Mode og tekstil: Vil det nogensinde lykkes?

Mode- og tekstilbranchen har meldt sig under de cirkulære faner, og der er initiativer på alle områder fra nye materialer til nye platforme.

Inspireret af Siciliens 700.000 tons citrusaffald er to italienske kvinder i gang med at udvikle stoffibre ud af appelsin- og citronskræller, som set på trådrullerne her..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I et afsnit i en af de tidlige sæsoner i tv-serien Mad Men er familien Draper taget på skovtur. Da de beslutter sig for at tage hjem sker følgende: Alle rejser sig, Don Draper tager fat i tæppets ene side og ryster alle efterladenskaberne af tæppet og ned på skovbunden, alle sætter sig i bilen og kører hjem.

Lige så forstyrrende dette optrin af fortidens omgang med naturen føles, lige så vanvittige synes de aktuelle tal fra den globale modeindustri.

 • På verdensplan sælges der 100 milliarder stykker tøj hvert år, og 60 procent ender som ikke-genanvendt affald inden for 12 måneder.
 • Modebranchen er den næstmest forurenende industri i verden.
 • I 2015 var over 60 procent af forbruget af tekstilfibre i verden oliebaserede, syntetiske fibre, mens hovedparten af de naturlige fibre er bomuld.
 • Ifølge Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage
 • Et kilo færdigt tekstil kræver i gennemsnit 1 kilo kemikalier og 350 liter vand. Det kræver lige så meget vand at producere et par jeans som 60-100 fem-minutters brusebade.

Det er udgangspunktet for cirkulær økonomi i tekstilbranchen, hvor de største aktører flokkes om at melde målsætninger ud og de mindste tester helt nye forretningsmodeller og kunderelationer. Centralt i stort set alle indsatser er genbrug af materialer og muligheden for at levere brugt tøj tilbage til producenten.

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I TEKSTILBRANCHEN

NYE MATERIALER DESIGNET TIL CIRKULÆR ØKONOMI

 • Finske Stora Enso har omstillet en del af deres produktion af træfiberprodukter til produktion af bl.a. tekstiler baseret 100 pct på birketræ. Marimekko har allerede enkelte produkter i deres kollektioner, som er fremstillet af det materiale.
 • Ud af fem vinderprojekter i H&M Foundations ”Global Challenge” i 2015 handlede to om udviklingen af fibre fra nye materialer, nemlig citrusskaller og alger.
 • egetæpper a/s (ege) har gennemført en af de største Cradle to Cradle(C2C) certificeringer nogensinde, som omfatter i alt 34 forskellige produkter, så stort set hele virksomhedens sortiment nu er certificeret. I alt er der indhentet oplysninger om 115 materialer fra 49 leverandører, som i mange tilfælde har været nødt til at lede efter renere materialer at bruge i deres produktion, for at leve op til eges kriterier.

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

 • Reverse Resources fra Estland arbejder på at hjælpe modeindustrien med at får deres stofrester ind i produktionsloopet. De har udviklet en software, som gør det muligt, at få en klar ide om hvilke og hvor stofresterne er til rådighed, og hvad de bedst kan bruges til. Den information er tilgængelig online, som gør gensalg og genbrug mulig.
 • H&M køber polyester produceret af brugte plastikflasker og polyamid lavet af gamle fiskenet og tæpper og bruger det i udvalgte produkter.
 • SortSlipsHvidtSlips skaber individuelt designet og tilpasset tøj til mænd og kvinder ud af kasseret sengetøj, forklæder, hospitalstøj, som de får fra et dampvaskeri.
 • Desso, som leverer gulvløsninger, bruger ECONYL-garn, som består af 100 % genanvendt nylon, i over 50 procent af virksomhedens tæpper. De aftager også restkalk fra hollandske vandselskabers rensningsprocesser, som de bruger i Dessos kalkbaserede tæppebagsider.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

 • egetæpper driver “Recover by ege” med tilhørende web-shop, et såkaldt ”take-back”-system, hvor de tager brugte tæppefliser retur, renser dem og sælger dem videre som brugte.
 • Desso har også et take back-system, hvor virksomheden tager brugte gulvtæpper retur – både Dessos egne og tæppefliser fra alle producenter. Desso benytter sig af en genbrugsteknik, som gør det muligt at skille garnet fra tæppets bagside, så både bagside og tekstilprodukter kan genbruges. Størstedelen af materialerne genbruges i produktionen af nye tæpper, imens bagsiden fra langt de fleste producenter bliver solgt videre og genanvendt til vejbelægning.
 • Private selskaber som Walmart, Esprit, American Eagle Outfitters, H&M, Jack & Jones and NameIt har introduceret tøjindsamlingsprogrammer drevet gennem det schweiziske firma I:CO. Man kan aflevere tøj, bælter, tasker, puder, sengetøj, duge, håndklæder etc., som bliver sorteret i fraktioner, der senere sælges videre til kunder i bil-, bygge og emballagebranchen.

VEDLIGEHOLD OG REPARATION

 • Svenske Nudie Jeans tilbyder sine kunder at få deres jeans repareret gratis hos udvalgte forhandlere, eller sender reparationsmaterialer gratis, hvis man hellere selv vil stå for reparationen.
 • Fritidstøjsproducenten Patagonias Worn Wear-program er alle take back-programmers moder inden for tøjbranchen, og tilbyder derudover kunder at få repareret deres tøj. Det blev skabt i 2013 og prøver at lære kunder at passe på deres udendørs- og fritidstøj, så det kan holdes i brug så længe som muligt. I 2016 gennemførte Patagonia en europæisk turné, hvor de 50 steder i fem lande etablerede reparationsværksteder, hvor man gratis kunne få fikset ødelagt tøj.

DELEØKONOMI/NYE PLATFORME

 • Vigga.com tilbyder økologisk børnetøj ud fra en cirkulær abonnementsmodel, således at forældre kan leje tøj til deres nyfødte og tumlinger i kampen mod overforbrug.
 • Hollandske Mud Jeans tilbyder sine kunder at lease deres jeans og hættetrøjer for ca. 60 kroner om måneden i 12 måneder. Modellen sikrer, at flere har råd til Muds produkter, som er baseret på rene fibre, og at deres produkter kommer tilbage til Mud, så de kan minimere forbruget af nye fibre til nye jeans.
 • TrendSales og Tradono er eksempler på online markedspladser, som forbinder private brugere, så de kan sælge, købe eller bytte tøj.
 • Resecond fokuserer på kjoler, og for et månedligt gebyr kan man låne så mange kjoler, man vil, så længe man stille samme antal kjoler til rådighed i det fælles online klædeskab. Share Your Closet gør det også muligt at dele kjoler, men uden betaling. Her får man point hver gang nogen låner noget af ens tøj, og med brugen af disse point kan man selv låne den anden vej.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)