Modebranchens cirkulære udfordring og løsninger

Øget brug og genbrug af både det enkelte stykke tøj og tøjets materialer er kernen i at gøre modebranchen cirkulær. Det kræver ambitioner, mange aktører og masser af intelligent sortering.

Paul Doertenbach, chef for salg og marketing hos I:CO og Isak Roth, Global Sustainability Manager hos H&M i et af I:CO-fabrikkens lagerrum. .

25.03.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Klank, klank, plomp. Klank, klank, klank, plomp. Det, og så en stadig susen fra eldrevne gaffeltrucks er lydtæppet på tøjsorterings- og genbrugsfabrikken to timer uden for Berlin.

Fabrikken er ejet af Soex, hvis datterselskab I:CO (kort for I Collect) sidder på den forreste kant af udviklingen inden for genbrug af tøj. Når man er i den branche, så er genbrug ikke bare genbrug, men det vender vi tilbage til.

Hver dag flyder 300 tons tøj igennem fabrikken. En del af tiden kører de rundt i gule sække på 3,7 kilometer skinner. Der kommer klankene fra. Plompet er når sækken åbner sig over en stor metalkasse og lander på et samlebånd.

Hvad kan det bruges til?
Samlebåndene får tøjet hen til nogle af de i alt 700 medarbejdere på fabrikken. I tre omgange og tre berøringer sorterer de.

Først efter type – jakke, bukser, bluse, tæppe, lingeri osv. Så – og det kræver måneders træning – ser de på stand og materialer. Kan tøjet bruges igen? Så kommer det i den bunke, som sælges til genbrugsgrossister. Er det højkvalitets-denim eller ren cashmere? Så kommer det til closed loop-genbrug, hvor fibrene bliver til nye fibre, som tøjproducenterne kan bruge I deres produkter. Er det ingen af de to, men stadig til at arbejde med? Så sendes det videre til open loop-genbrug,hvor tøjet flås fra hinanden, bliver til små uldne klumper og sælges til primært bilindustrien, som bruger det til isolation og og indholdet i hynder. Og så er der de sidste få procent, som kan hverken det enen eller det andet. De bliver sendt til forbrænding.

Det sidste er det lige før de hvisker, når de taler om det hos I:CO. Det bryder de sig ikke om. Deres mission er at få meget mere cirkularitet ind I modebranchen Og der hører forbrænding slet ikke til.

Hvad er den cirkulære udfordring
Den cirkulære udfordring for tøj og mode er rigt og præcist beskrevet. I de store tøjkoncerners bæredygtighedsstrategier, i modebranchens tænketank og changemaker, Global Fashion Agenda, og i Ellen MacArthur Foundations projekt om netop mode og cirkularitet.

Undersøger man, hvad disse aktører definerer som nødvendige indsatser, ender man med fem områder:

1. Man skal designe, vælge materialerne og producere, så man kan genbruge materialerne
2. Flere produkter skal samles ind og sorteres til genbrug
3. Tøjets levetid skal forlænges gennem gensalg og bedre omsorg for tøjet hos forbrugerne
4. Flere produkter skal produceres med genbrugte materialer, og nye materialer skal udvikles
5. Al energi skal være fra vedvarende kilder

Udfordringen er til at tage og føle på
Tøj og modebranchen er en vigtig industri. Tøj udgør mimimum 60 procent af al den tekstil, der produceres. Tøjproduktion i sig selv leverer 1,300 milliarder dollar til verdensøkonomien og giver arbejde til mere end 300 millioner mennesker i værdikæden, skriver Ellen MacArthur Foundation i rapporten ”A New Textiles Economy”, og produktionen er fordoblet de seneste 15 år, og vil fortsætte den vej, pga. en voksende middelklasse og dermed efterspørgsel fra hele verden.

Det kedelige er, at produktionen i sin nuværende form lægger et mærkbart pres på ressourcer, forurener miljøet og endog har negative sociale impacts, ifølge rapporten.

