Ny undersøgelse blotlægger svært fødevaredilemma

Danskerne vil hellere betale ekstra for svinekød, der sikrer bedre dyrevelfærd, end for svinekød, der har et lavere klimaaftryk. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet.

Ifølge seniorforsker Peter Sandøe kan man lave et nationalt kompromis ligesom med buræg, hvor svineproduktion skal leve op til en række krav indenfor dyrevelfærd. Foto: 123rf.com..

26.10.2023

CSR.dk

Svineindustrien vækker bekymring i samfundet på adskillige fronter: Brug af antibiotika, smitsomme sygdomme, manglende dyrevelfærd og pres på miljø, natur og klima. Selvom oksekød, kaffe og chokolade enkeltvis er større klimasyndere, udleder verdens samlede forbrug af svinekød flere hundrede millioner tons CO2-ækvivalenter om året.

Men er man som forbruger villig til at hoste op med ekstra slanter for en mere klimavenlig flæskesteg? Eller er der andre hensyn, folk hellere vil betale ekstra for? Og hvor mange penge er man klar til at lægge?

Det har forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet undersøgt i et nyt studie med deltagere fra Danmark, Tyskland, Storbritannien og Shanghai, Kina.

Dyrevelfærd vinder
Spørgeundersøgelsen viser, at tre ud af fire danskere godt vil betale en højere pris for svinekød, som er ’forbedret’ i form af bedre dyrevelfærd, mindre klimaaftryk, mindre brug af antibiotika, som er garanteret fri for sygdomsbakterier, og som ikke er fodret med soja, der fører til fældning af regnskov.

Læs også: EU-lovgivning lægger forsyningskædepres på danske virksomheder

Når forbrugerne skal vælge, hvilken af tingene, de ekstra penge helst skal gå til, er billedet både i Danmark og de to andre europæiske lande dog klart: Bedre dyrevelfærd.

”Svarene viser tydeligt, at dette her med kun at gå efter klimaforbedringer i svineproduktionen ikke er det, som forbrugerne går op i, når de køber svinekød. De synes, det er særdeles vigtigt, at grisene har haft det godt undervejs i livet, og det er vigtigere, end at produktionen er klimavenlig. Dette er gældende for rigtig mange forbrugere i Danmark, Tyskland og Storbritannien,” siger professor Peter Sandøe, som er seniorforfatter på studiet.

Dyrevelfærd og klima kan ikke højnes ligeligt
Og skal forbrugerne direkte vælge mellem grisevelfærd og klima, mener 53 procent af danskerne, at bedre grisevelfærd er vigtigere end et lavere klimaaftryk, mens kun 18 procent mener det modsatte. 25 procent synes, at de to hensyn er lige vigtige.

Men det er holdninger, der er svære at realisere, mener Peter Sandøe. For en mere klimavenlig gris er alt andet lige en mere ”effektiv” gris.

Læs også: Ny EU-forordning: Virksomheder skal bevise, at deres varer ikke er skyld i skovrydning

”Det er et reelt dilemma, at hvis du skal have maksimal klimavenlighed, kan du være nødt til at presse dyrene på en række leder og kanter. Fx at avle søer, der føder flere og flere smågrise per kuld, at holde dyrene indendørs, fordi man så kan man samle mere direkte emission op, end hvis de går udendørs. Eller at fodre svinene med fint-formalet foder, fordi der ikke går noget til at spilde, men som giver dem mavesår. Er man omvendt sødere ved dyrene, får man større klimabelastning per kilo kød,” siger han.

Et national kompromis kan være løsningen
Peter Sandøe synes, at resultaterne giver en klar pejling til både politikerne og branchen.

”Studiet viser, at klimaproblemet nok ikke kan løses ved, at man sætter en etiket på en pakke svinekød, der anfører, det er klimavenligt. For det er ikke det, som forbrugerne efterspørger,” siger han.

Ifølge seniorforskeren kan man dog se på at omstruktuere svineproduktionen.

”Man kan overveje at lave et nationalt kompromis à la det, man indgik om buræg, og som synes at være på vej for turbokyllinger. Altså hvor man beslutter, at man kun vil have gris i butikkerne, der har opfyldt nogle bestemte dyrevelfærdskrav. Det er måske den eneste vej at gå inden for de nuværende rammer,” siger Peter Sandøe.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

14.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

10.10.2024CSR.dk

Biodiversitetsrådets vurdering: Her skal indsatsen for mere og bedre natur i Danmark målrettes

10.10.2024CSR.dk

Ny rapport: Verdens bestande af vilde dyr er faldet 73 procent siden 1970

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J