Pensionskasser kræver klimahandling fra olieselskaber

En stribe danske og udenlandske pensionsselskaber vil forsøge at presse to af verdens største oliefirmaer til at tage stilling til klimaforandringerne og Parisaftalen.

To amerikanske olieselskaber skal tvinges til at tage stilling til klimakampens betydning for deres forretninger, mener flere danske pensionskasser. Foto: Flickr/Soliven Melindo.

20.05.2016

CSR.dk

De to amerikanske oliekæmper Chevron og Exxon skal tvinges til at tage stilling til kampen mod de globale temperaturstigninger sådan som den er blevet skitseret i Parisaftalen, der var resultatet af COP21-konferencen i den franske hovedstad i december sidste år.

Læs også: Norge: oliejob forsvinder i tusindtal

Og det vil en række af de største danske pensionskasser sammen med deres udenlandske kolleger gøre deres til sker, når de to olieselskaber i næste uge holder generalforsamlinger, skriver Børsen.

En af de helt centrale nøgler til at begrænse den gennemsnitlige temperaturstigning på verdensplan til de efterhånden berømte 2 grader, eller endda 1,5, som Parisaftalen også taler om, er et mindsket forbrug af fossile brændstoffer, hvilket selvsagt vil gå ud over omsætningen i bl.a. olieindustrien.

Det er der imidlertid mange af sektorens aktører, der ikke har taget stilling til, og som desuden også modsætter sig resolutioner, der vil tvinge dem til at komme med en redegørelse for de økonomiske konsekvenser i relation til netop Parisaftalen. Og det er flere af de danske pensionskasser, der har investeringer i selskaberne, altså klar til at skubbe på for at ændre.

"Den måde vi tror, at vi kan udøve størst indflydelse, det er ved først at få selskaberne til at tage klimaproblemerne alvorligt og derefter få dem til at fortælle, hvordan de vil håndtere, at vi skal bruge mindre fossil energi fremover," siger adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, til Børsen.

Støtte til Parisaftalen
På internationalt plan har investeringsselskaber med en samlet portefølje på over 40.000 mia. kr. meldt ud, at de vil gøre deres for at presse de to olieselskaber i retning af en anerkendelse af klimaproblematikken, selvom selskaberne modsætter sig det.

Ud over PKA regner Pensiondanmark, Nordea Liv & Pension og PFA også med at stemme for resolutionerne.

"Vi påtænker at stemme for forslaget. Vi arbejder i øjeblikket med at implementere Paris-aftalen i vores tilgang til investeringer, og vi synes, det giver god mening at støtte forslaget," siger koncernfinansdirektør i PFA, Anders Damgaard.

Andre selskaber som Industriens Pension og Unipension vil over for Børsen ikke afsløre deres stemmepolitik, men begge oplyser dog, at de er tilhængere af Parisaftalen og dens målsætninger.

Læs også: Olieproducenter i Europa vil have klare rammer for prisen på udledninger

"Derfor beder vi virksomheder, vi investerer i, om at tilpasse deres forretningsstrategi til en fremtid, hvor der udledes væsentligt mindre CO2. Det gør vi både gennem dialog og ved at støtte klimaresolutioner, hvor vi vurderer, det kan have en positiv effekt," siger adm. direktør i Unipension Jens Munch Holst.

-AK

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online