I 2015 var 97 procent af materialerne i tøjproduktionen lavet af helt nye ressourcer, heraf 63 procent plastik, 26 procent bomuld og 11 procent til at dække alle andre typer – uld, silke, hør osv.

Allerede i produktionen forsvandt 12 procent af materialerne, mens tøjet er i brug  lækker tøjet mikroplastik og andre fibre ud i vandmiljøet, og i sidste ende blev 73 procent af tøjet sendt til deponi eller forbrænding.

To procent går tabt i indsamlingsfasen, mens kun en procent indgik som nyt materialer til tøjproduktion, mens 12 procent genbrugtes som isolering eller lignende. I Danmark faciliterer organisationen Gate21 f.eks. et samarbejde mellem Rambøll, Lendager Group og AffaldPlus, som skal finde måder, hvor tøj indsamlet af AffaldPlus kan blive til materialer der kan bruges til isolerings- og byggematerialer.

Projekter og strategier
Den generelle udfordring er dog at komme langt højere op end de samlet set 13 procent, der blev genbrugt i 2015.

Global Fashion Agenda lancerede i 2017 ”2020 Circular Fashion System Commitment”, som 94 virksomheder er en del af – med flere virksomheder på venteliste. Ellen MacArthur Foundations multistakeholderprojekt, ”Making Fashion Circular” vil drive nye løsninger frem og flere end 40 virksomheder – tøjproducenter, detailhandlere, IT- og kemivirksomheder og affaldshåndteringsvirksomhed – deltager.

Blandt virksomhederne har f.eks. H&M meldt ud, at deres ambition er at blive 100 procent cirkulære med targets fordelt på 2030 og 2040 for forskellige delelementer i strategien. Bestsellers vision er at øge brugen af bæredygtige materialer hvert år, indtil eller deres produkter er designet til cirkularitet.

Det varierer, hvor gennemgribende ambitionen er, men man kan vove den påstand, at alle store brands arbejde med cirkularitet i en eller anden form.

Et univers af samarbejdspartnere er også under udvikling. I:CO er en af dem, og indsamler i dag tøj fra deres knap 50 partnere/kunder i flere end 60 lande. Det er store brands som H&M, Levis og Adidas og en række mindre virksomheder, som alle samler tøj ind i deres butikker, udleverer rabatkuponer som tak og sælger tøjet til I:CO.

Fiber til fiber - det lukkede kredsløb
“Et af vores største udviklingsprojekter er mere fiber til fiber-genbrug. Det er en storudfordring, men også en vi skal få styr på for at lykkes med for at nå vores vision om at lukke produkt- og materialekredsløb”, sagde Paul Doertenbach, som er chef for salg og marketing hos I:CO, mens han viste rundt på fabrikken i begyndelsen af december 2018.

Det handler om at kunne holde bestanddelene i det tøj, som verdens forbrugere køber og køber og bruger alt for lidt, inde i enten åbne men helst lukkede produktionskredsløb i stedet for blot at gå til grunde.

Det handler f.eks. om sporbarhed i materialerne og automatiseret, intelligent sortering. Det er den slags, I:CO arbejder med.

Den anden hellige gral i lukkede kredsløb er genbrug af blandede materialer. H&M Foundation har over siden 2016 investeret en god del af indtægterne fra salgets af H&M-butikkernes indsamlede tøj i et projekt med en forskningsinstitution i Hong Kong. Til alles overraskelse lykkedes det allerede i 2017 at udvikle konceptet for en måde at genbruge materialer bestående af et polyester-bomuldsmix, som er verdens mest udbredte materiale til tøj, men som ikke umiddelbart kan genbruges.

I de første måneder af 2019 har det givet tøj i genbrugte materialer på hylderne hos H&M. Godt nok kun et begrænset antal hylder, for 400 striktrøjer til mænd fylder ikke så meget i et H&M sortiment.

”Endnu er det kun et enkeltstående produkt, men det er meget interessant at følge, fordi vi ser et kolossalt potentiale i denne teknologi i fremtiden,” siger Isak Roth, Global Sustainability Manager hos H&M.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving. 

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)