Organisation: Fortæl, hvilke sprøjtegifte I bruger på vores fødevarer

Utrygheden ved sprøjtede fødevarer breder sig i takt med det voksende kendskab til de sundhedsfarlige virkninger af landbrugskemikalier. Derfor foreslår sammenslutningen Gylle.dk, at der skal indføres lovpligtig mærkning af fødevarer, som er sprøjtegiftede.

Hos Coop synes man, at lovpligtig deklaration af pesticid-brug er en spændende tanke. Foto: 123rf.com.

14.06.2024

CSR.dk

Danske agroproducenter er ikke forpligtigede til at oplyse forbrugerne om, hvilke gifte de sprøjter med.

Derfor foreslår den danske sammenslutning Gylle.dk, at man kan indføre en obligatorisk mærkning af alle fødevarer, der produceret ved hjælp af sprøjtegifte. 

Det har sammenslutningen blandt andet talt med Thoms Roland, chef for Vareansvarlighed og Kvalitet hos Coop, om. 

Han er indledningsvis positiv overfor idéen, men han påpeger, at der i skrivende stund mangler systemer til, at det kan realiseres.

Læs også: Ministers akutplan for grundvandet møder kritik

”Transparens i fødevareproduktionen er en nødvendighed for at bevare tilliden til fødevarerne. I praksis vil det dog ikke umiddelbart være muligt at mærke det på deklarationerne i dag, fordi vi ganske enkelt ikke har systemer til det. Samme etiket og samme varenummer bruges jo over hele sæsonen med varer fra vidt forskellige producenter, klimatiske forhold, sorter osv,” siger han og fortsætter:

”Så det vil kræve opbygning af en form for fælles europæisk system så den type af information er tilgængelig for ethvert lotnummer eller batch af frugt og grønt.”

Thomas Rolund fortæller videre, at man i koncernen i stedet har valgt at stille større krav til anvendelsen af pesticider og til indholdet af pesticidrester, end det som ellers gælder på markedet. 

Forbrugervagthund er imod
Gylle.dk har også spurgt Forbrugerrådet Tænks Maja Effersøe Khan, der er politisk medarbejder med ansvar for fødevarer og bæredygtigt forbrug.

Læs også: Tocifret millionbeløb skal sikre flere pesticidfrie tomater

Hun mener, at forbrugere bør kunne forvente, at fødevarerne er sikre, og derfor bør de ikke være nødt til at skulle forholde sig til informationer om fare på mærkningen af sine fødevarer. 

”Derfor vil vi ikke umiddelbart arbejde for dit forslag. Til gengæld advokerer vi blandt andet for, at man i EU bør tage højde for cocktaileffekten af forskellige kemikalier, som vi udsættes for, når man laver risikovurderinger af kemikalier, i stedet for kun at se på det enkelte aktivstof – også på pesticidområdet,” siger hun.

– HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Valified

Sponseret

Digitalt værktøj gør det nemt at lægge en ESG-omstillingsplan

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle