Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

Verdens bestøvere skal reddes for at vende tabet af biodiversitet. Det er Trillion Bees’s mission og alle er inviteret til at deltage i arbejdet.

Foto: Bee The Change

08.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

’Bee The Change’ står der, med billeder af bier på skærme, på gulvene og på tværs af mad- og drikkevarebutikkerne i i Dubai International Airport under COP 28. Og det fortsætter på COP’ens område, hvor der vil være et officielt lanceringsevent, debatter og foredrag, premiere på en dokumentarfilm og en kunstinstallation, hvor COP-deltagere kan lægge deres personlige intentioner for naturen i puljen. 

Trillion Bees har meldt deres mission ud: De vil øge bevidstheden om, finansiere investeringer i og drive adfærdsændring for at skabe en verden, hvor bestøvere trives. 

For nok er de små, men bier og andre bestøvere er afgørende for at opretholde sunde økosystemer og sikre menneskers og naturens trivsel. En planet fyldt med natur og blomstrende biodiversitet kan endda hjælpe med at afbøde klimakrisen. 

Hvem kan være med?

PANGAIA etablerede fonden Bee The Change i 2020 for at redde bier og andre bestøvere. Det arbejde skal nu skaleres til en global indsats med koalitionen Trillion Bees og kampagnen Bee The Change. Samtidig åbnes der for at andre kan deltage. 

Meld dig til her.

Vidt forskellige virksomheder og organisationen kan melde sig til Bee The Change. Fælles for alle er, at de skal være committet til at arbejde for at beskytte bier og andre bestøvere som sommerfugle, insekter, flagermus – ja, flagermus er også bestøvere – gennem f.eks. at støtte kampagner, ændre deres forretningspraksis, fremme biodiversitet i samarbejde med politikere og leverandører etc 

Det kan være alt fra fødevarevirksomheder, som er afhængige af biodiversitet for kunne fremstille deres produkter, til lokalafdelinger af WWF, restaurantkæder, tøjvirksomheder, hvis råmaterialer i høj grad er naturlige og derfor også afhængige af bestøvere, til nyhedsbureauer der ser en mulighed for at bruge deres kanaler til at sprede budskabet. 

"Vi ønsker at sætte naturen i centrum for klimasamtalen, og derfor bringer vi Bee The Change til COP28," siger Eva Kruse, Chief Global Engagement Officer, PANGAIA, en virksomhed der udvikler nye materialer, som bl.a. bruges til PANGAIA tøj og sko, der sælges globalt. PANGAIA er indtil nu hovedkraften bag den ny koalition. . 

I løbet af de næste syv år vil Trillion Bees-koalitionen engagere og mobilisere over to milliarder mennesker og rejse en milliard dollars til Bee The Change Fund. De skal bruges til at støtte feltprojekter, græsrodsorganisationer og naturgenopretningsprojekter for at redde bestøvere, levesteder og biodiversitet. 

Meld dig til og deltag her.

At tale til håb og handling

Udover de konkrete projekter har Trillion Bees en anden vigtig opgave. At skabe en folkebevægelse, som selvfølgelig gerne vil informere, men mest af alt vil inspirere folk til at handle og gøre noget. 

”Vi har mere end nogen sinde brug for at gå fra kun at kommunikere om en dystopisk fremtid, som typisk efterlader folk apatiske, til at skabe grobund for håb og inspiration til handling,” siger Morten Lehmann, chef for Tailwind, en rådgivningsvirksomhed, som er med til at stifte og løbe Trillion Bees i gang.   

Videoer produceret til lanceringen er gode eksempler på det ifølge Morten Lehmann . Se en her

 ”Vi har i mange år forsøgt næsten udelukkende at kommunikere til det kognitive, det rationelle med begrænset succes. Vi ved nu at jo tættere folk føler sig forbundet naturen, desto større er chance for at skabe grobund for adfærdsændringer, hvorfor kampagnen også forsøge at kommunikere ikke kun til det kognitive, men også det emotionelle, den højre side af hjernen, for derigennem skabe grobund for handling, siger han. 

Hvad gør bestøvere?

Bestøvere overfører pollen fra en støvdrager på én plante til støvfanget på en anden, som gør at planten kan sætte frø eller frugt. 

Insekter er den største gruppe af bestøvere, og bier den vigtigste af disse. Men også fluer, sommerfugle,  biller, flagermus, og fugle bidrager til den vigtige proces. 

Bier og de andre bestøvere er afgørende for vores fødevareforsyning - de bestøver 70 af de ca. 100 afgrødearter, der brødføder 90% af verden. 

Ifølge FN er bi- og bestøverkolonier kollapset i mange dele af verden af en række forskellige årsager fra tilbagegang i blomstrende planter og brug af pesticider til spredning af skadedyr og luftforurening.

Han fortæller videre, at Tailwind blev skabt netop ud fra en frustration over den generelt dårlige kommunikation omkring bæredygtig som sjældent formår at inspirere og skabe håb hos modtageren. Når den er værst skaber den snarere grobund for apati og tavshed. 

”Som Troels Kløvedal engang sagde - Vi liver faktisk i paradis, vi er bare ikke klar over det. Det kan være svært at forholde sig lige nu når nyhedsbilledet er præget at krige, men det er værd at mindes os om at vi faktisk levet på en helt fantastisk planet som er værd at passe på,” siger Morten Lehmann. 

Medlemmer får nye viden og inspiration

Medlemmer af koalitionen skal nok mest være optaget af at bidrage til missionen, men de kan også få en ofte tiltrængt håndsrækning til at komme videre i deres indsats for biodiversitet. Ifølge Morten Lehmann er rigtig mange virksomheder over de seneste år blevet mere bevidste om biodiversitet, men mange har svært ved at gøre arbejde konkret og gøre det rigtige. 

“Biodiversitet er virkelig komplekst hvorfor Bee The Change har et panel af videnskabs folk som er eksperter på lige præcis bestøvere, som sikrer at alle Bee The Change aktivitet og arbejde på beskytte og fremme bestøvere at baseret på videnskab og får den størst mulighed positive impact. Derudover får man adgang til at gruppe af ligesindede virksomheder og organisationer og deres ekspertise på området,” siger han. 

Med udgangspunkt i videnskab

Den viden og inspiration, man vil kunne hente hos Bee The Change, bliver fra øverste hylde i den forstand, at initiativet har et rådgivende forskerudvalg (Scientific Advisory Board). Et konkret og aktuelt eksempel er, at man netop nu er i gang med en grundlæggende metode for design af projekter og forventede resultater, baseret på officielle rapporter fra FN-organer med fokus på biodiversitet. Metoden vil være Trillion Bees’ nordstjerne for handling og finansiering. 

Desuden er der allerede indgået aftale med G42, en AI-virksomhed med produkter der kan bruges til at kortlægge og overvåge biodiversitet i specifikke områder. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online