Mode og tekstil: Vil det nogensinde lykkes?

Mode- og tekstilbranchen har meldt sig under de cirkulære faner, og der er initiativer på alle områder fra nye materialer til nye platforme.

Inspireret af Siciliens 700.000 tons citrusaffald er to italienske kvinder i gang med at udvikle stoffibre ud af appelsin- og citronskræller, som set på trådrullerne her..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I et afsnit i en af de tidlige sæsoner i tv-serien Mad Men er familien Draper taget på skovtur. Da de beslutter sig for at tage hjem sker følgende: Alle rejser sig, Don Draper tager fat i tæppets ene side og ryster alle efterladenskaberne af tæppet og ned på skovbunden, alle sætter sig i bilen og kører hjem.

Lige så forstyrrende dette optrin af fortidens omgang med naturen føles, lige så vanvittige synes de aktuelle tal fra den globale modeindustri.

 • På verdensplan sælges der 100 milliarder stykker tøj hvert år, og 60 procent ender som ikke-genanvendt affald inden for 12 måneder.
 • Modebranchen er den næstmest forurenende industri i verden.
 • I 2015 var over 60 procent af forbruget af tekstilfibre i verden oliebaserede, syntetiske fibre, mens hovedparten af de naturlige fibre er bomuld.
 • Ifølge Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage
 • Et kilo færdigt tekstil kræver i gennemsnit 1 kilo kemikalier og 350 liter vand. Det kræver lige så meget vand at producere et par jeans som 60-100 fem-minutters brusebade.

Det er udgangspunktet for cirkulær økonomi i tekstilbranchen, hvor de største aktører flokkes om at melde målsætninger ud og de mindste tester helt nye forretningsmodeller og kunderelationer. Centralt i stort set alle indsatser er genbrug af materialer og muligheden for at levere brugt tøj tilbage til producenten.

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I TEKSTILBRANCHEN

NYE MATERIALER DESIGNET TIL CIRKULÆR ØKONOMI

 • Finske Stora Enso har omstillet en del af deres produktion af træfiberprodukter til produktion af bl.a. tekstiler baseret 100 pct på birketræ. Marimekko har allerede enkelte produkter i deres kollektioner, som er fremstillet af det materiale.
 • Ud af fem vinderprojekter i H&M Foundations ”Global Challenge” i 2015 handlede to om udviklingen af fibre fra nye materialer, nemlig citrusskaller og alger.
 • egetæpper a/s (ege) har gennemført en af de største Cradle to Cradle(C2C) certificeringer nogensinde, som omfatter i alt 34 forskellige produkter, så stort set hele virksomhedens sortiment nu er certificeret. I alt er der indhentet oplysninger om 115 materialer fra 49 leverandører, som i mange tilfælde har været nødt til at lede efter renere materialer at bruge i deres produktion, for at leve op til eges kriterier.

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

 • Reverse Resources fra Estland arbejder på at hjælpe modeindustrien med at får deres stofrester ind i produktionsloopet. De har udviklet en software, som gør det muligt, at få en klar ide om hvilke og hvor stofresterne er til rådighed, og hvad de bedst kan bruges til. Den information er tilgængelig online, som gør gensalg og genbrug mulig.
 • H&M køber polyester produceret af brugte plastikflasker og polyamid lavet af gamle fiskenet og tæpper og bruger det i udvalgte produkter.
 • SortSlipsHvidtSlips skaber individuelt designet og tilpasset tøj til mænd og kvinder ud af kasseret sengetøj, forklæder, hospitalstøj, som de får fra et dampvaskeri.
 • Desso, som leverer gulvløsninger, bruger ECONYL-garn, som består af 100 % genanvendt nylon, i over 50 procent af virksomhedens tæpper. De aftager også restkalk fra hollandske vandselskabers rensningsprocesser, som de bruger i Dessos kalkbaserede tæppebagsider.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

 • egetæpper driver “Recover by ege” med tilhørende web-shop, et såkaldt ”take-back”-system, hvor de tager brugte tæppefliser retur, renser dem og sælger dem videre som brugte.
 • Desso har også et take back-system, hvor virksomheden tager brugte gulvtæpper retur – både Dessos egne og tæppefliser fra alle producenter. Desso benytter sig af en genbrugsteknik, som gør det muligt at skille garnet fra tæppets bagside, så både bagside og tekstilprodukter kan genbruges. Størstedelen af materialerne genbruges i produktionen af nye tæpper, imens bagsiden fra langt de fleste producenter bliver solgt videre og genanvendt til vejbelægning.
 • Private selskaber som Walmart, Esprit, American Eagle Outfitters, H&M, Jack & Jones and NameIt har introduceret tøjindsamlingsprogrammer drevet gennem det schweiziske firma I:CO. Man kan aflevere tøj, bælter, tasker, puder, sengetøj, duge, håndklæder etc., som bliver sorteret i fraktioner, der senere sælges videre til kunder i bil-, bygge og emballagebranchen.

VEDLIGEHOLD OG REPARATION

 • Svenske Nudie Jeans tilbyder sine kunder at få deres jeans repareret gratis hos udvalgte forhandlere, eller sender reparationsmaterialer gratis, hvis man hellere selv vil stå for reparationen.
 • Fritidstøjsproducenten Patagonias Worn Wear-program er alle take back-programmers moder inden for tøjbranchen, og tilbyder derudover kunder at få repareret deres tøj. Det blev skabt i 2013 og prøver at lære kunder at passe på deres udendørs- og fritidstøj, så det kan holdes i brug så længe som muligt. I 2016 gennemførte Patagonia en europæisk turné, hvor de 50 steder i fem lande etablerede reparationsværksteder, hvor man gratis kunne få fikset ødelagt tøj.

DELEØKONOMI/NYE PLATFORME

 • Vigga.com tilbyder økologisk børnetøj ud fra en cirkulær abonnementsmodel, således at forældre kan leje tøj til deres nyfødte og tumlinger i kampen mod overforbrug.
 • Hollandske Mud Jeans tilbyder sine kunder at lease deres jeans og hættetrøjer for ca. 60 kroner om måneden i 12 måneder. Modellen sikrer, at flere har råd til Muds produkter, som er baseret på rene fibre, og at deres produkter kommer tilbage til Mud, så de kan minimere forbruget af nye fibre til nye jeans.
 • TrendSales og Tradono er eksempler på online markedspladser, som forbinder private brugere, så de kan sælge, købe eller bytte tøj.
 • Resecond fokuserer på kjoler, og for et månedligt gebyr kan man låne så mange kjoler, man vil, så længe man stille samme antal kjoler til rådighed i det fælles online klædeskab. Share Your Closet gør det også muligt at dele kjoler, men uden betaling. Her får man point hver gang nogen låner noget af ens tøj, og med brugen af disse point kan man selv låne den anden vej.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024BSR

Sponseret

The Elephant in the Sustainability Room

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen