Nyt forskningscenter skal bane vejen for grøn omstilling i landbruget

Fem fonde fælles om finansiering af nyt forskningscenter med international deltagelse, som med 240 millioner kroner skal gøre grøn omstilling i landbruget mulig.

08.06.2022

CSR.dk

Det kræver grundlæggende og detaljeret viden at gennemføre den grønne omstilling af landbruget - viden om hvordan man reducerer udledning af drivhusgasser fra ikke bare den enkelte landbrugsbedrift, men også fra det samlede landskab. Her spiller en effektiv målretning af indsatserne en meget vigtig rolle.

Derfor er fem af Danmarks største fonde gået sammen om finansieringen af et nyt forskningscenter, der netop har grøn omstilling af landbruget som hovedfokus. De deltagende fonde er Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og Villum Fonden. Pioneer Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures- i daglig tale "Land-CRAFT" - har således til formål at udvikle grundlæggende forskningsbaserede løsninger til den grønne omstilling i landbruget.

"For at få mest muligt ud vores landbrugsjord og mindske belastningen på vores biodiversitet og klima skal vi lave en markant ændring i tilgangen til vores landbrug. Til det har vi brug for ny tværfaglig viden om, hvordan vi bedst og mest præcist udnytter og dyrker vores samlede landbrugsareal. Den viden skal Land-CRAFT hjælpe med at levere," siger Claus Felby, Senior Vice President med ansvar for bioteknologi, Novo Nordisk Fonden.

Centeret etableres i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og det er en del af et nationalt initiativ til etablering af pionercentre inden for vigtige forskningsområder. Centret vil også inddrage forskere fra Karlsruhe Institute of Technologi i Tyskland og Colorado State University i USA. De fem fonde bevilger i alt op til 240 millioner kroner til Land-CRAFT-initiativet.

Diversitet gennem samarbejde
"Den grønne omstilling af landbruget kræver betydelige reduktioner af miljø- og klimabelastningen, men skal på samme tid også sikre mad til flere mennesker. Dette kan kun lykkes, hvis vi bedre forstår de processer, der betinger udledninger, og hvordan de spiller sammen i en landskabsmæssig sammenhæng," siger institutleder Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. Institut fra Agroøkologi vil sammen med Institut for Biologi også ved Aarhus Universitet være en del af det nye center sammen med institutter ved Københavns Universitet.

"Det er helt afgørende, at vi får en bedre forståelse af samspillet mellem landbrug og natur, så vi kan få et mere bæredygtigt landbrug, mens vi på samme tid genskaber noget af den natur og biodiversitet, der er forsvundet," forklarer Hans Brix, institutleder for Institut for Biologi.

Netop Institut fra Agroøkologi vil sammen med Institut for Biologi også ved Aarhus Universitet være en del af det nye center sammen med institutter ved Københavns Universitet.

For at opnå en bedre forståelse er det vigtigt at inddrage forskellige forskningsdiscipliner og forståelser - med udgangspunkt i Aarhus Universitets og Københavns Universitets fælles erfaringer og kapacitet er det netop en af forcerne ved det nye center.

"Aarhus Universitet har solide rødder inden for klassisk landbrugsforskning, mens Københavns Universitet tilfører supplerende kompetencer til avanceret procesviden. Det skaber en mangfoldighed at samle forskere fra forskellige universiteter, forskellige traditioner og forskellige ekspertiseområder, og det giver de bedst mulige resultater," siger professor Per Lennart Ambus fra Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet.

Store forventinger til centeret
Land-CRAFT-centeret vil understøtte den grønne omstilling af landbruget ved at etablere den nødvendige grundlæggende og tværfaglige forståelse af de processer, der påvirker landbrugsproduktionen og de tilhørende miljø- (f.eks. udvaskning af kvælstof), klima- (udledning af drivhusgasser) og biodiversitetspåvirkninger. Centret vil især nå disse mål ved at se på ændringer i landbrugspraksis påvirker næringsstof- og drivhusgasstrømmene i landskabet.Med en kombination af lokale observationer, remote sensing og modelleringsværktøjer vil man identificere agroøkologiske tilgange til at mindske klimabelastningen, samt tilpasse fødevare- og landbrugssystemer til ændringerne i klimaet.

Målet er at mindske drivhusgasemissioner, genoprette økosystemernes sundhed og samtidig øge landbrugets produktivitet. Særligt fokus vil være på forståelse og kortlægning af kulstof- og kvælstofbalancer i landbrugslandskaber og de tilhørende udledninger af lattergas og udvaskning af kvælstof, de to vigtigste miljøpåvirkninger forbundet med landbrugets kvælstofanvendelse.

"Den grønne omstilling kræver ikke alene en reduceret udledning af drivhusgasser og øget kulstoflagring i jorden, den kræver også nye og ændrede krav til landbrugsproduktion af fødevarer og biomasse. At opnå alt dette på én gang er en kompleks, udfordrende og ambitiøs opgave. Land-CRAFT vil levere vigtig viden og forståelse for denne presserende del af den grønne omstilling," siger professor Claus Beier, leder af Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet.

"Jeg har meget store forventninger til det videnskabelige udbytte af dette center, som vil være det første i verden, der med udgangspunkt i de mest avancerede metoder vil afdække landbrugets bidrag til klima- og miljøpåvirkningen på tværs af discipliner," siger Jørgen E. Olesen.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online