Ny rapport: Der skal turbo på den effektive grønne omstilling

Energieffektivisering skal højere op på den politiske dagsorden, hvis vi vil gøre os håb om at nå regeringens CO2-mål og samtidig blive uafhængige af russisk gas. En proces, der placerer elbranchen i centrum for den grønne omstilling.

17.03.2022

CSR.dk

Energieffektivitet er en af grundstenene i arbejdet med at blive fri af russisk gas, og hele 81 procent af Folketingets mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 hænger sammen med vores evne til at bruge energi på en smartere måde. Derfor er der behov for at få området langt højere op på den politiske dagsorden og for at involvere elbranchen.

Det understreges i en ny rapport, ”El-branchen i den grønne førertrøje”, udgivet af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund.  

Rapporten udpeger en række konkrete forslag til, hvordan man fra politisk side kan sætte turbo på effektiviseringen af Danmarks energiforbrug – uanset om der er tale om behovet for langsigtede tilskudspuljer til udfasning af fossil opvarmning, krav til løbende energitjek af offentlige bygninger eller en national plan for opsætning af ladestandere til elbiler.

”Det er afgørende at og energieffektivisering bliver hovedfokus på kort sigt, hvis vi skal være uafhængige af russisk gas i 2022 eller 2023. På grund af den forfærdelige situation i Ukraine og energiprisernes himmelflugt er der mere end nogensinde brug for at have fokus på den billigste energiform – den energi, vi ikke bruger,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som bl.a. repræsenterer Danmarks elinstallationsvirksomheder.

Læs også: Danfoss: De mest ambitiøse kunder skal være dine partnere

”Vi ved eksempelvis, at vi kan halvere energiforbruget i vores bygninger, som i dag står for 40 procent af det samlede danske energiforbrug, hvis bygningerne bliver fuldt digitaliserede, automatiske og lærende – til gavn for både klimaet, kloden og bankkontoen,” uddyber han.

El-branchen får nøglerolle
I den nye rapport peges der på, at el-branchen kan bidrage til hele 81 procent af de 23 millioner ton CO2-reduktion, som er nødvendige for, at vi når i regeringens 70-procents målsætning for en reduktion af CO2-udledningen i 2030. Særligt nødvendig er elektrificering og optimering af transport, landbrug, bygninger og industri, og det kan ikke ske uden en leveringsdygtig el-branche.

”Når vi skal bruge meget mere strøm, får vi brug for en meget bedre sammenhæng mellem forsyningsnettet og den måde, vi bruger strømmen på. Her kan el-branchen levere både løsninger og rådgivning. Vi bidrager gerne til, at hele Danmark kommer i den grønne førertrøje. Noget, som bl.a. kan sikres gennem større digitalisering. Fjernaflæsning og offentlig deling af data om energiforbruget vil styrke den samlede energieffektivitet, og det vil fx gøre det nemmere at skifte til endnu bedre løsninger,” siger Benny Yssing, næstformand for Dansk El-Forbund

Behov for politiske tiltag
Selv hvis virksomhederne og el-branchen gør deres del, kan potentialet dog ikke indfries uden de rette rammevilkår fra politisk side.

”Der er med andre ord brug for, at vi alle sammen går ambitiøst til værks, når det gælder om at styrke lysten til energieffektivisering, så vi hurtigst muligt kan blive uafhængige af russisk gas,” siger Troels Blicher Danielsen.

Han bakkes op af Benny Yssing.

”Vi fremlægger derfor en række politiske forslag. Det handler om at sætte mere skub i energieffektivisering og intelligent bygningsdrift og sikre adgang til forbrugsdata. Vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling uden, og hvis det lykkes, vil det være til stor gavn for både produktionsvirksomhederne og vores boliger,” understreger Benny Yssing.

Rapporten, ”El-branchen i den grønne førertrøje”, er udarbejdet af Valcon på vegne af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund. 

- EHS

Udvalgte anbefalinger fra rapporten

  • Indfør en ensartet CO2-afgift og nedsæt energiafgiften
  • Indfør lovpligtig, regelmæssig energiservice af bygninger
  • Stil langt højere krav til bygningers bæredygtighed i offentlige udbud og i bygningsreglementet
  • Slip forsyningsselskabernes data fri, så brancherne kan innovere sammen
  • Øg investeringerne i erhvervsuddannelser og i relevant efter- og videreuddannelse

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)