Rapport: Bilindustrien er massivt bagud med den grønne omstilling

Ny rapport viser, at der er behov for drastisk og omfattende, global handling for at undgå, at bilindustrien overskrider FN’s klimapanels grænse på 1,5 grader i global opvarmning.

Ifølge Kearney er det ikke nok kun at nedbringe den CO2, der kommer fra produktion. Det kræver en omfattende global indsats på tværs af bilproducenter. Arkivfoto..

15.02.2023

CSR.dk

Elbilproducenterne Polestar og Rivian er gået sammen om en ‘Pathway Rapport’, der konkluderer, at bilindustrien står til at overskride FN’s klimapanels mål om at holde den globale opvarmning på 1,5 grader med mindst 75 procent inden 2050.

Det skriver Polestar i en pressemeddelelse.

Rapporten, der er udarbejdet af det globale management-konsulentfirma Kearney, viser, at personbiler aktuelt står for 15 procent af alle CO2-udledninger på verdensplan.

Læs også: Producent vil sætte plantebaserede gummihjul på vejene

Så hvis alle udledninger skal reduceres med 43 procent inden 2030, som er klimapanelets målsætning, er der lang vej igen for bilindustrien.

Industrien vil blandt andet have brugt hele sit CO2e-budget allerede i 2035, hvis der ikke øjeblikkeligt gribes ind, viser rapporten.

Men trods den dystre udsigt, håber Angela Hultberg, bæredygtighedsdirektør hos Kearney, at rapporten giver anledning til konkret handling blandt de globale bilproducenter.

”Vi har set på forskellige scenarier og forskellige datapunkter, og konklusionen er, at uanset hvordan man kigger på det, er vi alt for langt fra målet. Vi håber meget, at rapporten kan være et springbræt til at fokusere på områder, hvor der er enighed og finde specifikke initiativer i industrien. Det vil kræve en kollektiv indsats at løse nogle af de aktuelle problemer, og vi ser frem til at se, hvad producenterne vil gøre i den nærmeste fremtid,” siger hun.

Kan ændre kurs
Ifølge rapporten har bilindustrien nemlig stadig har en chance for at komme på rette spor – derfor har Kearney med udgangspunkt i det nuværende årti skitseret en række tiltag, som bilproducenterne kan iværksætte fra nu og frem til 2030.

Det handler blandt andet om øget brug af vedvarende energikilder i elnettet og mindskning af CO2 i forsyningskæderne. Og her understreges der i rapporten, at det ikke er tilstrækkeligt kun at opnå et eller to af niveauerne.

Læs også: Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet

”For det første er industrien nødt til at fremskynde overgangen til elbiler ved at investere i produktionskapaciteten, ligesom det er nødvendigt at indføre en fast slutdato for salget af fossilbiler på verdensplan. For det andet skal der udbygges vedvarende energiforsyning til de globale elnet, som gør det muligt for elbiler at udnytte deres fulde potentiale gennem grøn opladning. For det tredje skal forsyningskæderne afkarboniseres ved at skifte til materialer med lavt kulstofindhold og ved at investere i vedvarende energiløsninger til forsyningskæderne,” lyder det i pressemeddelelsen fra Polestar.

Kearney-rapporten er blevet delt med flere af verdens førende bilproducenter sammen med en invitation til et møde i slutningen af januar for at diskutere områder for fælles handling.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online