Nyt værktøj til ansvarlig sourcing af fødevarer og tømmer

Ny platform hjælper med ansvarlig sourcing af fødevarer og ingredienser. Non-profit organisationen NEPCon offentliggør verdens største og mest detaljerede samling af risikovurderinger ved Miljøministeriets World Food Summit.

Palmeolie, soja og oksekødslandbrug er ansvarlige for tab af tropiske skovområder. Heraf er oksekød og læder ansvarlig for den største del. Foto: CIFOR på Flickr.com.

24.08.2017

Emilie Linders, CSR.dk

Som en del af World Food Summit, Better Food For More People, i København har den globale non-profit organisation NEPCon lanceret onlineplatformen NEPCon Sourcing Hub i Danmark. Platformen er den hidtil største og mest detaljerede samling af nationale risikovurderinger fra lande, der producerer palmeolie, soja, oksekød og tømmer.

Hjælper virksomheder med at source ansvarligt
Mange virksomheder har i dag ambitiøse indkøbspolitikker for at undgå, at deres produkter ikke påvirker natur og mennesker negativt. Indkøbspolitikkerne kan dog være meget svære at implementere i det land, hvor råvaren er produceret, og hvor regnskov ryddes og lokale folks rettigheder krænkes. Det skriver NEPCon i en pressemeddelelse.

NEPCon Sourcing Hub vil hjæpe med at komme det problem til livs ved at levere en ny slags viden, der støtter realiseringen af virksomhedernes indkøbspolitkker. NEPCon mener, at den nye data gør det muligt for virksomhederne at effektivisere indsatsen ved at udpege højrisikoområder og fokusere indsatsen, hvor den gør allerstørst forskel.

Læs også: Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning

”Forbrugere er blevet mere bevidste om, hvor deres fødevarer kommer fra, og hvordan de er blevet produceret. Udviklingen af praktiske metoder til at hjælpe virksomheder med at source ansvarligt, vil hjælpe den danske fødevareindustri”, siger Gustaf Boch, der er chefkonsulent hos Seges.

Testvirksomhed har positive erfaringer
NEPCon og Seges har i et Danida-støttet projekt i første halvdel af 2017 tilbudt virksomheder i sektoren at teste platformen og den risikobaserede tilgang på deres leverandørkæde.

Det tilbud besluttede den danske kødimportør CARMO Food sig for at tage imod. CARMO Food ønskede med at kortlægge deres leverandørkæde hele vejen tilbage til selve kvægdriften i Sydamerika. I et interview med NEPCon fra marts 2017 forklarede Jeppe Jakobsen, indkøbsdirektør hos CARMO Food hvorfor.

“…i en verden hvor miljøpåvirkningen fra fødevareproduktionen indenfor ikke mindst oksekød er stor, vil vi som aktør gerne være med til at levere løsninger og produkter, som fremmer en mere bæredygtig afsætning. Imidlertid kan det være svært at finde frem til de bedste løsninger, da det kræver en masse baggrundsmaterialer længere tilbage i værdikæden end blot til slagterierne, som vi har den daglige kontakt til.”

Oplevelsen med at bruge NEPCon Sourcing Hub har været god for CARMO, fortæller Jeppe Jakobsen i NEPCon’s pressemeddelelse:

”Vi har analyseret vores leverandørkæde for oksekød fra Brasilien og har i den proces oplevet NEPCon Soucing Hub som et rigtig godt værktøj til at minimere negative sociale og miljømæssige indvirkninger, som kan have fundet sted på gårdniveau.

Læs også: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter

Ud over CARMO Food deltager ingrediensproducenten DuPont og en stor internationalfødevarekoncern i case study-programmet, for at undersøge soya og palmeolie i deres leverandørkæde. Der er stadig en plads tilbage i programmet.  

Målrettet danske virksomheder
NEPCon har i samarbejde med landbrugets videnscenter Seges arbejdet med data for netop palmeolie, soja og oksekød specifikt til den danske fødevaresektor, og NEPCon Sourcing Hub indeholder følgende data og værktøjer til fødevaresektoren:

  • Detaljerede risikovurderinger for 10 nøglelande der producerer soja, oksekød og palmeolie. Hver risikovurdering specificerer, hvad risiciene er, og hvordan de kan minimeres. Risikovurderingerne dækker 82% af verdens samlede palmeolieproduktion, 52% af verdens samlede sojaproduktion og 16% af verdens samlede oksekødsproduktion.
  • 48 konkrete værktøjer designet til at hjælpe virksomheder med at implementere ansvarlige indkøbspolitikker i Brasilen, Argentina, Paraguey, Bolivia, Ghana, Kina, Indonesien og Malaysia.

”Risikovurderingerne giver virksomhederne mulighed for at evaluere, om der er risiko for negativ indvirkning i et forretningsmæssigt, socialt og miljømæssigt perspektiv, når de sourcer disse råvarer fra udlandet,” siger Christian Sloth, fra NEPCon.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)