Ny Alliance for produktlevetid for elektronik på vej

Danmarks kedelige plads i fortroppen af elektronikaffalds-produktion bliver nu udfordret af multistakeholder-samarbejde inspireret af Frankrig.

Foto: Epicent

07.03.2025

CSR.dk

De første skridt til en ny, ambitiøs dansk alliance for produktlevetid er taget efter dette års Miljøstrategisk Årsmøde, der samlede nøgleaktører fra kommuner, affaldsselskaber, virksomheder, detailhandel, universiteter og NGO'er. 

Årsmødet satte fokus på Danmarks problematiske position i førerfeltet for produktion af elektronisk affald. 

"Danmark er desværre blandt Europas værste, når det kommer til mængden af elektronisk affald per indbygger. Vi køber for meget, og for mange smider for meget brugbart væk, fordi det er for dyrt eller besværligt at få det repareret. Forbrugere, producenter, forhandlere og reparatører er nødt til at danne fælles front, hvis der for alvor skal ske noget på området”, siger Repair Cafe Danmark og de andre arrangører (se faktaboks).

Fransk rollemodel 

Særligt inspirerende var oplæggene fra Laetitia Vasseur, grundlægger af den franske organisation mod planlagt forældelse HOP (Halte à l'Obsolescence Programmée). HOP har presset på for lovgivning mod planlagt forældelse og har opnået bemærkelsesværdige resultater. 

F.eks. den første succesfulde retssag mod Apple, der resulterede i en bøde på 25 millioner Euro til tech-giganten. Men måske endnu vigtigere har HOP været katalysator for et fransk nationalt indeks for holdbarhed og reparérbarhed på en række elektronikprodukter. Et indeks  alle forhandlere skal bruge, og som allerede har ændret producent- og forbrugeradfærd. 

"Udviklingen viser meget tydeligt, at forbrugerne gerne vil prioritere kvalitet og holdbarhed over pris, hvis de får de rette informationer", fortæller Laetitia Vasseur fra HOP. 

Samarbejde på tværs skal i gang i Danmark

Udviklingen i Frankrig er sket på baggrund af et visionært samarbejde mellem detailhandlen, HOP og den franske miljøstyrelse, som har skabt en koalition mod planlagt forældelse og for retten til at reparere. 

Denne vigtige konsensus på tværs af brancher og aktører var ligeledes til stede på årsmødet på Aalborg Universitet 25.-26. februar.  Arrangørerne vil nu sammen med deltagerne arbejde for at etablere en dansk alliance for produktlevetid, der bl.a. kan fokusere på reparationers pris og tilgængelighed, forbrugerinformation om produkters holdbarhed og reparérbarhed, nye forretningsmodeller og mere effektiv affaldsforebyggelse gennem reparation og genbrug. 

Effektiv implementering og vurdering af dansk og EU-regulering inden for produktholdbarhed og reparationer er også et område, som Alliancen kunne involvere sig i. Samtidig vil Alliancen styrke samarbejdet med europæiske partnere som HOP og Repair.eu for at sikre en koordineret indsats på tværs af landegrænser.

/EHS

Miljøstrategisk Årsmødes arrangører

  • Ingeniørforeningen IDA’s faglige selskaber for grøn teknologi og teknologivurdering 
  • Institut for Bæredygtighed og Planlægning ved Aalborg Universitet 
  • Repair Cafe Danmark. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.03.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars reducerer sit forbrug af plastik til emballage med ny simuleringsteknologi

18.03.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 2025

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

17.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: Danica poster millioner i olie og gas

17.03.2025CSR.dk

Ansvarlig rengøring – hvad skal du holde øje med?

17.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

HVAD HAR LØFTEVOGNE AF KOLDT STÅL AT GØRE MED VILD NATUR?

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Preparing for a nature strategy

Webinar 2: Preparing for a nature strategy In this webinar we will take a closer look at tools and frameworks which can be used to structure the work on nature and prioritize topics.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark.

Dato

19.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J