Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening

Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.

Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change, kalder verden for et badekar, der flyder over med engangsemballage. Arkivfoto..

29.05.2023

CSR.dk

Plastik Change følger med på første række, når delegationer fra 175 lande denne uge mødes i Paris for at forhandle en bindende, global plastiktraktat.

Som den eneste danske miljøorganisation er Plastic Change udpeget som FN-observatør under forhandlingerne (kaldet INC-2), og strategisk direktør Anne Aittomaki forventer, at der vil blive skrevet historie:

"Når ugen er omme, forventer vi, at der er taget beslutning om at udarbejde et udkast til aftalen, et såkaldt zero draft. Det er første gang, at det bliver skrevet ned, hvordan vi på globalt plan vil komme plastikforurening til livs, og det første udkast lægger linjen for den aftale, som verdens lande i sidste ende forpligter sig til. Derfor er det helt afgørende, at det er både ambitiøst og vidtrækkende," siger hun.

Det kan dog ende i et tovtrækkeri om formuleringer og mål, vurderer Anne Aittomaki, som har fulgt den politiske proces fra starten og selv overværer forhandlingerne i UNESCO-bygningen.

Læs også: Dansk kapsejladshold vil have mere fart og mindre plastik i havene

"Vi ved, at nogle lande ønsker, at traktaten vægter deres økonomiske interesser over miljø, klima, biodiversitet og menneskerettigheder. De ser helst, at vi først forholder os til plastik, når det er blevet til affald og skal ryddes op," siger Anne Aittomaki.

Plastic Change argumenterer derimod for et loft over den stigende plastikproduktion og klare regler for giftige kemikalier i plastik.

"Lige nu er verden som et badekar, der løber over med engangsemballage, fiskenet og flasker af plastik. Der kommer mere og mere plastik, alt imens vi forsøger at fjerne den med en teske. Det er slet ikke effektivt nok. Vi er nødt til at lukke for hanen," siger Anne Aittomaki og tilføjer:

"Så jo mere ambitiøst, udkastet bliver, jo bedre er det."

Fremtid uden plastikforurening
Plastic Change bifalder, at Danmark er en del af den koalition, der også ønsker en ambitiøs aftale.

Koalitionen består af vores nordiske naboer; Norge, Sverige, Finland og Island og en lang række lande fra hele verden; Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Portugal, Georgien, Canada, Rwanda, Den Dominikanske Republik, Senegal, Sydkorea, Chile, Costa Rica, Ecuador og Peru.

På den modsatte side står landene USA og Saudi Arabien. Det er allerede besluttet, at aftalen er juridisk bindende, så de næste dage i Paris - mandag 29. maj til fredag 2. juni - er ifølge Plastic Change vigtige for, hvor barren bliver sat for aftalen.

Læs også: To virksomheder satser på innovativ plastteknologi

"Selvom det er en lang proces, og dette møde er ét af flere, så får udfaldet på fredag en stor betydning for vores fremtid. Det er nu, vi skal handle, hvis vi vil undgå, at konsekvenserne ved plastikforurening bliver endnu større," siger Anne Aittomaki.

Forskning har de seneste år vist, at plastikforurening ikke alene er et forureningsproblem, når plastikken ender i floder, have og natur. Det er fremstillet af fossile brændstoffer og er i lige så høj grad et klimaproblem, et biodiversitetsproblem, og mikroplastik og tilsatte kemikalier skader menneskers sundhed.

Aftalen skal være færdig og underskrevet inden udgangen af 2024.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V