Virksomheder, organisationer og fagforeninger er med på klimastrejker

Når de unge på fredag igen går i klimastrejke, tyder det på, at de ikke længere er alene. Flere organisationer og virksomheder opfordrer nu voksne til at tage del i strejkerne d. 20. og 27. september. Fagforeninger bakker også op, men peger samtidig på, at deltagelse uden tilladelse fra ens arbejdsgiver er lig ulovlig udeblivelse.

19.09.2019

CSR.dk

Nu lader det til, at de voksne flere steder i verden har taget opfordringen til sig.

I USA vil medarbejdere fra virksomheder som Amazon, Ben & Jerry’s og Lush Cometics således bl.a. deltage i fredagens strejker.

Svenske Scania har besluttet, at virksomhedens 50.000 medarbejdere over hele verdens skal standse arbejdet i en time, som vil blive brugt på udveksle ideer til bæredygtige tiltag i virksomheden. I Australien har mere end 850 virksomheder og organisationer under initiativet ’Not Business as Usual’ underskrevet en erklæring om at de støtter deres medarbejderes deltagelse i klimastrejken. Det skriver Magisterbladet.

Virksomheder i Danmark er også med
For at bakke op om Break for Climate-initiativet vælger flere danske virksomheder ifølge Information at lukke arbejdspladsen ned midt på dagen fredag d. 27.

Merkur Andelskasse har således besluttet at holde lukket hele dagen og tage del i dagens klimaarrangement i København, ligesom Mellemfolkeligt Samvirke lukker sit kontor i København mellem kl. 12 og 14 samt sine frivilligcafeer i både København og Aarhus.

”Vi inviterer alle medarbejdere til at gå i samlet flok til Break for Climate”, lyder det fra chefredaktør på Information, Rune Lykkeberg.

Også Dansk Cyklistforbund, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening opfordrer medarbejderne til at holde pause og deltage i demonstrationen.

Hos pensionsselskabet PKA oplyser pressechef Nicholas Rindahl til Information, at man deltager direkte i FN-mødet i New York for at være med til at råbe politikere og investorer op om klimakrisens alvor.

”Vi kommer ikke til at holde lukket i tidsrummet den 27. september, men hvis nogen i huset ønsker at deltage på Ofelia Plads, må de naturligvis gerne det”, siger Nicholas Rindahl.

Et tilsvarende signal udgår fra IKEA’s ledelse.

”IKEA Danmark påtænker ikke at facilitere en decideret arbejdsnedlæggelse for medarbejderne, men hilser det velkomment, hvis medarbejdere i privat regi deltager”, skriver kommunikationschef Christian Mouroux i en mail til Information og fortsætter:

”Vi er også åbne for, at medarbejdere får fri til at deltage såfremt dette aftales med deres pågældende leder og at eventuelt påvirket arbejde som følge af deres ønskede deltagelse enten byttes til en anden dag eller tages som betalt ferie”.

Hos Coop er det selskabets øverste ledelse, der markerer dagen.

”Vi har faktisk valgt at samle spidserne i Coops direktion og ledelse netop den 27. september for at drøfte, hvordan Coop endnu mere aktivt end i dag kan bidrage positivt til vor tids store udfordring omkring klimaet”, fortæller Peter Kjærsgaard Svendsen, chef for energi og grøn omstilling i Coop.

Busselskabet FlixBus opererer i 28 lande og der er klimastrejker i dem alle. FlixBus vil gerne vise sin støtte til protesterne, så de tilbyder rejsende, der deltager i en klimastrejke d. 20 eller 27. en fribillet til deres næste busrejse. Det fortæller Hjørring Avis,

Organisationer og fagforeninger opfordrer til at deltage
Også Tysklands næststørste fagforening, Verdi, med to mio. medlemmer og verdens største sammenslutning af fagforeninger, International Trade Union Confederation, der med 207 mio. medlemmer i 160 lande også repræsenterer de danske hovedforbund, opfordrer sine medlemmer til at handle på Greta Thunbergs appel.

I Danmark opfordrer 350 Klimabevægelsen alle voksne til at støtte de unge og bruge deres frokostpause på klimaet fredag d. 27. september mellem kl. 12 og 14 under aktionen Break for Climate. En lang række organisationer støtter arrangementet, der bliver afholdt København, Vejle, Aarhus og Aalborg.

Og selvom man ikke kan være til stede til eventen, kan man alligevel godt deltage, understreger en af initiativtagerne, Lise Christensen Bjerno.

”Ideen er, at hvis en mio. voksne danskere tager ordet klimakrise i deres mund på deres arbejdspladser mellem kl. 12 og 14 d. 27. september, så tror vi, at det kan rykke noget”, siger hun og fortsætter:

”Vi ligger i et smørhul i Danmark, og vi har simpelthen ikke opdaget, hvor slemt det står til. At kalde det en krise er noget nyt, men vi er nødt til at flytte folks bevidsthed”.

Kan være ulovlig udeblivelse fra arbejdet
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening og næstformand for Akademikerne, er blandt talerne ved arrangementet i København. Hun understreger dog, at deltagelse uden tilladelse fra ens arbejdsgiver er lig ulovlig udeblivelse fra arbejdet.

”Jeg håber, at mange vil deltage i Climate Break, hvis de har mulighed for det. Fx hvis du har fri eller kan flekse ud tidsmæssigt, eller hvis ledelsen siger, at du som medarbejder kan gå derhen i arbejdstiden”, siger Camilla Gregersen og fortsætter:

”Du må ikke nedlægge arbejdet for at deltage. Men kan du ikke gå fra arbejdet, kan du måske vise opbakning på sociale medier i dagene op til”.

Også på Danmarks største arbejdsplads, Københavns Kommune, bakker teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) op om Break for Climate.

Læs også: FN: Verden er klar til klimahandling - og det er på tide

”I Teknik- og Miljøforvaltningen har vi mange medarbejdere, der arbejder målrettet med at skabe grundlaget for denne omstilling. Jeg håber, at medarbejdere med mulighed for at tage fri vil støtte op om Break for Climate og dermed vise, at der både er en vilje til og en vej for den grønne omstilling”, siger hun.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)