Nyt forskningscenter skal bane vejen for grøn omstilling i landbruget

Fem fonde fælles om finansiering af nyt forskningscenter med international deltagelse, som med 240 millioner kroner skal gøre grøn omstilling i landbruget mulig.

08.06.2022

CSR.dk

Det kræver grundlæggende og detaljeret viden at gennemføre den grønne omstilling af landbruget - viden om hvordan man reducerer udledning af drivhusgasser fra ikke bare den enkelte landbrugsbedrift, men også fra det samlede landskab. Her spiller en effektiv målretning af indsatserne en meget vigtig rolle.

Derfor er fem af Danmarks største fonde gået sammen om finansieringen af et nyt forskningscenter, der netop har grøn omstilling af landbruget som hovedfokus. De deltagende fonde er Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og Villum Fonden. Pioneer Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures- i daglig tale "Land-CRAFT" - har således til formål at udvikle grundlæggende forskningsbaserede løsninger til den grønne omstilling i landbruget.

"For at få mest muligt ud vores landbrugsjord og mindske belastningen på vores biodiversitet og klima skal vi lave en markant ændring i tilgangen til vores landbrug. Til det har vi brug for ny tværfaglig viden om, hvordan vi bedst og mest præcist udnytter og dyrker vores samlede landbrugsareal. Den viden skal Land-CRAFT hjælpe med at levere," siger Claus Felby, Senior Vice President med ansvar for bioteknologi, Novo Nordisk Fonden.

Centeret etableres i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og det er en del af et nationalt initiativ til etablering af pionercentre inden for vigtige forskningsområder. Centret vil også inddrage forskere fra Karlsruhe Institute of Technologi i Tyskland og Colorado State University i USA. De fem fonde bevilger i alt op til 240 millioner kroner til Land-CRAFT-initiativet.

Diversitet gennem samarbejde
"Den grønne omstilling af landbruget kræver betydelige reduktioner af miljø- og klimabelastningen, men skal på samme tid også sikre mad til flere mennesker. Dette kan kun lykkes, hvis vi bedre forstår de processer, der betinger udledninger, og hvordan de spiller sammen i en landskabsmæssig sammenhæng," siger institutleder Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. Institut fra Agroøkologi vil sammen med Institut for Biologi også ved Aarhus Universitet være en del af det nye center sammen med institutter ved Københavns Universitet.

"Det er helt afgørende, at vi får en bedre forståelse af samspillet mellem landbrug og natur, så vi kan få et mere bæredygtigt landbrug, mens vi på samme tid genskaber noget af den natur og biodiversitet, der er forsvundet," forklarer Hans Brix, institutleder for Institut for Biologi.

Netop Institut fra Agroøkologi vil sammen med Institut for Biologi også ved Aarhus Universitet være en del af det nye center sammen med institutter ved Københavns Universitet.

For at opnå en bedre forståelse er det vigtigt at inddrage forskellige forskningsdiscipliner og forståelser - med udgangspunkt i Aarhus Universitets og Københavns Universitets fælles erfaringer og kapacitet er det netop en af forcerne ved det nye center.

"Aarhus Universitet har solide rødder inden for klassisk landbrugsforskning, mens Københavns Universitet tilfører supplerende kompetencer til avanceret procesviden. Det skaber en mangfoldighed at samle forskere fra forskellige universiteter, forskellige traditioner og forskellige ekspertiseområder, og det giver de bedst mulige resultater," siger professor Per Lennart Ambus fra Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet.

Store forventinger til centeret
Land-CRAFT-centeret vil understøtte den grønne omstilling af landbruget ved at etablere den nødvendige grundlæggende og tværfaglige forståelse af de processer, der påvirker landbrugsproduktionen og de tilhørende miljø- (f.eks. udvaskning af kvælstof), klima- (udledning af drivhusgasser) og biodiversitetspåvirkninger. Centret vil især nå disse mål ved at se på ændringer i landbrugspraksis påvirker næringsstof- og drivhusgasstrømmene i landskabet.Med en kombination af lokale observationer, remote sensing og modelleringsværktøjer vil man identificere agroøkologiske tilgange til at mindske klimabelastningen, samt tilpasse fødevare- og landbrugssystemer til ændringerne i klimaet.

Målet er at mindske drivhusgasemissioner, genoprette økosystemernes sundhed og samtidig øge landbrugets produktivitet. Særligt fokus vil være på forståelse og kortlægning af kulstof- og kvælstofbalancer i landbrugslandskaber og de tilhørende udledninger af lattergas og udvaskning af kvælstof, de to vigtigste miljøpåvirkninger forbundet med landbrugets kvælstofanvendelse.

"Den grønne omstilling kræver ikke alene en reduceret udledning af drivhusgasser og øget kulstoflagring i jorden, den kræver også nye og ændrede krav til landbrugsproduktion af fødevarer og biomasse. At opnå alt dette på én gang er en kompleks, udfordrende og ambitiøs opgave. Land-CRAFT vil levere vigtig viden og forståelse for denne presserende del af den grønne omstilling," siger professor Claus Beier, leder af Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet.

"Jeg har meget store forventninger til det videnskabelige udbytte af dette center, som vil være det første i verden, der med udgangspunkt i de mest avancerede metoder vil afdække landbrugets bidrag til klima- og miljøpåvirkningen på tværs af discipliner," siger Jørgen E. Olesen.

- EHS

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online