Nordisk Råd vil øko-certificere turistmål

Turismen er stigende i de nordiske lande. Det gavner økonomien i en krisetid, men sætter også naturen under pres, ikke mindst på Island og i Arktis. Nordisk Råd ønsker derfor en certificering af turistmål.

Ifølge eksperter ser man en bevægelse fra masseturisme over mod mere unikke oplevelser. Man risikerer derfor at ødelægge den natur, som folk fra hele verden netop kommer til Norden for at opleve. Fotograf: Johannes Jansson/norden.org.

30.01.2013

CSR.dk

Turismen er i vækst i de nordiske lande. Hele 4 procent vokser turismesektoren årligt i Norden som helhed. Nordisk Råd ønsker en certificering af turistmål i stil med det nordiske miljømærke Svanen for at sikre sårbare naturområder.

Den stadig stigende strøm af turister er i høj grad rettet mod de unikke naturoplevelser, som Norden byder på - ikke mindst på Island og i Arktis. Ifølge eksperter ser man nemlig en bevægelse fra masseturisme over mod de mere unikke oplevelser forbundet med naturturisme. Man risikerer derfor at ødelægge den natur, som folk fra hele verden netop kommer for at opleve.

Læs også: Nordiske turistmål bør overveje fælles bæredygtigheds-certificeres

Nordisk Råds Miljøudvalg og Erhvervsudvalg vil derfor undersøge muligheden for at oprette en bæredygtighedscertificering af turistmål. Certificeringen skal sikre, at den sårbare natur behandles med den fornødne respekt. Samtidig kan en sådan certificering også være et vigtigt konkurrenceparameter.

I en pressemeddelelse siger Ann-Kristine Johansson og Cecilie Tenfjord-Toftby, formand for henholdsvis Miljø- og Erhvervsudvalget i Nordisk Råd, at turistbranchen kan bruge en certificering som salgsargument:

”Det er jo det, grøn vækst handler om: at skabe nye muligheder for vækst uden at undergrave miljø og samfundsøkonomi på langt sigt”.

Svanen som forbillede
Nordisk Ministerråd udgav i 2012 rapporten ”Bæredygtighedscertificering af turistdestinationer”, som analyserede det store potentiale turismeindustrien har, ikke mindst i de mange småsamfund rundt omkring i Norden.

Konklusionen er, at der i høj grad er brug for et fælles nordisk system - både for at sikre sårbare naturområder og for at skabe vækstmuligheder.

Læs også: Indspark: Gør det nemt at rejse grønt!

En af rapportens forfattere, Stefan Gíslason fra det islandske konsulentfirma Environice, siger i pressemeddelelsen:

”Man kan sammenligne med det nordiske miljømærke Svanen, som er med til at sikre en bæredygtig udvikling i Norden gennem sine kriterier for en række varegrupper. Certificering er et vigtigt værktøj for at fremme et grønnere samfund, og jeg mener, de nordiske lande bør gå sammen om dette også på turistområdet”.

Svanen certificerer også hoteller og vandrehjem, som skal leve op til en række krav for at bevare deres plads på listen over bæredygtige virksomheder. På samme måde kunne en certificering af et helt område eller en destination være et incitament til at bevare områdets unikke kvaliteter, mener Stefan Gíslason.

Læs også: Scandic-hotellerne vinder miljøpris

De to udvalg i Nordisk Råd vil nu gå videre med sagen og i første omgang konsultere det nordiske miljømærkningssekretariat Svanen under Nordisk Ministerråd. Der udkommer også om kort tid en ny rapport fra Ministerrådet med en række anbefalinger til det videre arbejde.

-KH

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus