P+: ESG er nu både ansvar og afkast

Hvordan udvikler investorers arbejde med og krav til information fra virksomheder om environment, social and governance-forhold (ESG) sig? Pensionskassen P+ deler her sine erfaringer.

11.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For fire år siden, da CSR.dk interviewede P+’s chef for ansvarlige investeringer, Kirstine Lund Christiansen, havde hun et halvt år tidligere fået 18 måneder af Pensionskassen for Akademikeres bestyrelse til at få implementeret relevante internationale retningslinjer i deres investeringssystem.

Det lykkedes. Men som Kirstine Lund Christiansen sagde allerede dengang, var hendes arbejde ikke slut efter de 18 måneder. ”Det er jo ikke noget, man som sådan bliver færdig med,” sagde hun.

Få af os ville dengang have gættet på, at finanssektorens fokus på ESG, Environment – Social – Governance – som det nu hedder hos dem – ville fylde så meget blot fire år senere. Med stærk stigende summer som styres i den retning, voksende krav fra børser og investorer og krævende lovgivning fra især EU.

CSR.dk har derfor igen henvendt sig til Kirstine Lund Christiansen, som i dag er VP og Head of ESG i P+, og spurgt til, hvordan arbejdet med ESG ser ud i dag, og hvordan det har ændret sig siden vi talte sammen sidst.

Hvordan påvirker det generelt stigende fokus på ESG i finanssektoren P+'s og dit arbejde?
Det stigende fokus på ESG i finanssektoren mærker vi selvfølgelig også i P+. Vi oplever også at vores medlemmer interesserer sig for, hvordan vi arbejder med ESG.

Vi er meget opmærksomme på, hvordan vi får formidlet vores ESG-arbejde overfor vores medlemmer. Arbejdet med ESG og ansvarlige investeringer er ofte komplekst og dilemmafyldt, og det er en vigtig pointe, som vi gerne vil dele med medlemmerne. Og det gælder vel og mærke både, når vi adskiller os positivt, og når vi er udfordret. Med åbenheden håber vi at bidrage til en øget vidensdeling og dermed en mere kvalificeret debat om ESG og ansvarlighed i investeringssammenhænge.

Derudover oplever vi, at det øgede fokus på ESG har betydet, at nogle af de opgaver vi tidligere har løst for at følge internationale retningslinjer, nu er opgaver, som er blevet lovpligtige. Det gælder f.eks. de due diligence processer, som vi implementerede for 4 år siden, hvor vi integrerer ESG-risici i vores vurdering af investeringer på tværs af aktivklasser (aktier, obligationer, ejendomme osv, red.). Dengang implementerede vi dem for at følge internationale retningslinjer, mens det i dag er integreret i EU’s Disclosure-forordning, at vi skal foretage denne due diligence.

Og så har vi løbende opnormeret med ESG-ansatte i P+. Senest har vi ansat en ESG-risk manager, da vi har brug for kompetencer, som både forstår de krav der stilles til ESG-data, og som kan integrere det i vores rapportering på linje med andet data.

Kirstine Lund Christiansen er underdirektør og head of ESG i pensionskassen P+. Foto: P+.

Hvad gør I i dag, som I ikke gjorde for fire år siden?
Når vi tidligere vurderede ESG-risici var vores primære fokus på risici for miljø og mennesker. Nu vurderer vi også systematisk potentielle ESG-relaterede finansielle risici for P+. Dvs. om ESG-forhold, forstået som en miljømæssig, social eller ledelsesmæssig begivenhed eller omstændighed i en virksomhed, kan have negativ påvirkning på vores afkast.

Som nævnt ovenfor har vi det seneste år prioriteret at øge transparensen om vores beslutninger, bl.a. ved at offentliggøre forskellige materialer. F.eks. en liste over P+ investeringer i nogle af verdens mest CO2-intensive selskaber, samt information om, hvordan vi arbejder med selskaberne og en liste over selskaber i porteføljen, vi har identificeret med mulig relation til militærregimet i Myanmar, og hvordan vi forholder os til dem. Vi har også produceret og frigivet et interaktivt dilemmaspil og et metodepapir, som grundigt beskriver vores tilgang til olie- og kulselskaber.

I 2020 tilsluttede P+´s sig desuden Net-Zero Asset Owner Alliance. Vi har dermed forpligtet os til at vores portefølje skal være CO2-neutral i 2050. Det er et prioriteret projekt i P+, at nå denne målsætning, og vi er i øjeblikket i gang med en analyse af porteføljen for at identificere, hvad det vil kræve at nå vores klimamål.

I bestræbelserne på at opnå en CO2-neutral portefølje har vi allerede i 2020 frasolgt 51 CO2-intensive selskaber, heraf 40 kulselskaber, for i alt 296,8 mio. kr. og investeret for ca. 1,4 mia. kr. i nye fonde, som vil investere i vedvarende energi. I januar 2021 flyttede vi desuden 2,5 mia. kr. over i en fond med et lavt CO2-aftryk.

Hvordan har jeres krav til jeres investeringer og dem, der investerer på jeres vegne, ændret sig?
De har ændret sig i tråd med vores ændrede fokus, som beskrevet oven for: fra udelukkende at se på risici for miljø og mennesker, til også at vurdere finansielle risici for P+ med udgangspunkt i ESG.

Hvordan arbejder i med EU's taksonomi og de tilhørende disclosure-krav - og hvordan påvirker det, hvad I kræver af jeres investeringer?
I forbindelse med potentielle nye investeringer indgår vi i dialog og stiller krav om dette med relevante kapitalforvaltere. For at P+ kan rapportere på taksonomi og data-delen af Disclosure-forordningen, er vi afhængige af at få leveret data fra kapitalforvaltere og virksomheder. 

Samtidig er de tidligere beskrevne due diligence processer som resultat af EU’s disclosure-forordning en del af vores dialog med kapitalforvaltere.

Vi er gået i gang med dette, for selvom ikrafttrædelsestidspunktet for dele af Disclosure-forordningen er udskudt, så er det stadig vigtigt for os at arbejde for, at skrive ind i nye aftaler med kapitalforvaltere at P+ kan få adgang til data når det bliver relevant.

Hvis du skal give virksomhederne et godt råd til, hvordan de bedst forbereder sig på øgede krav fra investorer - hvad ville det så være? Hvad skal de gøre og hvad skal de ikke gøre?
Som investor er vi i vores arbejde afhængig af information fra virksomheder omkring, hvordan de arbejder med væsentlige problemstillinger.

Vi har brug for at den information, vi modtager fra virksomhederne, er på linje med, hvad FN´s retningslinjer om menneskerettigheder og erhvervsliv og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder kræver. Det inkluderer information om, hvilken relation selskaber har til den aktuelle problematik, overvejelser omkring handling, og hvad selskaberne har tænkt sig at gøre.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: ESG

Finanssektorens interesse for og krav til information om environment, social og governance-emner (ESG) er vokset markant, på grund af et ændret risikobillede og ny lovgivning. Hvad betyder det for sektorens arbejde og for relationen mellem finans og virksomheder? 

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)