Nyt værktøj til ansvarlig sourcing af fødevarer og tømmer

Ny platform hjælper med ansvarlig sourcing af fødevarer og ingredienser. Non-profit organisationen NEPCon offentliggør verdens største og mest detaljerede samling af risikovurderinger ved Miljøministeriets World Food Summit.

Palmeolie, soja og oksekødslandbrug er ansvarlige for tab af tropiske skovområder. Heraf er oksekød og læder ansvarlig for den største del. Foto: CIFOR på Flickr.com.

24.08.2017

Emilie Linders, CSR.dk

Som en del af World Food Summit, Better Food For More People, i København har den globale non-profit organisation NEPCon lanceret onlineplatformen NEPCon Sourcing Hub i Danmark. Platformen er den hidtil største og mest detaljerede samling af nationale risikovurderinger fra lande, der producerer palmeolie, soja, oksekød og tømmer.

Hjælper virksomheder med at source ansvarligt
Mange virksomheder har i dag ambitiøse indkøbspolitikker for at undgå, at deres produkter ikke påvirker natur og mennesker negativt. Indkøbspolitikkerne kan dog være meget svære at implementere i det land, hvor råvaren er produceret, og hvor regnskov ryddes og lokale folks rettigheder krænkes. Det skriver NEPCon i en pressemeddelelse.

NEPCon Sourcing Hub vil hjæpe med at komme det problem til livs ved at levere en ny slags viden, der støtter realiseringen af virksomhedernes indkøbspolitkker. NEPCon mener, at den nye data gør det muligt for virksomhederne at effektivisere indsatsen ved at udpege højrisikoområder og fokusere indsatsen, hvor den gør allerstørst forskel.

Læs også: Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning

”Forbrugere er blevet mere bevidste om, hvor deres fødevarer kommer fra, og hvordan de er blevet produceret. Udviklingen af praktiske metoder til at hjælpe virksomheder med at source ansvarligt, vil hjælpe den danske fødevareindustri”, siger Gustaf Boch, der er chefkonsulent hos Seges.

Testvirksomhed har positive erfaringer
NEPCon og Seges har i et Danida-støttet projekt i første halvdel af 2017 tilbudt virksomheder i sektoren at teste platformen og den risikobaserede tilgang på deres leverandørkæde.

Det tilbud besluttede den danske kødimportør CARMO Food sig for at tage imod. CARMO Food ønskede med at kortlægge deres leverandørkæde hele vejen tilbage til selve kvægdriften i Sydamerika. I et interview med NEPCon fra marts 2017 forklarede Jeppe Jakobsen, indkøbsdirektør hos CARMO Food hvorfor.

“…i en verden hvor miljøpåvirkningen fra fødevareproduktionen indenfor ikke mindst oksekød er stor, vil vi som aktør gerne være med til at levere løsninger og produkter, som fremmer en mere bæredygtig afsætning. Imidlertid kan det være svært at finde frem til de bedste løsninger, da det kræver en masse baggrundsmaterialer længere tilbage i værdikæden end blot til slagterierne, som vi har den daglige kontakt til.”

Oplevelsen med at bruge NEPCon Sourcing Hub har været god for CARMO, fortæller Jeppe Jakobsen i NEPCon’s pressemeddelelse:

”Vi har analyseret vores leverandørkæde for oksekød fra Brasilien og har i den proces oplevet NEPCon Soucing Hub som et rigtig godt værktøj til at minimere negative sociale og miljømæssige indvirkninger, som kan have fundet sted på gårdniveau.

Læs også: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter

Ud over CARMO Food deltager ingrediensproducenten DuPont og en stor internationalfødevarekoncern i case study-programmet, for at undersøge soya og palmeolie i deres leverandørkæde. Der er stadig en plads tilbage i programmet.  

Målrettet danske virksomheder
NEPCon har i samarbejde med landbrugets videnscenter Seges arbejdet med data for netop palmeolie, soja og oksekød specifikt til den danske fødevaresektor, og NEPCon Sourcing Hub indeholder følgende data og værktøjer til fødevaresektoren:

  • Detaljerede risikovurderinger for 10 nøglelande der producerer soja, oksekød og palmeolie. Hver risikovurdering specificerer, hvad risiciene er, og hvordan de kan minimeres. Risikovurderingerne dækker 82% af verdens samlede palmeolieproduktion, 52% af verdens samlede sojaproduktion og 16% af verdens samlede oksekødsproduktion.
  • 48 konkrete værktøjer designet til at hjælpe virksomheder med at implementere ansvarlige indkøbspolitikker i Brasilen, Argentina, Paraguey, Bolivia, Ghana, Kina, Indonesien og Malaysia.

”Risikovurderingerne giver virksomhederne mulighed for at evaluere, om der er risiko for negativ indvirkning i et forretningsmæssigt, socialt og miljømæssigt perspektiv, når de sourcer disse råvarer fra udlandet,” siger Christian Sloth, fra NEPCon.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online