Ny klimarapport sår tvivl om dansk klimamålsætning

En spritny klimarapport, bedre forskning og uforudsete niveauer af drivhusgasser er alle faktorer, der ser ud til at delegitimere Danmarks nuværende klimamålsætning om en reduktion af CO2 på 70 procent.

FN's nyeste klimarapport sætter spørgsmålstegn ved om Danmark, med den nuværende klimamålsætning, kan efterleve sin forpligtelse til Paris-aftalen. Arkivfoto..

24.09.2021

CSR.dk

Idéen om Danmark som et grønt foregangsland ser ud til at være et urealistisk scenarie. Efter den seneste klimarapport, der kom ud i forrige måned, er regeringens nuværende klimamålsætning om en 70 procent CO2-reduktion inden 2030 nemlig utilstrækkelig, hvis man skal efterleve Paris-aftalens krav om at holde den globale temperatur under 1,5 grader. Det skriver Politiken.

Sådan lyder det i hvert fald, hvis man spørger Joachim Peter Tilsted, der er ph.d-studerende i miljø- og energisystemer hos Lund Universitet. Ifølge ham, findes der ikke én realistisk beregning i klimaloven, hvis man skal håndhæve Paris-aftalen.

Læs også: Klimaforandringer udsætter bæredygtigt ferieresort

Faktisk skal Danmark i stedet reducere sin CO2-udledning med 78 procent.

Meget skal ændres
Man kan bruge flere forskellige metoder, hvis man vil udregne klimalovens validitet – flere af dem har Joachim Peter Tilsted selv benyttet, herunder dem som Klimarådet selv har brugt i 2019 som forudsætning til at konkludere, at kravet om 70 procent var passende.

Det er en forudsætning, som Klimarådet ikke har udregnet igen siden. Peter Møllgaard, formand for rådet, kommer dog selv med tre tendenser, der kan vise, at der skal skrues op for reduktionsmålene.

Den første tendens er den førnævnte klimarapport fra FN, der strammede op på de tal, verden kan udlede af CO2, hvis man stadig skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

Det andet omhandler Danmarks egen udledning. For vi har sendt flere drivhusgasser ud i atmosfæren de sidste to år end Klimarådet vurderede og derfor er vores eget råderum også blevet mindre.

For det tredje har forskere fået mere indsigt i klima og som følge af dette justeret hvor meget CO2 verden har udledt siden 1990 – det strammer også op på vores CO2-budget.

”Disse faktorer trækker i den gale retning og vil have konsekvenser for, om klimapolitikken er i overensstemmelse med Paris-aftalen. Vi har allerede drøftet IPCC-rapporten i Klimarådet, og det er fint at overveje en genberegning af klimamålene. Det kunne være en del af de anbefalinger, vi skal give regeringen i februar”, siger Peter Møllgaard til Politiken.

Ingen ændring i sigte
Det ser imidlertid ud til, at regering ikke har i tankerne at justere klimamålsætningen, så den i højere grad kan leve op til Paris-aftalen. I et skriftligt svar til Politiken siger klimaminister, Dan Jørgensen (s):

Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen

”Ambitionsniveauet i klimaloven er stadig formentlig verdens højeste. Det betyder også, at den er svær at leve op til, og at vi derfor bruger al energi på at gennemføre en ambitiøs politik, der kan føre os i mål”.

Derfor oplyser klimaministeren heller ikke, om regeringen få Klimarådet til at vurdere, hvad der skal til for at leve op til aftalen.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online