OECD på banen med gode råd om samfundsansvar til sultne investorer

Institutionelle investorer som f.eks. fonde og pensionskasser interesserer sig stadig mere for CSR. Men hvad skal guide deres interesse? Det er OECD for nylig kommet med et bud på. Investorer ønsker sig bedre og mere standardiserede krav og oplysninger.

Investeringer, som fremmer respekt for menneskerettigheder og bæredygtighed, kan ændre meget. OECD har udgivet vejledning til hvordan, institutionelle investorer skal arbejde..

11.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Essensen i OECD’s rapport, Responsible business conduct for institutional investors, er, at de skal bruge deres påvirkningskraft til at få virksomheder, de investerer i, til at forebygge eller håndtere negativ påvirkning af menneskerettigheder eller miljøet.

Skal man tro Roel Nieuwenkamp, som er formand for OECD’s “Working Party on Responsible Business Conduct”, er det ikke småting, der er på spil:

”Investorer har en vigtig rolle at spille i forhold til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift globalt. Hvis investorer for alvor sendte deres penge efter ansvarlige virksomheder, så kunne det ændre hele måden globaliseringen virker på,” skriver WWF i deres kommentar til rapportens udgivelse.  

Interessen har aldrig været større

EY’s årlige Global Investor Survey viser, at ESG-oplysninger spiller en stadig større rolle i investorers beslutninger om, hvor de vil investorer.  

I 2017-udgaven af surveyet udtrykker investorer således, at ESG-faktorer har betydning for virksomheder i form af både risici og forretningsmæssige muligheder, og at virksomheder alt for længe har negligeret disse.

De forklarer desuden, at det er deres oplevelse, at hvis en virksomhed har en best-practice tilgang til ESG-faktorer så vil man ofte også finde ”operationel excellence” generelt.

I nutidens investormiljø er det sådan at:

  • 39% af investorer ville udelukke en investering baseret på en risiko for eller kendt utilstrækkelig ledelsessystemer ("poor governance").
  • 32% ville udelukke investeringer baseret på vurdering af høj grad af risici ift. menneskerettigheder.
  • 80% af alle investorer mener, at ledelser og bestyrelser skal udarbejde langsigtede ESG-strategier, at virksomheder ikke har nok fokus på miljømæssige og sociale risici, og at en god håndtering af ESG-risici har langsigtede monetære fordele. 

I Danmark var Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke positiv overfor de nye retningslinjer og skrev f.eks. på Twitter, at de ”kan fremme den fælles forståelse og større impact”, men fremhævede samtidig, at det nok var tid til at få produceret en bedre dansk vejledning til investorerne.

Nødvendig omhu centralt

Udover at bruge deres påvirkningskraft, forventes investorerne desuden:

  • Nøje at overvåge både risici og impacts forbundet med sine investeringer
  • At kommunikere resultaterne af sine investeringer
  • At gøre det muligt at klage hvis de har været årsag til eller bidraget til en negativ påvirkning af rettigheder

På den måde fastholder OECD i sin vejledning til investorer sit fokus på nødvendig omhu/due diligence som værktøj. Det er helt i tråd med de generelle OECD guidelines for multinationale selskaber.

Ikke en ny standard
Ideen med retningslinjerne har ikke været at etablere en ny standard, men snarere nogle gode råd til hvordan investorerne i praksis kan arbejde med nødvendig omhu. F.eks. identificerer den hvilke faktorer, investorer skal overveje, og hvordan de kan arbejde med virksomheder, de har investeret i.

Det bør investorerne sætte pris på, siger rapporten, for det vil hjælpe dem med at leve op til deres investoransvar og med at undgå finansielle og omdømmerisici. Rapporten peger også på, at forventningen om nødvendig omhu også omfatter investeringer, hvor man er minoritetsaktionær.

Behov for standardisering?
Det er dog ikke givet, at det ville være en dårlig idé at standardisere arbejdet med samfundsansvar og investeringer. Brancheforeningen for pensionsselskaber i Holland planlægger f.eks. at udvikle en ”pagt” for ESG (environmental, social and governance) for pensionsmidler. Ideen er at nå frem til fælles definitioner og standarder for området, og 70 pensionskasser, som udgør 84% af midlerne i Holland, har udtrykt interesse arbejdet. Standarder ville bl.a. betyder, at mindre pensionskasser kunne blive bedre til at arbejde med ESG.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus