Ny rejseundersøgelse tegner et billede af danskere i dilemma

En undersøgelse fra Booking.com viser, at krig, inflation og klimakrise tvinger flere danskerne til at vælge mellem bæredygtighed og forbrug.

Flere danskere synes, at det er for dyrt at rejse bæredygtigt. Arkivfoto..

18.04.2023

CSR.dk

Det økonomiske klima har ændret sig drastisk siden sidste år, og de høje leveomkostninger og klimakrisen er to emner, som folk over hele verden er meget opmærksomme på.

Men i en tid, der er præget af global usikkerhed, er rejselystne danskere stadig meget bevidste om behovet for bæredygtige rejser – men det kommer med en del knaster i budgettet.

Ifølge en undersøgelse af Booking.com, der bygger på data indsamlet fra 33.0000 borgere spredt over 35 forskellige lande, står danskerne nemlig i et dilemma, når det kommer til at træffe mere bæredygtige valg med hensyn til hvornår, hvor og hvordan de rejser.

Læs også: Topchef i luftfartsselskab opfordrer til togtransport på de korte rejser

For mens mere end halvdelen (52 procent) af de danske rejsende siger, at de gerne vil rejse mere bæredygtigt i de kommende 12 måneder, oplever hele 72 procent, at den globale energikrise og de stigende leveomkostninger påvirker deres forbrugsplaner.

For nogle rejsende er disse forhold uforenelige – med den stigende inflation er næsten halvdelen af de rejsende fanget i følelsen af, at de er nødt til at træffe valget mellem bæredygtighed og forbrug.

”Det efterlader dem i en situation, hvor de ikke ved, hvad de skal prioritere i deres indsats for at forene det, der er vigtig for dem, med det, hverdagslivet kræver af dem,” lyder det i en pressemeddelelse af Booking.com.

For dyrt at rejse grønt
Blandt de adspurgte mener 46 procent af danske rejsende også, at de bæredygtige rejsemuligheder er for dyre. For denne gruppe kan bæredygtighed og rejser være et mindre vigtigt emne sammenlignet med bekymringerne forbundet med energikrisen og om de kan betale deres regninger.

Men nu hvor det er muligt at rejse igen, er der en anden gruppe, der har større fokus på at træffe bæredygtige rejsevalg. I dag er 28 procent af de danske rejsende villige til at betale mere for rejsemuligheder med en bæredygtighedscertificering, så de kan føle, at de gør en indsats på dette område.

Et stigende antal rejsende mærker til dette dilemma, og de søger derfor mere bæredygtige rejsemuligheder, der også omfatter fordele og belønninger.

Den kombination fremhæver afvejningen mellem på den ene side at ville træffe bæredygtige valg og på den anden side et ønske om at spare penge – samt viser nødvendigheden af at skabe incitament for de rejsende, vurderer Booking.com i pressemeddelelsen.

Nedbrydning af barrierer
Det er dog ikke kun de ekstra omkostninger, der anses som en hindring for at rejse mere bæredygtigt. Barriererne, som besværliggør mere bæredygtige rejser, lader til at være flere end nogensinde – fra begrænset information til en oplevelse af at der ikke er nok muligheder at vælge imellem – med en meget sigende udvikling de seneste 12 måneder.

44 procent af de danske respondenter synes ikke, der er nok bæredygtige rejsemuligheder, og 62 procent synes, at rejseselskaberne bør tilbyde flere bæredygtige rejsemuligheder.

På trods af barriererne og den strammere økonomi viser undersøgelsen også, at der er en stor opbakning til muligheder for mere bæredygtige rejser blandt de adspurgte.

Læs også: Nu lancerer SAS to billettyper, som inkluderer biobrændstof

”De rejsende siger, at de omsætter deres intentioner til handling ved at foretage små ændringer for at støtte en mere bæredygtige fremtid, både derhjemme og når de rejser,” lyder det i pressemeddelelsen.

Ifølge rapporten slukker 58 procent eksempelvis airconditionanlægget på deres overnatningssted, når de ikke er der – det er en stigning på 35 procentpoint siden 2022.

81 procent genbruger det samme håndklæde flere gange – det er en stigning på 43 procentpoint sammenlignet med 2022, og 44 procent bruger deres egen genanvendelige vandflaske – det er en stigning på 16 procentpoint sammenlignet med sidste år.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Empowering the Workforce: Employee Engagement Strategies

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online