Ny klimarapport sår tvivl om dansk klimamålsætning

En spritny klimarapport, bedre forskning og uforudsete niveauer af drivhusgasser er alle faktorer, der ser ud til at delegitimere Danmarks nuværende klimamålsætning om en reduktion af CO2 på 70 procent.

FN's nyeste klimarapport sætter spørgsmålstegn ved om Danmark, med den nuværende klimamålsætning, kan efterleve sin forpligtelse til Paris-aftalen. Arkivfoto..

24.09.2021

CSR.dk

Idéen om Danmark som et grønt foregangsland ser ud til at være et urealistisk scenarie. Efter den seneste klimarapport, der kom ud i forrige måned, er regeringens nuværende klimamålsætning om en 70 procent CO2-reduktion inden 2030 nemlig utilstrækkelig, hvis man skal efterleve Paris-aftalens krav om at holde den globale temperatur under 1,5 grader. Det skriver Politiken.

Sådan lyder det i hvert fald, hvis man spørger Joachim Peter Tilsted, der er ph.d-studerende i miljø- og energisystemer hos Lund Universitet. Ifølge ham, findes der ikke én realistisk beregning i klimaloven, hvis man skal håndhæve Paris-aftalen.

Læs også: Klimaforandringer udsætter bæredygtigt ferieresort

Faktisk skal Danmark i stedet reducere sin CO2-udledning med 78 procent.

Meget skal ændres
Man kan bruge flere forskellige metoder, hvis man vil udregne klimalovens validitet – flere af dem har Joachim Peter Tilsted selv benyttet, herunder dem som Klimarådet selv har brugt i 2019 som forudsætning til at konkludere, at kravet om 70 procent var passende.

Det er en forudsætning, som Klimarådet ikke har udregnet igen siden. Peter Møllgaard, formand for rådet, kommer dog selv med tre tendenser, der kan vise, at der skal skrues op for reduktionsmålene.

Den første tendens er den førnævnte klimarapport fra FN, der strammede op på de tal, verden kan udlede af CO2, hvis man stadig skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

Det andet omhandler Danmarks egen udledning. For vi har sendt flere drivhusgasser ud i atmosfæren de sidste to år end Klimarådet vurderede og derfor er vores eget råderum også blevet mindre.

For det tredje har forskere fået mere indsigt i klima og som følge af dette justeret hvor meget CO2 verden har udledt siden 1990 – det strammer også op på vores CO2-budget.

”Disse faktorer trækker i den gale retning og vil have konsekvenser for, om klimapolitikken er i overensstemmelse med Paris-aftalen. Vi har allerede drøftet IPCC-rapporten i Klimarådet, og det er fint at overveje en genberegning af klimamålene. Det kunne være en del af de anbefalinger, vi skal give regeringen i februar”, siger Peter Møllgaard til Politiken.

Ingen ændring i sigte
Det ser imidlertid ud til, at regering ikke har i tankerne at justere klimamålsætningen, så den i højere grad kan leve op til Paris-aftalen. I et skriftligt svar til Politiken siger klimaminister, Dan Jørgensen (s):

Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen

”Ambitionsniveauet i klimaloven er stadig formentlig verdens højeste. Det betyder også, at den er svær at leve op til, og at vi derfor bruger al energi på at gennemføre en ambitiøs politik, der kan føre os i mål”.

Derfor oplyser klimaministeren heller ikke, om regeringen få Klimarådet til at vurdere, hvad der skal til for at leve op til aftalen.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)