Nyt samarbejde kobler elbiler på elnettet

Batterierne i elbiler kan bruges til at både lagre strøm og sende det tilbage til elnettet, alt efter behov. Et nyt samarbejde har sat det i system på Frederiksberg, med både miljømæssige og økonomiske gevinster for øje.

En Nissan-elbil koblet til den specielle ladestander ved Frederiksberg Forsyning. Ledningen lyser grønt som tegn på, at bilen leverer strøm tilbage til elnettet. Foto: Anders Kampmann.

29.08.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Elproduktionen fra de to primære vedvarende energikilder herhjemme, vind og sol, er notorisk ustabil, da de to af naturlige årsager er afhængige af vejret for at kunne levere. Af indlysende grunde virker solenergi desuden heller ikke i løbet af døgnets mørke timer, hvor elforbruget ellers ofte er højt, og samlet giver det en udfordring i forhold at have de rette mængder strøm på de rigtige tidspunkter.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

Det har et nyt partnerskab sat sig for at finde en alternativ løsning på. Bilfabrikanten Nissan, elforsyningsvirksomheden Enel, amerikanske Nuvve, der arbejder for at gøre elektriske køretøjer mere økonomisk attraktive, Frederiksberg Forsyning og Energinet.dk er gået sammen om det, de selv kalder ’verdens første kommercielle udrulning af V2G’.

Når produktionen overstiger forbruget, som her, lader bilen op som normalt, indikeret ved en rødt lysende ledning. Foto: Anders Kampmann.

V2G står for vehicle-to-grid og går i al sin enkelthed ud på, at man som ejer af en elbil – i dette tilfælde en Nissan – kan sætte den i en specialdesignet ladestation, der ikke alene lader bilen op, når der er behov for det, men også kan tappe strøm fra batteriet, hvis nettet mangler.

Samarbejdet blev lanceret i dag hos Frederiksberg Forsyning, der af Enel har fået installeret 10 V2G-standere ved sit hovedkvarter, og i forlængelse heraf har indkøbt 10 Nissan e-NV200 (elektriske varevogne), der skal indgå i selskabets daglige drift, samtidig med, at de tester konceptet i den virkelige verden.

Indtjening fra stillestående bil
Når bilerne ikke er på gaden, så er der konstant koblet til ladestanderen, hvorfra systemet holder øje med det aktuelle forbrug og den ditto produktion, og lader eller tapper vognen efter behov. Som privatforbruger er det tanken, at man får penge tilbage på sin elregning, når nettet henter fra éns bil, og netop det aspekt er med til at gøre konceptet attraktivt, mener folkene bag.

”Når man som bilejer sender strøm tilbage til elnettet, kan man tjene penge mens bilen holder stille. En gennemsnitlig personbil kører kun 10 procent af tiden, og dermed er det en stor ressource, vi kan udnytte på den her måde. Og det faktum at en virksomhed har integreret den her teknologi kommercielt, baner vej for en bredere udrulning i Europa”, sagde director of electric vehicles for Nissan Europe, Gareth Dunsmore, ved lanceringen.

Fra Enel fokuserede man på det nybrud, man mener teknologien repræsenterer.

”Mange taler om internet of things ved siden af det ’normale’ internet. Det vi skaber her, er et internet of energy. Vi ser det lidt som en Uber-isering af sektoren, som samtidig har nogle klare miljøfordele. Eksempelvis vil vi kunne udnytte bilernes batterier i adskillige år efter at de er udtjente som bilbatterier, ved at flytte dem over til vedvarende energiproduktion og lagring”, sagde, Enels head of innovation and sustainability, Ernesto Ciorra.

Flere projekter og resultater på vej
Han blev bakket op af chairman og CEO for Nuvve, Gregory Poilasne, der kaldte V2G en ”disruption af elnettet”, og samtidig understregede at man regner med at etablere flere V2G-projekter i både Danmark og andre lande i fremtiden.

Systemet overvåger konstant elforbruget kontra -produktionen og tapper eller lader bilen derefter. Foto: Anders Kampmann.

Som ansvarlig for den danske energisikkerhed ser Energinet.dk frem til samarbejdet og de perspektiver for både de danske forbrugere og selskabet selv, som det medfører.

”Via V2G-projektet kan elbiler være med til at give den balance i elforsyningen, vi tit mangler pga. af de faktorer, der gør vedvarende energi fra sol og vind til en noget ustabil størrelse. Det vil komme alle parter til gode, både økonomisk og miljømæssigt”, sagde ansvarlig for systemydelser hos Energinet, Christina Plum.

Læs også: Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040

De fem parter i samarbejdet regner med at offentliggøre indledende resultater af den kommercielle implementering af V2G-systemet senere i år.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus