Nyt center skal forske i energi- og klimaøkonomi

Med en donation på 25 millioner kroner etablerer Institut for Økonomi på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet et forskningscenter, der skal skabe ny indsigt og viden om energi-, miljø- og klimaøkonomi i Danmark og internationalt.

Donationen fra InCommodities forventes at løbe frem til 2028. Arkivfoto..

05.09.2023

CSR.dk

Der er brug for viden om energimarkederne og deres bidrag til den grønne omstilling.

Derfor etablerer Aarhus Universitet et helt nyt center, som skal forske i blandt andet energimarkedernes dynamikker og mulighederne for at sætte skub i udviklingen af mere klimavenlige energisystemer.

Centret vil i daglig tale blive omtalt som CoRE, mens det officielle navn er 'Center for Research in Energy: Economics and Markets'.

Læs også: Novo-ejet virksomhed køber landbrugsarealer oplagt til energiproduktion

”Energiforbruget er en livsnerve i den globale økonomi, men også én af de vigtigste årsager til klimaforandringer. Hvis vi skal lykkes med grøn omstilling og et mere bæredygtigt energiforbrug, er det afgørende, at vi har indgående viden om mekanismerne på de markeder, hvor energien omsættes og handles. Det gør vi nu til et strategisk satsningsområde på instituttet,” siger Niels Haldrup, der er nuværende institutleder og kommende centerleder i CoRE.

En videnstung branche
Danske energihandelsvirksomheder er i vækst, og forventningerne om en øget global markedsandel er høj.

InCommodities, der selv er en energihandelsvirksomhed, har derfor doneret de omkring 25 millioner kroner til projektet.

Jesper Severin Johanson, CEO i InCommodities, mener nemlig, at CoRE-centeret kan spille en nøglerolle i uddannelsen af de eksperter, energihandlerne har brug for.

“Som energihandlere forbinder vi bæredygtige energikilder til markedet. Vores DNA er forankret i de akademiske discipliner. Dybdegående indsigt, forskning og udvikling er omdrejningspunktet for os, og vi har brug for både viden og kompetencer så vi som sektor kan udvikle os. Samtidig er vi meget glade for at give noget tilbage til Aarhus Universitet, som allerede spiller en nøglerolle for os,” siger han, der også understreger vigtigheden af forskning i energisektoren.

”De globale energimarkeder har en afgørende betydning for både den grønne omstilling og for vores energisikkerhed. Men markederne er også komplekse og foranderlige. Derfor er en konstant udvinding af ny viden afgørende for at ruste os til at træffe de rigtige beslutninger i en fremtid, hvor flere bæredygtige energikilder vinder indpas - med en øget kompleksitet til følge."

Internationalt udsyn
Både Aarhus BSS og InCommodities forventer, at CoRE kan tiltrække førende danske og internationale forskere i global energi-, miljø- og klimaøkonomi med særligt fokus på kvantitativ metode- og modeludvikling.

Allan Timmermann, professor i finansiering og økonomi ved University of California i San Diego, har blandt andet allerede sagt ja til at indgå som såkaldt international fellow på det kommende center.

Han understreger den store betydning, som energiproduktion, handel og levering har for dansk økonomi.

Læs også: Synergi lancerer ny kampagne: Energieffektivitet gør Danmark grønnere hurtigere

“Aarhus har i de senere år etableret sig som et knudepunkt for sofistikeret energihandel. Mange af de ansatte i sektoren er uddannet fra Aarhus Universitet. Ved at kombinere traditionen for økonometriske og finansielle modeller ved Aarhus Universitet med industriens markedsekspertise og kendskab til data, har CoRE verdensklasse-potentiale inden for forskning på energimarkederne,” siger Allan Timmermann.

'Center for Research in Energy: Economics and Markets' tænder officielt for kontakten til CoRE 1. januar 2024, og donationen fra InCommodities løber i første omgang frem til 2028.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online