Nordjysk bølgekraft på fremmarch
Danmarks førende testcenter for bølgeenergi ligger ud for Hanstholm Havn i Nordjylland, og det har stadig vokseværk, potentialet er nemlig stort. Der er dog udfordringer, der skal løses, før bølgekraften får sit gennembrud.
1: Wave Dragon-prototype i test ud for Hanstholm. (C) Earth-vision.biz. 2: Koncepttegning af DanWECs center ved Hanstholm. (C) Arkitekterne KPF og Bodilsen Totalbyg..
I Thisted Kommune i Nordjylland vil man gerne være blandt trendsætterne når det kommer til klimaforskning og som et led i den satsning etablerede man i september bølgeenergitestcenteret DanWEC Danish Wave Energy Center med det ambitiøse mål at blive ikke blot Danmarks, men Nordeuropas største center for forskning i bølgekraft. Hanstholm, hvor centeret ligger, er faktisk, ifølge folkene bag, allerede Danmarks førende lokalitet når det kommer til test af bølgekraftanlæg, med flere testanlæg i drift end det britiske EMEC (European Marine Energy Centre), der ligger på Orkneyøerne nord for Skotland. Kombineret med en solid opbakning fra de danske bølgeenergivirksomheder fem ud af syv peger i en miniundersøgelse på, at de i høj grad kunne have interesse i at etablere sig i Hanstholm gør, at man i det nordjyske arbejder ufortrødent videre med at få opført et egentligt, fysisk center ved havnen i Hanstholm, som kan hjælpe den ambitiøse målsætning på vej. Det blev slået fast, da DanWEC holdt et arbejdsgruppemøde i starten af november på Aalborg Universitet.
Bølgeenergi er jo lidt lotto
En af deltagerne på det møde var direktør Anders Vejby fra WavePlane A/S, der står bag bølgehøvlen, et af de anlæg der allerede er blevet testet ud for Hanstholm. Som resten af branchen er han optimistisk, men erkender også, at vejen til et kommercielt gennembrud er lang.
Jeg er optimistisk, ingen tvivl om det, for potentialet i bølgekraft er stort og der ligger masser af energi og venter, problemet er selvfølgelig bare at høste denne energi. Dels er mekanikken svær og der bliver arbejdet med mange forskellige løsninger fra forskellige firmaer, men dels afhænger det så også af den politiske velvilje, for det er en dyr teknologi at udvikle. Derfor kan det nemt blive sådan lidt en ond spiral, for hvis vi ikke kan vise noget teknik der dur får vi ingen penge, men uden penge kan vi ikke udvikle teknikken, siger han.
Af samme årsag er han heller ikke meget for at sætte en tidsramme på et kommercielt gennembrud for bølgekraftteknologien.
Det vil være lidt ligesom at gætte lottotallene. Både teknikken og den politiske støtte vil være forhindringer undervejs, men med centeret ved Hanstholm in mente, så er jeg sikker på at det nok skal lykkes, forudsætningerne er der i hvert fald. Både politisk, hvor der jo er stort fokus på miljøvenlig teknologi for tiden, men også konkret i bølgernes natur. De kommer og går ikke lige så hurtigt som vind og burde derfor kunne give en mere stabil forsyning af el end vindkraft. Vi har så et fælles problem med at lagre strømmen, som selvfølgelig også skal løses, siger Anders Vejby.
Flere modeller testet
Den første model er faktisk allerede i test ud for Hanstholm, det drejer sig om Wave Star Energys 500 kW prototype, og i det nærliggende Folkecenter Prøvestation for Bølgeenergi er et andet projekt, Wave Dragon, blevet testet. Repræsentanter fra både Wave Star og Wave Dragon deltog på mødet i Aalborg og er begge blandt de virksomheder, der har udtrykt interesse for at etablere sig i Hanstholm, hvis det planlagte center bliver opført. Så selvom tidshorisonten kan være svær at fastsætte præcist, så er der ingen tvivl om, at der bliver arbejdet for sagen. Anders Vejby fra WavePlane er i hvert fald ikke i tvivl.
Man kan vist roligt sige at klimaet er til det, i mere end én forstand.