Lovkrav og samarbejde skal give menneskerettighedsarbejdet impact

Ny undersøgelse viser, at danske virksomheder ikke dokumenterer, at de lever op til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Ny lovgivning vil kunne hjælpe, men bredt samarbejde skal få det til at blive virkelighed.

16.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På september måneds sidste dag i 2020 samledes virksomheder, lovgivere og eksperter, så de for åbent virtuelt tæppe kunne diskutere, hvordan kommende lovgivning bedst kunne løse opgaven på menneskerettighedsområdet.

For der er en opgave at løse. En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, som var udkommet dagen før, viser, at 20 af landets største virksomheder ikke i tilstrækkelig grad i deres kommunikation dokumenterer, at de lever op til FN’s basale opskrift på, hvordan virksomheder bør undgå og håndtere negativ indflydelse på menneskerettighederne.

En bred bevægelse for mere lovgivning
Derfor er da også, forklarede Signe Andreasen Lysgaard, som arbejder for Institut for Menneskerettigheder, et stort momentum i arbejdet med at få etableret noget, der kan drive virksomhederne i den retning.

”Der er en stigende efterspørgsel på noget der kombinerer frivillige tiltag med lovgivning om obligatorisk due diligence,” fortalte hun, og fortsatte:

”Den efterspørgsel kommer ikke længere kun civilsamfundet, hvor man ville forvente at se den. Vi ser det samme fra investorer og fra erhvervslivet selv, og der er i efterhånden mange lande brede koalitioner, som arbejder på den dagsorden.”

I Danmark handler diskussionen i dag da også om, hvorvidt der skal være dansk lovgivning om obligatorisk due diligence før EU kommer med sin, hvilket siges at ville ske i 2021.

På konferencen var de forskellige positioner repræsenteret. F.eks. Dansk Erhverv som er skeptisk overfor en rent dansk lovgivning:

Resultatet af undersøgelsen af 20 af de største danske virksomheder målt på omsætning. Den interne placering på listen kan afhænge af kommunikationsindsatsen snarere end den reelle indsats, uden at det ændrer ved undersøgelsens samlede konklusion. Kilde: Institut for Menneskerettigheder. .

”Vi kan ende med sådan et uskønt patchworktæppe af national særlovgivning, som også især for danske virksomheder vil udgøre handelshindringer og gøre det vanskeligt at realisere et indre marked,” sagde underdirektør i Dansk Erhverv, Stine Pilegaard Jespersen.

Argumentet er, at national lovgivning giver risiko for lovkompleksitet og at det kan give høje omkostninger. Det betyder dog langtfra at virksomheder og organisationer afviser lovgivning, de vil blot afvente de fælles regler fra EU, fordi det ”vil give et level playing field, der sikrer klare og simple retningslinjer og kan være med til at ændre mindset i virksomhederne”, som DIEH skriver i sin artikel om konferencen.

Hvad gør virksomhederne i dag?
Institut for menneskerettigheders undersøgelse viser, at ingen af de 20 virksomheder i undersøgelsen på nuværende tidspunkt er i stand til at dokumentere fuld efterlevelse af virksomheders menneskeretlige ansvar, som det er defineret i FN’s retningslinjer.

Analysen indikerer, at 14 ud af 20 virksomheder scorer under 50 procent i den samlede pointoptælling. I optællingen måles der blandt andet på om virksomhederne har en politik for menneskerettigheder, om de kan dokumentere due diligence, og om de giver mulighed for at klage og søge genoprejsning eller erstatning, hvis de har fået påvirket deres rettigheder negativt som følge af virksomhedens arbejde.

”Det er problematisk, at nogle af Danmarks største virksomheder ikke kan dokumentere, at de efterlever FN’s retningslinjer. Der er tale om virksomheder, der via den danske årsregnskabslov er forpligtede på at redegøre for deres arbejde med at respektere menneskerettighederne, og alligevel halter deres dokumentation,” siger Elin Wrzoncki, leder af afdelingen for menneskerettigheder og erhverv i Institut for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse.

I gennemsnit scorer virksomhederne blot tre ud af 12 point for deres dokumentation af nødvendig omhu, også kaldet due diligence. Det vil sige de ledelsessystemer, virksomhederne har på plads for at tage hånd om negativ indvirkning på menneskerettighederne, og alle virksomheder scorer nul point på en eller flere af aspekterne af nødvendig omhu.

En undersøgelse af virksomheders rapportering på tværs af EU fra 2019 viste tilsvarende, at udaf de 34 danske virksomheder, som indgik i undersøgelsen af mere end 1.000 rapporter, var det under halvdelen som rapporterede om due diligence og kun 15 procent tilkendegav, at de tilbød en vej til genoprejsning for de ramte, hvis virksomheden havde haft negative indvirkninger på nogens rettigheder.

Det skal gøre en reel forskel
Signe Andreasen Lysgaard konkluderede på denne baggrund, at det var ”nødvendigt og aktuelt” at diskutere, hvordan man kan indføre obligatorisk due diligence, og at diskussion flyttede sig, fra om det var nødvendigt, til hvordan man gør det.

Undersøgelsens metode og udfordringer

Institut for Menneskerettigheders analyse undersøger virksomhedernes offentliggjorte materiale og information. Virksomhederne får point mellem nul og to på tværs af 13 kerneindikatorer, som er udviklet af det europæiske initiativ Corporate Human Rights Benchmark. Indikatorlisten er designet til at skabe et hurtigt overblik over en virksomheds tilgang til menneskerettighederne og evne til at påvise efterlevelse af kravene fra FN’s retningslinjer.

De 13 indikatorer er inddelt i tre hovedområder:

  • Politikker og ledelse
  • Implementering af respekt og nødvendig omhu for menneskerettighederne
  • Genoprejsning og klagemuligheder

Det undersøgte materiale omfatter blandt andet årsrapporter, virksomhedernes offentliggjorte politikker og retningslinjer på området. Undersøgelsen udgør alene en analyse af virksomhedernes egen evne til at påvise efterlevelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og altså ikke en analyse af deres reelle efterlevelse af retningslinjerne eller håndtering af menneskeretsrelaterede sager i praksis.

Det faktum ændrer næppe ved det overordnede billede, men placeringen internt på listen kan udtrykke, at virksomheden er god til at benytte de rigtige begreber på deres website og i rapporter, snarere end at de reelt arbejder mere dedikeret med menneskerettigheder.

De diskussioner er allerede i gang, og nogle af de store spørgsmål i dem er, hve,m loven skal gælde for, og hvorand man bedst balancerer forebyggelse af negative indvirkninger, mulighed for genoprejsning for rettighedshaverne og sanktioner mod virksomhederne.

Den væsentligste bekymring ligger dog på et højere niveau:

”Det er helt centralt, at det bliver lovgivning, der faktisk har en positiv impact på beskyttelsen af menneskers rettigheder, og ikke noget, der bare fører til nogle skrivebordsøvelser,” sagde Signe Andreasen Lysgaard.

Hvordan man skal få arbejdet i virksomhederne til at rykke sig diskuterede konferencen i en afsluttende debat. Her var der bred enighed om, at det danske samfund i form af organisationer og virksomheder har gode muligheder for at hjælpe virksomheder med nødvendig viden og ressourcer, så byrden ikke kun skal bæres af virksomhederne selv.

Man talte om f.eks. partnerskaber på tværs, sektorsamarbejder, multistakeholder-initiativer, alliancer omkring specifikke problemstillinger, og øget hjælp og vejledning til virksomhederne om menneskerettighedsspørgsmål i forbindelse med import.

Der er ingen tvivl om, at der er lovgivning på vej, og disse typer af samarbejde bliver derfor centrale uanset om fremtiden byder på lovpligtig due diligence alene fra EU eller om Danmark får egen lovgivning på området på linje med f.eks. Frankrig og Holland – og Finland, Norge, Belgien og Tyskland, som ifølge Signe Andreasen Lysgaard alle har nationale initiativer på vej.

Konferencen Ansvarlig Virksomhedsadfærd: Hvordan kan regulering være med til at fremme nødvendig omhu (due diligence) på menneskerettigheds- og miljøområdet, i Danmark og EU? var arrangeret af Institut for Menneskerettigheder, 92-gruppen, Global Compact Network Denmark, Folkekirkens Nødhjælp, Amnesty International og Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City