Ny rapport guider turismebranchen til at blive mere cirkulær

Der hvor virksomheder for alvor kan gøre en forskel, er inden for den cirkulære økonomi. Det mener folkene bag innovationsprojektet Cirtoinno, der nu vil have turismebranchen med på den cirkulære vogn.

Rapporten “Destination: A Circular Tourism Economy – a handbook for transitioning toward a circular economy within the tourism and hospitality sectors in the South Baltic Region” er udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning i regi af innovationsprojektet Cirtoinno, som er støttet af EU Interreg South Baltic-programmet. Arkivfoto..

10.11.2017

CSR.dk

Så er der den bæredygtige økonomi, hvor målet er at udnytte de knappe ressourcer langt mere effektivt og opnå ’grøn vækst’ gennem ressourcebesparende teknologier i enkeltstående led fra produktion til forbrug.

Men der, hvor vi imidlertid for alvor kan gøre en forskel, er inden for den cirkulære økonomi, hvor intet går til spilde, og alt skal gentænkes som en ressource, der kan bruges et andet sted, mener folkene bag EU-projektet Cirtoinno.

Den cirkulære økonomi har blandt andet vundet indpas inden for industri, fødevareproduktion samt bygge- og anlægsbranchen. Men nu sigter Cirtoinno-projektet mod at klæde turismebranchen godt på til også at tage den cirkulære økonomi til sig.

Gennem nye forretningsmodeller og cirkulære løsninger kan turismeaktører nemlig øge deres innovationsevne og samtidig være en del af omstillingen mod et cirkulært samfund.

Ny rapport ligger klar
For at få turismebranchen med på den cirkulære vogn har Center for Regional- og Turismeforskning i regi af EU-projektet Cirtoinno, nu udarbejdet en rapport, hvor turismeaktørerne kan få aktuel viden om cirkulær økonomi målrettet turismebranchen.

En branche, hvis ressourceforbrug er en paradoksal størrelse, idet den på den ene side er kendt for ikke at være bæredygtig, for eksempel i forhold til udledning af CO2 i forbindelse med flyvning, ligesom mange turister kaster hverdagens mådehold overbord og under sig selv den luksus at forbruge mere under ferien.

På den anden side ligger der i turismens gæstfrihed og servicekoncept, at gæsterne er afhængige af værten på en lang række basale områder – primært mad og overnatning.

Derfor mener folkene bag Cirtoinno-projektet, at turismebranchen har potentiale for at tilbyde gæsterne bæredygtige ophold, der introducerer cirkulære løsningsmodeller baseret på nye teknologier og nye forretningsmodeller.

Små og mellemstore turismevirksomheder kan også være med
De små og mellemstore turismevirksomheder kan have svært ved at konkurrere med de store hotelkæder, der ved hjælp af større kapitaltilgang og innovationskapacitet er de første til at udvikle og udbyde nye cirkulære turismetilbud.

Rapporten viser dog også, at selv små og mellemstore turismevirksomheder, såsom familiedrevne hoteller og restauranter, også kan være med i udviklingen af cirkulære forretningsformer gennem partnerskaber med andre aktører.

Læs også: Cirkulært byggeri involverer hele forsyningskæden

I rapporten foreslås det blandt andet, at alle virksomheder kan tage del i den cirkulære økonomi ved at sælge overskydende tilberedt mad i hotellets restauration til studerende og andre i nabolaget via en deleplatform, eller ved at indgå forretningsaftaler med vaskerivirksomheder, der arbejder med ’greywater’-teknologi.

Du kan læse mere om rapportens anbefalinger her.

- EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online