Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

ISO og UNDP har netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring.

Foto: voresmål.dk

12.09.2024

CSR.dk

Siden 2015 har stater og FN været forpligtet til at arbejde på at leve op til de 17 verdensmål. Status er dog, med under seks år tilbage, at kun 17 procent af målene er på vej til at blive realiseret.

Derfor har ISO, den internationale standardiseringsorganisation som Dansk Standard er medlem af, og UNDP, FN’s Udviklingsprogram, med Dansk Standard som initiativtager, indgået partnerskab om at udarbejde retningslinjer, der sikrer, at FN’s verdensmål bliver en central del af virksomheders strategi og forankret i virksomhedens kerneforretning.

Disse retningslinjer kan være et vigtigt skridt i integrationen af de bæredygtige udviklingsmål i kerneforretningsstrategier, fortæller Fabienne Michaux, direktør for SDG Impact hos UNDP.

Helhedsfokus på verdensmålene

Den nye guide, som Danmark i øvrigt har stået i spidsen for, er gratis og hjælper virksomheder med at analysere deres aktiviteter grundigt for at træffe begrundede valg om, hvilke verdensmål de skal fokusere på. Den sikrer, at arbejdet med ét mål ikke går ud over et andet.

”Det er enormt vigtigt, at de 17 verdensmål bliver forankret i kernen af ens forretning, hvis vi skal nå i mål i 2030. Men det er lige så vigtigt, at man løbende optimerer sin indsats. Og her er standarder og guidelines et godt redskab for virksomheder at anvende, da de giver struktur og et fælles sprog,” udtaler Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør i Dansk Standard, og tilføjer:

”Derfor er vi i Dansk Standard også enormt stolte af, at Danmark har været med til at udvikle sådan en guide, som skal gøre det mere overskueligt at arbejde med verdensmålene. Det er desuden endnu et godt eksempel på, hvordan vi i Danmark kan være med til at få indflydelse på de store dagsordner ude i verden.”

Enkel model for løbende forbedring

Guiden er bygget op omkring Plan-Do-Check-Act (PDCA) model, hvilket betyder, at den understøtter løbende forbedringer og dermed forholdsvis nemt kan integreres med andre systemer eller danne fundmanet for integration:

Plan: Fastlæg mål og processer, og vurder risici og muligheder.

Do: Implementer de planlagte processer.

Check: Overvåg aktiviteterne, mål resultaterne, og rapportér.

Act: Foretag nødvendige forbedringer.

Guiden kan også hjælpe virksomheder med at rapportere og kommunikere om deres fremskridt med verdensmålene. Men den kan også fungere som forberedelse til den verdensmåls-ledelsesstandard, som forventes at være klar i slutningen af 2025, så man i hele verden kan blive certificeret ift. verdensmål.

Ledelsesstandarden udvikles i tæt partnerskab mellem UNDP, ISO og et væld af internationale og danske eksperter. Læs mere om standarden her.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle