Portræt af Dilma Rousseff: Brasiliens kronprinsesse har biobrændstof i blodet

61-årige Dilma Rousseff kan blive Brasiliens næste præsident. Som energiminister og nu premierminister har hun revolutioneret Brasiliens energipolitik. Formår hun at vinde præsidentposten i Latinamerikas største land, vil hun indskrive sig i en historisk og nylig række af kvindelige statsledere i området.

21.11.2008

CSR.dk

“Du skal af med det funktionæransigt,” har Brasiliens præsident, Luiz Inácio Lula da Silva, efter sigende sagt til sin nuværende premierminister og tidligere energiminister, Dilma Rousseff. Den 61-årige politiker og tidligere topkvinde i en af Brasiliens største modstandsgrupper under 1960’ernes militærdiktatur har store ambitioner. Præsident Lulas ønske om en marketingsmæssig ansigtsløftning til hans kvindelige premierminister bunder i hans og arbejderpartiets mål om at bibeholde regeringsmagten ved præsidentvalget i 2010. Dilma Rousseff er her to år før valget officielt kørt i stilling som præsidentkandidaten, der skal bygge bro mellem den ekstremt populære tidligere metalarbejder Lulas to første perioder 2002-06 og 2006-10 – og en eventuel tredje periode 2014-18. Dilma Rousseff har en markant miljø-profil og årtiers erfaring med at forene Sydamerikas største lands stigende energibehov med miljøbeskyttelse. Formår hun at vinde præsidentposten i Latinamerikas største land, vil hun indskrive sig i en historisk og nylig række af kvinder som statsledere i Latinamerika, der begyndte med Nicaraguas Violeta Chamorro 1990-97 og siden Chiles nuværende præsident Michelle Bachelet i 2006 og Argentinas nuværende præsident Cristina Fernández i 2007.

Programmet for Accelleret Vækst
Ifølge brasilianske og sydamerikanske medier har hun som energiminister, en post hun har besiddet nationalt som del af de brasilianske delstatsregeringer, haft succes med de sidste par års såkaldte PAC-program. Programmet for Accelleret Vækst (Programa de Aceleracão do Crescimento) kombinerer investeringer i infrastruktur i energi, sanitet, vandkraft og boliger med skabelse af jobs til de mest udsatte. Frem til 2010 har Brasiliens afsat 1,2 mia. kroner, hvilket blandt andet forventes at skabe 100.000 nye jobs og øge købekraften for samfundets laveste indkomst-grupper. PAC-programmet tilbyder også fordelagtige finansieringsløsninger til små og mellemstore virksomheder, der ønsker at investere i blandt andet miljøvenlige løsninger. Dilma Rousseff står for en linje i landets energipolitik, der tror på miljørigtige løsninger med den tilhørende teknologi, som vejen frem til at minimere et emerging market-lands vej ud af diverse økonomiske og sociale problemstillinger og så vidt muligt undgå sammen forurenende faser som i de riges landes industrialisering.
Brasilien hører i dag til et af verdens mest ulige lande, hvor de rigeste ti procent sidder på 90 procent af indtægterne. Dilma Rousseff´s venstreorienterede skoling forhindrer hende ikke i at indgå aftaler og samarbejder over partiskel eller sige dele af arbejderparti-regeringens mest oldschool-medlemmer midt i mod. Som energiminister var hun ankerkvinde bag den redningsplan, der har båret Brasilien ud af alvorlige energiproblemer efter landets energikrise i 2001.

Rousseff´s kæledægge
Et af de vigtigste punkter i PAC-programmet, og samtidig Dilma Rousseff´s kæledægge, er de 46 planlagte nye biodiesel-fabrikker og 77 etanol-fabrikker. Brasilien er i dag verdens største producent af bio-brændstoffer. De sidste to år har Lula-regeringen takket være Dilma Rousseff for alvor sat de bæredygtige brændstoffer på verdens dagsorden. Brasilien har via Dilma Rousseff indgået samarbejdsaftaler med Indien, Kina, Malaysia og de fleste lande i Sydamerika. USA og Europa sværmer om den sukkerrørsbaserede omkostningslette brasilianske etanol-industri. Under Dilma Rousseff som energiminister frem til 2005 og siden som premierminister har den i forvejen højteknologiske brasilianske transportsektor med statsstøtte videreudviklet de såkaldte flex-fuel motorer, der kan køre på vilkårlige blandinger af benzin og etanol. I 2008 vil 85 procent af de nyindregistrerede biler i Brasilien kunne køre på benzin-etanolblandinger, og Dilma Rousseff har sat sig for at øge Brasiliens eksport af grøn teknologi og knowhow. Regeringspartiet, arbejderpartiet, lancerede kort efter Dilma Rousseff´s tiltræden som energiminister i 2003 et nationalt program for bio-diesel, der blandt andet skal udvindes af animalsk og vegetabilsk fedt og dermed restprodukter fra landbrugs- og slagterisektoren. Kritikken, om at de bæredygtige brændstoffer skaber afskovning og dyrere fødevarepriser eller i værste fald fødevaremangel, afviser Dilma Rousseff med formodningen om, at Brasilien indenfor et årti vil blive et forbillede for resten af verden i at kombinere fødevare- og energisikkerhed på en miljøvenlig måde.

Uafhængig af olie
Hovedpersonen selv har en hovedrolle i Brasiliens olieuafhængighed i 2006, en milepæl for verdens 10. største økonomi, og symptomatisk, at landets bioetanol-program netop blev iværksat som konsekvens af oliekrisen i 1973 for at gøre Brasilien mindre afhængig af OPEC og det sorte guld. I efteråret 2007 og foråret 2008 opdagede Brasilien de såkaldte Tupí og Carioca-felter ud for Santos og Rio de Janeiros kyster, hvilket har femdoblet landets skønnede oliereserver.
Dilma Rousseff tager sit præsidentkandidatur med ro. Hun ved, at hun har revolutioneret den udprægede mandedominerede energisektor i Brasilien. Og hvis hun bliver valgt i 2010, vil Brasiliens bæredygtige brændstoffer måske revolutionere verden.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus