Nyt værktøj til ansvarlig sourcing af fødevarer og tømmer

Ny platform hjælper med ansvarlig sourcing af fødevarer og ingredienser. Non-profit organisationen NEPCon offentliggør verdens største og mest detaljerede samling af risikovurderinger ved Miljøministeriets World Food Summit.

Palmeolie, soja og oksekødslandbrug er ansvarlige for tab af tropiske skovområder. Heraf er oksekød og læder ansvarlig for den største del. Foto: CIFOR på Flickr.com.

24.08.2017

Emilie Linders, CSR.dk

Som en del af World Food Summit, Better Food For More People, i København har den globale non-profit organisation NEPCon lanceret onlineplatformen NEPCon Sourcing Hub i Danmark. Platformen er den hidtil største og mest detaljerede samling af nationale risikovurderinger fra lande, der producerer palmeolie, soja, oksekød og tømmer.

Hjælper virksomheder med at source ansvarligt
Mange virksomheder har i dag ambitiøse indkøbspolitikker for at undgå, at deres produkter ikke påvirker natur og mennesker negativt. Indkøbspolitikkerne kan dog være meget svære at implementere i det land, hvor råvaren er produceret, og hvor regnskov ryddes og lokale folks rettigheder krænkes. Det skriver NEPCon i en pressemeddelelse.

NEPCon Sourcing Hub vil hjæpe med at komme det problem til livs ved at levere en ny slags viden, der støtter realiseringen af virksomhedernes indkøbspolitkker. NEPCon mener, at den nye data gør det muligt for virksomhederne at effektivisere indsatsen ved at udpege højrisikoområder og fokusere indsatsen, hvor den gør allerstørst forskel.

Læs også: Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning

”Forbrugere er blevet mere bevidste om, hvor deres fødevarer kommer fra, og hvordan de er blevet produceret. Udviklingen af praktiske metoder til at hjælpe virksomheder med at source ansvarligt, vil hjælpe den danske fødevareindustri”, siger Gustaf Boch, der er chefkonsulent hos Seges.

Testvirksomhed har positive erfaringer
NEPCon og Seges har i et Danida-støttet projekt i første halvdel af 2017 tilbudt virksomheder i sektoren at teste platformen og den risikobaserede tilgang på deres leverandørkæde.

Det tilbud besluttede den danske kødimportør CARMO Food sig for at tage imod. CARMO Food ønskede med at kortlægge deres leverandørkæde hele vejen tilbage til selve kvægdriften i Sydamerika. I et interview med NEPCon fra marts 2017 forklarede Jeppe Jakobsen, indkøbsdirektør hos CARMO Food hvorfor.

“…i en verden hvor miljøpåvirkningen fra fødevareproduktionen indenfor ikke mindst oksekød er stor, vil vi som aktør gerne være med til at levere løsninger og produkter, som fremmer en mere bæredygtig afsætning. Imidlertid kan det være svært at finde frem til de bedste løsninger, da det kræver en masse baggrundsmaterialer længere tilbage i værdikæden end blot til slagterierne, som vi har den daglige kontakt til.”

Oplevelsen med at bruge NEPCon Sourcing Hub har været god for CARMO, fortæller Jeppe Jakobsen i NEPCon’s pressemeddelelse:

”Vi har analyseret vores leverandørkæde for oksekød fra Brasilien og har i den proces oplevet NEPCon Soucing Hub som et rigtig godt værktøj til at minimere negative sociale og miljømæssige indvirkninger, som kan have fundet sted på gårdniveau.

Læs også: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter

Ud over CARMO Food deltager ingrediensproducenten DuPont og en stor internationalfødevarekoncern i case study-programmet, for at undersøge soya og palmeolie i deres leverandørkæde. Der er stadig en plads tilbage i programmet.  

Målrettet danske virksomheder
NEPCon har i samarbejde med landbrugets videnscenter Seges arbejdet med data for netop palmeolie, soja og oksekød specifikt til den danske fødevaresektor, og NEPCon Sourcing Hub indeholder følgende data og værktøjer til fødevaresektoren:

  • Detaljerede risikovurderinger for 10 nøglelande der producerer soja, oksekød og palmeolie. Hver risikovurdering specificerer, hvad risiciene er, og hvordan de kan minimeres. Risikovurderingerne dækker 82% af verdens samlede palmeolieproduktion, 52% af verdens samlede sojaproduktion og 16% af verdens samlede oksekødsproduktion.
  • 48 konkrete værktøjer designet til at hjælpe virksomheder med at implementere ansvarlige indkøbspolitikker i Brasilen, Argentina, Paraguey, Bolivia, Ghana, Kina, Indonesien og Malaysia.

”Risikovurderingerne giver virksomhederne mulighed for at evaluere, om der er risiko for negativ indvirkning i et forretningsmæssigt, socialt og miljømæssigt perspektiv, når de sourcer disse råvarer fra udlandet,” siger Christian Sloth, fra NEPCon.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

27.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

26.11.2024P+, Pensionskassen for Akademikere

Sponseret

Ny P+-investering skal understøtte verdensmålene i udviklingslande

25.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Nyt modul til kommunikation med Compact NSX maksimalafbrydere

25.11.2024Industriens Fond

Sponseret

3D-print som genvej til en grønnere produktion

25.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom