationale lovgivninger. Direktivet omhandler ’offentliggørelse af ikke-finansielle oplysninger og oplysninger om mangfoldighed for visse store virksomheder og koncerner’ og indeholder en stribe krav omkring rapportering af ikke-finansiel information (non financial information, NFI).
Læs også: Rapportering: Mere vil ha’ mere
Direktivet vil berøre omkring 6.000 større europæiske virksomheder, der skal til at oplyse om deres gøren og laden på områder som miljø, klima, sociale hensyn og medarbejderforhold, ligesom emner som menneskerettigheder og anti-korruptionstiltag vil blive set efter.
I den forbindelse har den europæiske sammenslutning af revisorer, FEE (Fédération des Experts-comptables Européens - Federation of European Accountants), udgivet et såkaldt Position Paper, der fremhæver de mange krav, de berørte virksomheder skal forholde sig til fra starten af det regnskabsår, der indledes 1. januar 2017.
Ifølge FEE repræsenterer direktivet det vigtigste stykke EU-lovgivning på området i et årti, og man forventer, at det vil få en ’væsentlig’ indflydelse på rapporteringsarbejdet i mange af de selskaber, der bliver omfattet af det. FEE-udgivelsen har derfor til formål at forklare, hvad direktivet mener i praksis og hvordan de forskellige dele kan implementeres, bl.a. illustreret gennem nogle cases fra den virkelig verden.
Påvirker 1000 virksomheder i Danmark
NFI-direktivet bliver holdt op imod eksisterende retningslinjer og initiativer som Global Reporting Initiative (GRI), UN Global Compact, The International Integrated Reporting Council (IIRC) og ISO 26000-standarden. Bl.a. på den baggrund understreger FEE, at man ”støtter det initiativ, direktivet repræsenterer og tror på, at det er værdifuldt redskab i forhold til at promoverer CSR-rapportering i Europa”.
Herhjemme blev NFI-direktivet allerede indfaset i lovgivning i maj 2015, og det gælder allerede nu for omkring 50 statsejede og private børsnoterede virksomheder. Fra 2018 vil reglerne imidlertid gælde for alle danske virksomheder med mere end 250 ansatte, hvilket ifølge FEE vil påvirke omkring yderligere 1050 selskaber. Den danske lovtekst undlader den undtagelse omkring konkurrencefølsomme oplysninger, der kan fritage visse virksomheder for rapporteringspligten, som direktivet ellers indeholder.
Læs også: Fremgang for Carlsbergs bæredygtighedsmål
Derfor skal de store organisationer altså belave sig på at skulle supplere deres ledelsesberetning (Management Review) med en CSR-rapport, hvis indhold direktivet beskriver i detaljer. Rapporten kan også komme som supplement til årsrapporten, men FEE anbefaler at inkludere den i ledelsesberetningen, da informationerne heri ”giver en forståelse for virksomhedens udvikling, præstationer, position og effekt i forhold til omgivelserne”.