Nyt redskab skal sikre mod social dumping

Bygherrer og entreprenører har udviklet et nyt dokumentationsredskab, der skal opdage og sikre mod social dumping i byggebranchen. Det kommer dog ikke til at ændre på brugen af arbejdsklausuler i f.eks. Københavns Kommune.

FBSA’s sekretariat har sammen med bygherrer og entreprenører udviklet et redskab, der skal bekæmpe social dumping i byggebranchen. .

02.10.2017

CSR.dk

Sekretariatet bag Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har med hjælp fra en række bygherrer og entreprenører udviklet et kontrol- og dokumentationsværktøj, der skal modvirke social dumping i byggebranchen.

Redskabet indeholder en række spørgsmål, som entreprenører og bygherrer kan stille deres leverandører for at sikre sig bedst muligt mod social dumping.

Vil ikke fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne
Virksomhederne, der har været med til at udvikle kontrolsystemet, håber, at det kan være med til at fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne. CSR-chef i Københavns Kommune, David Salomonsen, ser dog ikke det forebyggende værktøj som en erstatning:

”Københavns Kommune har truffet en politisk beslutning om at have en arbejdsklausul med et kædeansvar i alle kommunens kontrakter. Jeg ser imidlertid det nye kontrol- og dokumentationsredskab som et stærkt værktøj til at både bygherrer og entreprenører i alle led af kæden kan arbejde med at identificere og nedbringe risikoen for, at der sker overtrædelser af arbejdsklausulen”, siger David Salomonsen til FBSA.

Læs også: Britiske fagforeninger raser: PensionDanmark bag social dumping i Storbritannien

Forebyggende og let at bruge
En af de virksomheder, der har støttet FBSA i udviklingen af kontrolsystemet, er tømrevirksomheden Skou Gruppen. Ifølge direktør Martin Skou Heidemann er der brug for værktøjet – bl.a. fordi det ikke er tilstrækkeligt med 3F’s og Dansk Byggeris møder, som skal afholdes inden for 48 timer efter en opstået mistanke om social dumping på byggepladsen.

”Disse møder er for konfrontatoriske og bagudrettede. De duer ikke, hvis man fx som entreprenørvirksomhed gerne vil vise bygherren, at man gør sig umage med at undgå social dumping – og det kan det nye redskab”, siger Martin Skou Heidemann. 

Han lægger derudover vægt på, at redskabet er let at bruge, hvilket gør det håndgribeligt for blandt andre små virksomheder at kæmpe mod social dumping:

”Jeg er overbevist om, at mange i branchen gerne vil bekæmpe social dumping. Men når man spørger, hvad det konkret indebærer, har ikke mindst de mindre virksomheder svært ved at svare. Med det nye redskab kan enhver håndværker gå skemaet igennem med sin underentreprenør og tage dialogen om, hvorvidt forholdene er i orden”, forklarer Martin Skou Heidemann.

Læs også: Tre fjerdedele i byggeriet er omfattet af en sundhedsordning

Det nye kontrolværktøj bliver fremlagt for FBSA’s medlemmer i løbet af efteråret og forventes offentliggjort i starten af 2018.

Ud over Skou Gruppen har Metroselskabet, MT Højgaard, Øens Murerfirma samt Københavns og Odense Kommune været med til at udvikle redskabet.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

03.10.2024BSR

Sponseret

The Impact of Mandatory Sustainability Reporting on Corporate Functions

30.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Grønne fødevarer får et boost på 20 millioner

30.09.2024Basico

Sponseret

ESG er en tværfaglig disciplin, men hvad er CFO’ens rolle?

26.09.2024CSR.dk

STARK sætter klimatal på varelevering

26.09.2024Bureau Veritas

Sponseret

Få indsigt i ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001 på vores online seminar

25.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Årets 2 sidste diplomhold i ’Bæredygtig virksomhed’ starter planmæssigt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J