OECD på banen med gode råd om samfundsansvar til sultne investorer

Institutionelle investorer som f.eks. fonde og pensionskasser interesserer sig stadig mere for CSR. Men hvad skal guide deres interesse? Det er OECD for nylig kommet med et bud på. Investorer ønsker sig bedre og mere standardiserede krav og oplysninger.

Investeringer, som fremmer respekt for menneskerettigheder og bæredygtighed, kan ændre meget. OECD har udgivet vejledning til hvordan, institutionelle investorer skal arbejde..

11.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Essensen i OECD’s rapport, Responsible business conduct for institutional investors, er, at de skal bruge deres påvirkningskraft til at få virksomheder, de investerer i, til at forebygge eller håndtere negativ påvirkning af menneskerettigheder eller miljøet.

Skal man tro Roel Nieuwenkamp, som er formand for OECD’s “Working Party on Responsible Business Conduct”, er det ikke småting, der er på spil:

”Investorer har en vigtig rolle at spille i forhold til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift globalt. Hvis investorer for alvor sendte deres penge efter ansvarlige virksomheder, så kunne det ændre hele måden globaliseringen virker på,” skriver WWF i deres kommentar til rapportens udgivelse.  

Interessen har aldrig været større

EY’s årlige Global Investor Survey viser, at ESG-oplysninger spiller en stadig større rolle i investorers beslutninger om, hvor de vil investorer.  

I 2017-udgaven af surveyet udtrykker investorer således, at ESG-faktorer har betydning for virksomheder i form af både risici og forretningsmæssige muligheder, og at virksomheder alt for længe har negligeret disse.

De forklarer desuden, at det er deres oplevelse, at hvis en virksomhed har en best-practice tilgang til ESG-faktorer så vil man ofte også finde ”operationel excellence” generelt.

I nutidens investormiljø er det sådan at:

  • 39% af investorer ville udelukke en investering baseret på en risiko for eller kendt utilstrækkelig ledelsessystemer ("poor governance").
  • 32% ville udelukke investeringer baseret på vurdering af høj grad af risici ift. menneskerettigheder.
  • 80% af alle investorer mener, at ledelser og bestyrelser skal udarbejde langsigtede ESG-strategier, at virksomheder ikke har nok fokus på miljømæssige og sociale risici, og at en god håndtering af ESG-risici har langsigtede monetære fordele. 

I Danmark var Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke positiv overfor de nye retningslinjer og skrev f.eks. på Twitter, at de ”kan fremme den fælles forståelse og større impact”, men fremhævede samtidig, at det nok var tid til at få produceret en bedre dansk vejledning til investorerne.

Nødvendig omhu centralt

Udover at bruge deres påvirkningskraft, forventes investorerne desuden:

  • Nøje at overvåge både risici og impacts forbundet med sine investeringer
  • At kommunikere resultaterne af sine investeringer
  • At gøre det muligt at klage hvis de har været årsag til eller bidraget til en negativ påvirkning af rettigheder

På den måde fastholder OECD i sin vejledning til investorer sit fokus på nødvendig omhu/due diligence som værktøj. Det er helt i tråd med de generelle OECD guidelines for multinationale selskaber.

Ikke en ny standard
Ideen med retningslinjerne har ikke været at etablere en ny standard, men snarere nogle gode råd til hvordan investorerne i praksis kan arbejde med nødvendig omhu. F.eks. identificerer den hvilke faktorer, investorer skal overveje, og hvordan de kan arbejde med virksomheder, de har investeret i.

Det bør investorerne sætte pris på, siger rapporten, for det vil hjælpe dem med at leve op til deres investoransvar og med at undgå finansielle og omdømmerisici. Rapporten peger også på, at forventningen om nødvendig omhu også omfatter investeringer, hvor man er minoritetsaktionær.

Behov for standardisering?
Det er dog ikke givet, at det ville være en dårlig idé at standardisere arbejdet med samfundsansvar og investeringer. Brancheforeningen for pensionsselskaber i Holland planlægger f.eks. at udvikle en ”pagt” for ESG (environmental, social and governance) for pensionsmidler. Ideen er at nå frem til fælles definitioner og standarder for området, og 70 pensionskasser, som udgør 84% af midlerne i Holland, har udtrykt interesse arbejdet. Standarder ville bl.a. betyder, at mindre pensionskasser kunne blive bedre til at arbejde med ESG.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online