Modebranchen skal ned på halvdelen af nuværende udledninger

Mens coronakrisen fik modebranchens uhensigtsmæssigheder itl at stå lysende klart, var McKinsey og Global Fashion Agenda i gang med at kortlægge og regne på branchens klima-aftryk og mulige strategier for at leve op til Parisaftalens mål om at holde opvarmningen under 1,5 grader.

Næsten 40 procent af alle varer i modebranchen sælges med rabat, bl.a. pga. overproduktion. Det er ét af de områder, branchen kan kigge på, for at kommer på linje med de globale klimamålsætninger. .

27.08.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Modebranchen er en af verdens største og mest synlige bidragsydere til høje CO2-udslip. Faktisk udleder de branchen omkring fire procent af alle klodens CO2-udledninger. Det svarer til 2,1 milliarder tons CO2 i 2018, hvilket er nogenlunde det samme som de samlede udledninger fra Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

Det ved modebranchen og dens aktører godt, og rigtig mange har over de senere år blevet iværksat initiativer og lanceret reduktionsstrategier.

En ny rapport fra Global Fashion Agenda, udarbejdet i samarbejde med McKinsey, viser, at det bare slet ikke er nok. Hvis man indregner effekten af nuværende initiativer i estimatet for branchens samlede CO2-udledninger i 2030, er de i absolutte tal blevet reduceret med omkring nul.

Indsatsen udligner den forventede vækst i branchen, men hvis denne skal yde sit bidrag til at nå Parisaftalens målsætning, så er det niveau af udledninger, omkring 50 procent for højt.

”Vi er nødt til at handle nu. Pandemien har vist os, hvor forbundne vi er, og hvordan vi også har kræfter og evne til at forandre os. Men blivende forandringer er afhængige af modebranchens evne til at gå sammen og møde udfordringen, så vi kan spille en ledende rolle i at bekæmpe klimaforandringer,” sagde Eva Kruse, CEO i Global Fashion Agenda, i en pressemeddelelse ved rapportens udgivelse.

”Jeg anerkender, at det for mange ikke er helt nemt og at alle virksomheder har begrænsede resourcer. Af samme grund er jeg virkelig stolt af at lancere denne Fashion on Climate-rapport sammen med vores partner McKinsey & Co. Jeg er sikker på, at denne rapport vil hjælpe de førende i branchen med at forstå hvor deres indsats skal fokuseres og samtidig høste flest mulige fordele fra deres investeringer,” sagde Eva Kruse i pressemeddelelsen.

Hvor skal der sættes ind og hvad koster det?
Fashion on Climate ridser nemlig ikke bare op, hvor galt det står til. Den peger også på, hvor branchen skal finde de omkring 1.000 mio tons CO2-ekvivalenter, som de mangler i forhold til den indsats, der allerede er planlagt.

Rapporten gennemgår hele branchens værdikæde fra materialeproduktion til brug og bortskaffelse hos kunderne. Den kortlægger, hvilke typer af CO2-besparende aktiviteter, man kan finde i hvert led og beregner, om en indsats vil give omkostningsbesparelser eller kræve investeringer. Det samlede resultat ses i den noget indholdstunge grafik neden for.

Rapportens præentation af indsatserne set i forhold til deres besparelses og udgiftsniveau er detaljeret og omfattende. Grafik: Fashion on Climate.

Overordnet kan man konstatere, at arbejdet med energieffektivitet i detailhandlen og produktionen, overgang fra fly til skibsfart og lavere returrater på varer købt online ikke blot vil hjælpe på CO2-udledningerne, men faktisk føre til besparelser for de virksomheder, der sætter ind her. Til gengæld vil der være ganske store ekstraudgifter til materialer, som er dyrket mere ansvarligt, består af genanvendte fibre eller lignende.

Talgymnastikken i rapporten når frem til, at omkring 55 procent af initiativerne kan iværksættes med netto besparelser på brancheniveau. Tres procent vil kræve indledende investeringer og samarbejde om at opnå de nødvendige fordele.

Overproduktion er kommet frem i lyset
Et af de mulige indsatsområder vækker lidt mere opsigt end andre. Rapporten har således indregnet i de samlede besparelser, at overproduktionen i branchen reduceres fra 20 til 10 procent. Overproduktion har ellers i mange år været den dårligst bevarede hemmelighed i modebranchen. Alle ved, det er virkeligheden, men meget få taler om det. Det tabu kan coronakrisen dog have gjort op med.

“Med covid19 har vi set, hvordan overproduktion ikke bare trækker for store veksler på naturen, men også bare er virkelig dårlig forretning. Det er meningsløst, at omkring 40 procent af alle produkter, branchen producerer, sælges med rabatter. Det giver til gengæld god mening for både økonomi og klima, at vi finder måder at reducere overproduktionen,” sagde Morten Lehmann, bæredygtighedschef i Global Fashion Agenda, ved et online pressemøde d. 26. august.

Hvis nogen stadig skulle være i tvivl om, hvorvidt de skal øge indsatsen, så kan de måske lytte til McKinsey, som i pressemeddelelsen siger:

”Verden har forandret sig, forbrugere leder efter mere bæredygtige virksomheder og brands. Der er brug for modige handlinger, hvis modebranchen skal lande på linje med et 1,5-grads-spor inden for de næste 10 år. Den gode nyhed er, at mange af de påkrævede resultater kan levers med økonomiske fordele.”

Rapporten kan downloades her  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet