Planten, der kan det hele: Tangfarme skyder op i Europa

I Asien har man en stærk tradition for at dyrke tang. Men nu begynder vi europæere at få øjnene op for potentialet i den lille vandplante. Den optager CO2 fra luften, kræver ingen jord eller rent vand for at blive dyrket og kan bruges i både fødevarer, medicin, tekstiler og plastik.

Indtil videre står Asien stadig for 99 procent af de 33 millioner tons tang, der bliver produceret hvert år. Foto: grifco/123RF.

12.08.2021

CSR.dk

Ud for øen Frøya startede det norske firma Seaweed Solutions i 2009 en tangfarm. Den har siden vokset sig større og fylder i dag 65 hektarer og er en af Europas største. Seaweed Solutions er en af de europæiske pionervirksomheder, som er hoppet med på en voksende bølge, der ser fremtiden i tangproduktion.

For tang er nemlig en lille plante med et stort potentiale. Hvor afgrøder i landbruget har brug for både jord, rent vand, kemikalier og gødning for at blive dyrket, skal der blot havvand og snore til for, at tangen kan dyrkes som tøj på en tøjsnor. Men den har flere klare fordele.

Læs også: Ny tænketank: ”Vi skal også tale blå omstilling”

For når tangen vokser, opfanger den næringsstoffer fra havet, hvilket forbedrer vandkvaliteten. Og samtidig opfanger den også CO2 fra atmosfæren, hvilket den faktisk gør mere effektivt end træer på landjorden.

”Med tang får man det hele: Klimaforbedringer, havmiljøforbedringer og et produkt, der kan erstatte produkter med et højere klimaaftryk,” siger Annette Bruhn, der er seniorforsker på Aarhus Universitet ved Institut for Bioscience. 

Det klimavenlige alternativ

Men hvad kan vi så bruge tangen til? Det umiddelbare svar er naturligvis, at vi spiser den. Selvom det ikke er en tradition i Norden, er tang en spiselig delikatesse flere steder på Jorden. Det er dog ikke kun som tilbehør til maden, at tang kan gøre sig gavnlig.

Faktisk kan tang bruges til alt fra fødevarer, foder og medicin til tekstil, kosmetikprodukter og plastik. Derfor ligger potentialet også i hvad tang kan erstatte, som ellers har et højere CO2-aftryk.

Læs også: Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Ifølge Anette Bruhn kunne det for eksempel være som protein i plantefars eller erstatning for soyaprodukter til dyrefoder. ”Der er så mange udfordringer i vores fremtidige samfund, som tang vil kunne løse – det tror jeg, mange industrier vil få øjnene op for”, fortæller hun og fortsætter:

”Men tangindustrien bør gøre alt for ikke at gentage samme fejl som landbruget på land. Så tangproduktionen udvikles på en måde, så det bliver mere bæredygtigt i det store billede med biodiversitet, klima og havmiljø”.

85.000 nye jobs

Indtil videre er tangproduktionen i Europa stadig begrænset. Asien står stadig for 99 procent af de 33 millioner tons tang, der bliver produceret hvert år. Men det har taget til inden for de seneste ti til 15 år i Europa.

Ifølge en rapport fra koalitionen Seaweed for Europe, som arbejder for at fremme og skalere en bæredygtig tangindustri i Europa, kan den europæiske tangindustri i 2030 blive over ni milliarder euro værd og skabe 85.000 nye jobs.

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

Ifølge Anette Bruhn har vi kun set starten på tangproduktion i Europa, der ser et stort potentiale for Danmark. ”Hvis vi anlagde tangproduktion i omkring bare fem procent af de områder, Danmark har planlagt havvindmølleparker i, kunne der produceres 76.000 tons tang om året. Samtidig vil der kunne fjernes næsten 500 tons kvælstof og 6.500 tons CO2”, afslutter Annette Bruhn.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom