Offentlig hestesko til socialøkonomiske virksomheder

Et nyt lovforslag kan give offentlige instanser mulighed for at reservere opgaver til virksomheder med en socialøkonomisk profil, og i særdeleshed dem med beskæftigelsesfremmende formål. Tilhængerne er tilfredse, mens DI er mere tilbageholdende.

29.09.2015

CSR.dk

Socialøkonomiske virksomheder med beskæftigelsestilbud målrettet udsatte grupper på arbejdsmarkedet rundt om i Danmark kan måske se frem til nemmere adgang til at sikre sig lukrative aftaler med den offentlige sektor. Det vil i hvert fald være tilfældet, hvis forslaget til den nye Udbudslov, der bygger på et EU-direktiv, bliver til virkelighed, skriver Altinget.

Læs også: Pressede virksomheder har ikke plads til udsatte ledige

Forslaget, der endnu ikke er blevet fremsat, indeholder således en paragraf, der vil give kommunerne og staten bedre muligheder for at målrette ordrer til virksomheder, der eksempelvis beskæftiger ansatte fra udsatte grupper.

En kommune kan, med den nye paragraf i baghånden, opstille betingelser om, at tilbudsgiverens vigtigste formål skal være at integrere mennesker, som har et handicap eller på anden måde er dårligt stillede. Her er det et krav, at mindst 30 procent af virksomhedens ansatte tilhører denne gruppe.

En det nye lovforslags tilhængere er advokat Knud Foldschack, der har arbejdet med socialøkonomiske virksomheder årevis og netop udgivet en bog om branchen sammen med tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, Line Barfod. Han tøver ikke med at kalde forslaget et potentielt gennembrud.

”"Det er fantastisk vigtigt. Det er jo i det offentlige, de store ordrer ligger. De socialøkonomiske virksomheder har altid haft vigepligt frem for forkørselsret. Så hvis erhvervslivet skal bidrage til at løse flere opgaver for samfundet, kan det kun ske, hvis lovgivningen følger med",” siger han til altinget.dk.

DI vil have åben konkurrence
Han bliver bakket op af formanden for Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, den tidligere topchef i Tryg, Stine Bosse.

”"Jeg tror på, at der kan gøres betydelige fremskridt på området igennem de offentlige indkøb. Og jeg kan kun tilskynde kommunerne til at bruge denne lovgivning aktivt",” siger hun.

Den melding er man imidlertid ikke enig hos Dansk Industri. Selvom organisationen støtter det samlede oplæg til en ny udbudslov, herunder de nye muligheder for offentligt tilvalg af socialøkonomiske virksomheder, så er det ikke en mulighed, der bør benyttes, mener man.

"”Vi støtter op om loven, herunder at ordregiverne får mulighed for at reservere kontrakter til socialøkonomiske virksomheder. Men vi mener ikke, det er noget, ordregiverne skal gøre brug af. Vi mener, at ordrerne skal bydes ud i en åben konkurrence, hvor de socialøkonomiske virksomheder kan byde ind på lige fod med andre leverandører", siger chefkonsulent i DI Offentlig Privat, Anders Brøndum, til altinget.dk.

Læs også: Nu er det nemt: Find en registreret socialøkonomisk virksomhed

Det er ikke et krav, at virksomheder, der vil tages i betragtning til eventuelt kommende udbud under den nye paragraf, skal opfylde betingelserne for at blive registreret som socialøkonomisk, men registrerede virksomheder vil få lettere ved at bevise, at de lever op til kravene.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus